Tο καταφύγιο των γάλλων προέδρων, το Φορτ ντε Μπρεγκανσόν: εκεί κάνει διακοπές ο Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ | Reuters/Yara Nardi / Reuters/Hannah Mckay / Creative Protagon
Επικαιρότητα

Ο Μακρόν πήγε διακοπές εν μέσω Ολυμπιακών και τα γαλλικά ΜΜΕ τον «θάβουν»

Ο γάλλος πρόεδρος έχει περιγράψει τους Αγώνες ως μια ευκαιρία να «δείξουμε την πιο όμορφη πλευρά της Γαλλίας», αλλά η κίνησή του να φύγει για διακοπές έχει προκαλέσει αντιδράσεις, παρότι οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι συνεχίζει να εργάζεται και θα επιστρέψει στο Παρίσι πριν από το τέλος της εβδομάδας
Protagon Team

Oι άδειες των αστυνομικών ανακλήθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, οι γιατροί βρίσκονται σε ετοιμότητα και οι δημοτικοί κηπουροί στην πόλη κάνουν υπερωρίες για να περιποιηθούν τα παρτέρια της πόλης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όμως, έφυγε για διακοπές. Ο 46χρονος πρόεδρος της Γαλλίας εγκατέλειψε την πρωτεύουσα στα μισά των Αγώνων, όπως γράφουν οι Times, για κάτι που περιγράφεται στα γαλλικά ΜΜΕ ως μια «καλοκαιρινή ανάπαυλα».

Ο Μακρόν έχει περιγράψει τους Αγώνες ως μια ευκαιρία να «δείξουμε την πιο όμορφη πλευρά της Γαλλίας», αλλά η κίνησή του να πάει διακοπές έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αν και οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι συνεχίζει να εργάζεται και θα επιστρέψει στο Παρίσι πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Ο αρχηγός του κράτους ήταν παρών στην Τελετή Εναρξης, στον Σηκουάνα, και στο εθνικό στάδιο μια μέρα αργότερα για να συγχαρεί τον Αντουάν Ντιπόν, τον γάλλο σταρ που οδήγησε την Εθνική Ομάδα στο χρυσό στο ράγκμπι ανδρών.

Στη συνέχεια, ο Μακρόν έφυγε για το Φορτ ντε Μπρεγκανσόν, το γαλλικό προεδρικό καταφύγιο στο Μπορμ-λε-Μιμιζά στις ακτές της Μεσογείου, όπου συνάντησε τη σύζυγό του, Μπριζίτ, η οποία είχε φτάσει την προηγούμενη μέρα με την κόρη της, Λοράνς Οζιέρ. Η Οζιέρ συνοδεύεται επίσης από τον σύντροφό της, τον καλλιτέχνη Ματιέ Γκραφενστάντεν και τουλάχιστον ένα από τα παιδιά τους.

Οι οικογενειακές διακοπές στο Μπρεγκανσόν αποτελούν παράδοση για τους Μακρόν, οι οποίοι το επισκέπτονται σχεδόν κάθε χρόνο από τότε που ο γάλλος πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017.

Ωστόσο, οι σχολιαστές εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός ότι ο αρχηγός του κράτους είχε φύγει από το Παρίσι κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας των δεκαπενθήμερων Αγώνων, στους οποίους θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι, εν μέσω αυτού που ο υπουργός Εξωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, αποκάλεσε «εξαιρετικά ισχυρή» τρομοκράτική απειλή.

Γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν, σύμφωνα με τους Times, ότι ο Μακρόν έκανε ένα «μικρό» διάλειμμα και θα επιστρέφει στο Παρίσι από καιρό σε καιρό για να συγχαρεί τους γάλλους νικητές. Σε ένα καυστικό εντιτόριαλ, η Le Figaro τον αποκάλεσε «περιστασιακό εργαζόμενο των Ηλυσίων».

Η ομάδα του Μακρόν λέει ότι είναι ακόμα στο τιμόνι και δίνει προσοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ παρακολουθεί και τις παγκόσμιες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής. Μίλησε με τον Μασούντ Πεζεσκιάν, τον νέο πρόεδρο του Ιράν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Το Μπρεγκανσόν ήταν κάποτε στρατιωτικό φυλάκιο που χρησιμοποιήθηκε από τα γαλλικά στρατεύματα σε μάχες εναντίον των Αγγλων, το 1707 και το 1793, πριν το επιτάξει ο στρατηγός Ντε Γκολ, τότε πρόεδρος, τη δεκαετία του 1960, όταν ανακάλυψε ότι ο αρχηγός του κράτους της χώρας δεν είχε κάτι αντίστοιχο του αγγλικού θερέτρου Μπαλμόραλ. Ο Μακρόν το έχει εξοπλίσει με πισίνα και ασφαλείς επικοινωνίες για να μπορεί να διευθύνει τη χώρα από την παραλία.

Πρόσωπο κοντά στην προεδρία είπε στους Times: «Ο πρόεδρος βρίσκεται στη θερινή κατοικία των αρχηγών γαλλικών κρατών. Από εκεί θα συνεχίσει να εργάζεται ενεργά αλλά περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Θα επιστρέψει στο Παρίσι τις επόμενες ημέρες».

Ο πρόεδρος δεν είναι ο μόνος Παριζιάνος που έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Περίπου το 47%ό των 12 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής έχουν κάνει το ίδιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε λίγο πριν την τελετή έναρξης.

Η Le Monde είπε ότι ο Μακρόν χρειαζόταν χρόνο για να σκεφτεί λύσεις στην πολιτική κρίση που ξέσπασε όταν οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που προκήρυξε τον Ιούνιο κατέληξαν σε αδιέξοδο, χωρίς κανένα κόμμα να παίρνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μακρόν ζήτησε να σταματήσουν οι πολιτικές διαμάχες κατά τη διάρκεια των αγώνων –μια «ολυμπιακή εκεχειρία», όπως το έθεσε– αλλά το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NPF) δεν δείχνει να τον ακούει. Εχοντας κερδίσει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, διεξάγει εκστρατεία υπέρ της 37χρονης Λουσί Καστέτ, στελέχους του συμβουλίου του Παρισιού που είναι υποψήφια για τη θέση του πρωθυπουργού και θα διοριστεί από τον Μακρόν.