Πριν από 13 χρόνια το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει 1.027 Παλαιστινίους για έναν ισραηλινό δεκανέα. Ο 1028ος που παρέμεινε στο κελί ήταν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Δυτική Οχθη, αλλά και σε μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας παρά την εκεί κυριαρχία της Χαμάς. Σήμερα οι ίδιοι οι δεσμοφύλακές του λένε ότι θα τον απελευθερώσουν.
Διότι, κατά το ρεπορτάζ της Corriere della Sera, οι μυστικοί πράκτορες του εβραϊκού κράτους, όπως είναι αυτοί της υπηρεσίας «Σιν Μπετ», θεωρούν τον Μαρουάν Μπαργκούτι, στέλεχος της Φατάχ, ικανό να ενώσει τις παλαιστινιακές φατρίες και να διατηρήσει τον έλεγχο.
Ο «Αμπου Μαζέν», δηλαδή ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, στέλεχος της Φατάχ και αυτός, δεν θα ήθελε για αντίπαλο τον Μπαργκούτι, διότι ο νυν φυλακισμένος στο ισραηλινό κελί μπορεί να τον ανταγωνιστεί με επιτυχία στην κορυφή της παλαιστινιακής εξουσίας. Οι Παλαιστίνιοι τον θεωρούν τον Νέλσονα Μαντέλα τους, έγραψαν οι Ιταλοί.
Μεγάλωσε σε ένα χωριό κοντά στη Ραμάλα, υπηρέτησε στις πιο ακραίες τάσεις της Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, αντιτάχθηκε στη Χαμάς. Μετά την άνοδο του Αμπάς στην εξουσία αποφάσισε να μην κινηθεί «στο όνομα της ενότητας».
Στο κελί του έμαθε εβραϊκά και την ιστορία του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, του ιδρυτή του εβραϊκού κράτους. Το 2006 ήταν ο αρχιτέκτονας του λεγόμενου «εγγράφου των φυλακισμένων» με το οποίο οι κρατούμενοι (που τιμώνται από τους Παλαιστινίους ως σύμβολα του αγώνα) διακήρυξαν ότι αποδέχονται τη γέννηση ενός ισραηλινού κράτους εντός των συνόρων του 1967 – μάλιστα το εν λόγω έγγραφο είχαν υπογράψει και εκπρόσωποι της Χαμάς.
Σήμερα στις διαπραγματεύσεις περί ομήρων, εκεχειρίας, κ.λπ., οι Χαμασίτες ζητούν την απελευθέρωση του Μπαργκούτι, θέλοντας να δείξουν ότι δεν είναι αδιάφοροι στα αιτήματα της μη φονταμενταλιστικής παλαιστινιακής κοινωνίας.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο Μπαργκούτι θα κερδίσει άνετα τον Χανίγιε της Χαμάς στην ψηφοφορία για τη διαδοχή του Αμπάς. Μάλιστα ο Αμί Αγιαλόν, πρώην επικεφαλής της «Σιν Μπετ», είναι σίγουρος ότι υπό την ηγεσία του Μπαργκούτι οι Παλαιστίνιοι θα αποδεχθούν το κράτος του Ισραήλ και τη συνύπαρξη μαζί του, αν και ο τωρινός πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον θεωρεί δολοφόνο και όχι μέλος του πολιτικού προσωπικού…