Χωρίς να έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα διεκδικήσει άλλη μία πενταετία στο ύπατο αξίωμα της Γαλλίας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσε το περίγραμμα της επόμενης θητείας του: η μεταμόρφωση της χώρας.
Από τη γενέτειρά του, την Αμιένη, στα βόρεια της χώρας, ο Μακρόν παρουσίασε τον εαυτό τον σαν τον πραγματιστή κεντρώο ηγέτη που θέλει να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, ενώ οι αντίπαλοί του επενδύουν στον διχασμό και την αμφιβολία.
Τυπικά βρέθηκε στην πόλη για ένα σεμινάριο για την περιφερειακή ανάπτυξη, γράφουν οι Times. Στην πράξη ήταν μια προεκλογική εκδήλωση, εξάλλου η αναμέτρηση δεν απέχει ούτε έξι μήνες και ο πρόεδρος προηγείται στον πρώτο γύρο, αλλά και σε κάθε σενάριο του δεύτερου γύρου, είτε με αντίπαλο από την Ακροδεξιά (τη Μαρίν Λεπέν ή τον Ερίκ Ζεμούρ) είτε από τη Δεξιά.
Αλλά η επίσκεψη στην Αμιένη, συνεχίζουν οι Times, τού έδωσε και μια γεύση για τους κινδύνους από ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο εκλογικό σώμα και όσους, είτε είναι στην Αριστερά είτε στη Δεξιά, χαρακτηρίζουν τον Μακρόν ελιτιστή και χωρίς επαφή με την κοινωνία.
Ακουσε από πολίτες ότι το τοπίο «παραμορφώνεται από τις ανεμογεννήτριες», ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία είναι κακοπληρωμένοι, ότι τα χειρουργεία είναι επιβαρυμένα, ότι η γραφειοκρατία καθυστερεί μεγάλα σχέδια στην οικονομία, ότι τα τρένα είναι τόσο γεμάτα ώστε υπάρχει κόσμος που ταξιδεύει στις τουαλέτες του βαγονιού.
Στο ίδιο σεμινάριο ήταν ένας πιθανός υποψήφιος για την προεδρία (αν κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών), ο κεντροδεξιός Ξαβιέ Μπερτράν, και ο Φρανσουά Ριφάν, βουλευτής και υποστηρικτής του ακροαριστερού Ζαν-Λυκ Μελανσόν.
Η απάντηση του Μακρόν είναι ότι οι επικριτές του έχουν «την αρρώστια του αιώνα μας, τη δημαγωγία» ενώ εμφανίστηκε έκπληκτος «για το πώς χαιρόμαστε να διχαζόμαστε» αντί για μια συλλογική εργασία που δίνει λύσεις. Είπε ακόμη πως παρά κάποιες από παλιά ριζωμένες δυσκολίες «καθίσαμε μαζί, βάλαμε στόχους και χρονοδιαγράμματα και τους υλοποιήσαμε».
Κάποια πράγματα όμως αποδεικνύονται πολύ δύσκολα ακόμη και για ένα πρόεδρο.
Το 2017, πριν εκλεγεί, η αμερικανική εταιρεία οικιακών συσκευών Whirlpool είχε ανακοινώσει ότι θα έκλεινε το εργοστάσιο που είχε στην Αμιένη και θα το μετέφερε στην Πολωνία. Ο Μακρόν είχε υποσχεθεί ότι θα έβρισκε άλλη εταιρεία να αγοράσει το εργοστάσιο, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας, κάτι που τελικά δεν ευοδώθηκε.
Μιλώντας με άνεργο είπε ότι το κράτος «εξαπατήθηκε» από τις εταιρείες που περίμενε να αγοράσουν το εργοστάσιο και παρατήρησε ότι «το κράτος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα».