Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε την άποψή του για το μέλλον της Ευρώπης, σε ομιλία του στη Σορβόνη | Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Μακρόν θέτει τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας στην υπηρεσία της ΕΕ

Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι μια «αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα» θα πρέπει να συμπληρώνει αλλά και να υπερβαίνει την προστασία που ήδη προσφέρει το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ
Protagon Team

Ο πρόεδρος Μακρόν έθεσε σε νέα βάση την προσπάθειά του να γίνει η Ευρώπη ανεξάρτητη στρατιωτική δύναμη, δηλώνοντας ότι πρέπει να επεκταθεί η γαλλική πυρηνική ομπρέλα στην ήπειρο.

Η γαλλική αντιπολίτευση, τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά του κεντρώου προέδρου, εξέφρασε την οργή της για την πρότασή του να εξετάσει το ενδεχόμενο να τεθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας, που αποτελείται από περίπου 300 πυραύλους, βαλλιστικούς και Κρουζ, στην υπηρεσία των ευρωπαίων συμμάχων.

Οπως σημειώνουν οι Times, η νέα πρόταση του Μακρόν είναι ενδεικτική της μεταμόρφωσής του, τα δύο τελευταία χρόνια, από υποστηρικτής του διαλόγου με τη Μόσχα σε μια από τις πιο σκληροπυρηνικές φωνές της Δύσης που προειδοποιεί για την υπαρξιακή απειλή της Ρωσίας απέναντι στην Ευρώπη.

Μια «αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα» θα πρέπει να υπερβαίνει την προστασία που ήδη προσφέρει η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ, επισήμανε ο Μακρόν.

«Το γαλλικό δόγμα είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα όταν διακυβεύονται τα ζωτικά μας συμφέροντα… Υπάρχει μια ευρωπαϊκή διάσταση σε αυτά τα ζωτικά συμφέροντα», είπε σε δημοσιογράφους.

«Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει επομένως να περιλαμβάνει πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικά όπλα, είτε δικά τους (των ευρωπαϊκών χωρών) είτε αμερικανικά στο έδαφός τους.

»Η Γαλλία θα διατηρήσει την ιδιαιτερότητά της, αλλά είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους», τόνισε.

Ο υπαινιγμός του για χώρες με πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους είχε στόχο τη Γερμανία, όπου βρίσκονται αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές.

Η Γερμανία έχει απορρίψει τις προτάσεις του Μακρόν από το 2020 ότι πρέπει να συμμετάσχει σε έναν «στρατηγικό διάλογο» σχετικά με τον ρόλο του γαλλικού αποτρεπτικού μηχανισμού στη συλλογική ασφάλεια της ηπείρου.

Με τη Ρωσία να προελαύνει στην Ουκρανία και την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η Γερμανία ενδέχεται να αλλάζει γνώμη για την πλήρη εξάρτησή της από το ΝΑΤΟ.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της Βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Ευρώπη πρέπει να αποδεχτεί την πυρηνική προσφορά του Μακρόν.

Μετά το Brexit, η Γαλλία είναι η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ. Σε αντίθεση με την αποτρεπτική δύναμη της Βρετανίας, η οποία εξαρτάται από την αμερικανική τεχνολογία, το Παρίσι έχει διατηρήσει την ανεξαρτησία της γαλλικής πυρηνικής δύναμης κρούσης από τότε που δημιουργήθηκε, τη δεκαετία του 1960.

Η Γαλλία συνεργάζεται με τη Βρετανία σε πυρηνικά θέματα και επίσης με το ΝΑΤΟ στον πυρηνικό σχεδιασμό. Η δύναμή της θεωρείται μέρος της συνολικής δύναμης αποτροπής του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ότι οι εκκλήσεις να αναπτύξει η Ευρώπη τη δική της πυρηνική ομπρέλα, θα μπορούσαν να απομακρύνουν την ήπειρο από τη Βόρεια Αμερική.

«Το ΝΑΤΟ έχει ένα πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο και αυτό έχει λειτουργήσει για δεκαετίες», είπε τον Φεβρουάριο. «Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα για να το υπονομεύσουμε αυτό».

Ο Μακρόν ανέπτυξε την πρότασή του σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης την περασμένη εβδομάδα, καθώς ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η απειλή από τη Ρωσία καθιστά ζωτικής σημασίας την εντατικοποίηση της προετοιμασίας της Ευρώπης για πόλεμο.

«Ο ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ, που χτίζουμε, είναι ουσιαστικός. Αλλά πρέπει να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό πλαίσιο, μια Ευρώπη ικανή να δείξει ότι δεν είναι ποτέ υποτελής των ΗΠΑ».

Οι αντίπαλοι του Μακρόν είδαν την πυρηνική του πρωτοβουλία ως ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα μετά την αμφιλεγόμενη πρότασή του για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών στις ευρωεκλογές, είπε ότι ο Μακρόν παραβίασε όλους τους κανόνες με «μια δήλωση εξαιρετικής βαρύτητας».

Το ακροαριστερό κόμμα France Unbowed είπε ότι ο Μακρόν παίζει με τη φωτιά.

Από την Εθνική Συσπείρωση, ο Τιερί Μαριανί, ανώτερος αξιωματούχος εξωτερικών υποθέσεων του κόμματος και γνωστός φιλορώσος, είπε ότι ο Μακρόν «γίνεται κίνδυνος για το έθνος. Μετά τα πυρηνικά μας όπλα, και η έδρα της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πουληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση».