Ελεγχο στη δράση των ιμάμηδων που αποστέλλονται στη Γαλλία από τρίτες χώρες, προκειμένου να διδάξουν στα τεμένη ανά τη γαλλική επικράτεια, βάζει ο Εμανουέλ Μακρόν μέσω της κατάργησης σχετικού προγράμματος που θεσμοθετήθηκε το 1977 και επιτρέπει σε εννέα κράτη να αποστέλλουν ιμάμηδες και εκπαιδευτικούς στη Γαλλία.
Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ομιλία του στη Μυλούζη (Ανατολική Γαλλία), ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο να φροντίσει για την εκπαίδευση ιμάμηδων αποκλειστικά εντός της γαλλικής επικράτειας, διασφαλίζοντας ότι θα ομιλούν τη γαλλική γλώσσα και δεν θα διασπείρουν ακραίες ισλαμιστικές απόψεις.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, κάθε χρόνο αποστέλλονται στη Γαλλία περί τους 300 ιμάμηδες από τρίτες χώρες και όπως διεμήνυσε, το 2020 θα είναι η τελευταία χρονιά του προγράμματος, το οποίο εφεξής θα αντικατασταθεί από διμερείς διακρατικές συμφωνίες.
Ηδη, όπως είπε, η Γαλλία έχει καταλήξει στις συμφωνίες με την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία –χώρες καταγωγής της συντριπτικής πλειονότητας των μουσουλμάνων της Γαλλίας–, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο γάλλος πρόεδρος έναντι της Τουρκίας, που προς το παρόν δείχνει απρόθυμη να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία.
«Η Τουρκία μπορεί να κάνει την επιλογή να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με εμάς ή όχι, αλλά δεν θα επιτρέψω σε οποιαδήποτε ξένη χώρα να τροφοδοτεί θρησκευτικές ή πολιτισμικές αποσχιστικές τάσεις στο έδαφος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να έχουμε τους νόμους της Τουρκίας στο έδαφος της Γαλλίας», ξεκαθάρισε ο Εμάνουελ Μακρόν.
«Το πρόβλημα», σημείωσε, «προκύπτει όταν, στο όνομα μιας συγκεκριμένης θρησκείας, κάποιοι προσπαθούν να διαχωριστούν από τη Δημοκρατία και να μη σέβονται τους νόμους της».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται πίσω από την κατασκευή (μέσω χρηματοδότησης ή/και άλλων υποστηρικτικών μέσων) δεκάδων τζαμιών στη Γαλλία, με όργανο τη διαβόητη Diyanet (Directorate of Religious Affairs – Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) που φροντίζει για την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων και την ενίσχυση της τουρκικής επιρροής στο εξωτερικό.
Αμεση ήταν την Τετάρτη η αντίδραση του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, στις ανακοινώσεις Μακρόν, κατηγορώντας τον γάλλο πρόεδρο για ισλαμοφοβική στάση.
Kαλό θα ήταν η Γαλλία να αντιμετωπίσει το ρατσιστικό και γεμάτο σφαγές παρελθόν της, έγραψε σε ανάρτησή του στo Twitter (εννοώντας το αιματηρό τέλος της γαλλικής αποικιοκρατίας στη Β. Αφρική) αντί να εφεύρει έναν φανταστικό εχθρό, όπως ο ισλαμικός αποσχισμός.