Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομιλεί με μέλη του συνεργείου που έφερε εις πέρας την εικαστική αυτή δημιουργία | Ludovic Marin/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Μακρόν εγκαινίασε την «πακεταρισμένη» Αψίδα του Θριάμβου – το όνειρο του Κριστό

Τα αποκαλυπτήρια ενός εικαστικού οράματος 60 ετών έγιναν στην καρδιά του Παρισιού από τον πρόεδρο της Γαλλίας. Το περίφημο μνημείο καλύφθηκε από 25.000 τετραγωνικά μέτρα γαλάζιου, ανακυκλωμένου πλαστικού
Protagon Team

Μετά το Ράιχσταγκ και την Ποντ-Νεφ ήρθε η σειρά της Αψίδας του Θριάμβου: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασε το βράδυ της Πέμπτης την εντυπωσιακή καλλιτεχνική εγκατάσταση, το «πακετάρισμα» ενός από τα διασημότερα μνημεία του Παρισιού, μια έμπνευση του θρυλικού εικαστικού Κριστό, ο οποίος απεβίωσε το 2020, πριν προλάβει να δει το όνειρό του να υλοποιείται.

«Η σκέψη μας είναι στον Κριστό και τη (σύντροφό του στη ζωή και την τέχνη, που απεβίωσε το 2009) Ζαν-Κλοντ. Θα είχαν συγκινηθεί πολύ (…) επειδή είναι η επίτευξη ενός ονείρου 60 ετών», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του, παρουσία της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό και του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

«Ήταν ένα τρελό όνειρο και εσείς, Βλαντιμίρ (Γιαβάσεφ, ανιψιός του καλλιτέχνη) το υλοποιήσατε, σας ευχαριστούμε», πρόσθεσε ο Μακρόν που συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Μπριζίτ. Ευχαρίστησε επίσης «τα χίλια χέρια που συνέβαλαν» στην ολοκλήρωση του έργου.

Ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν στην κορυφή της Αψίδας του Θριάμβου, με φόντο τον Πύργο του Αϊφελ (Ludovic Marin/Pool via REUTERS)

Για το «πακετάρισμα» της Αψίδας χρειάστηκαν 25.000 τετραγωνικά μέτρα γαλάζιου, ανακυκλωμένου πλαστικού, που συγκρατείται από 3.000 μέτρα κόκκινου σκοινιού. Η εγκατάσταση θα παραμείνει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

Το έργο, που στηρίχθηκε από το Κέντρο Πομπιντού και εγκρίθηκε από τον δήμο του Παρισιού και την προεδρία, είναι η υλοποίηση ενός «ονείρου» του καλλιτέχνη και της συζύγου του, της Ζαν-Κλοντ. Από το 1962, το ζευγάρι είχε υπογράψει ένα φωτομοντάζ της Αψίδας του Θριάμβου, τυλιγμένης σε ύφασμα, μια ιδέα που είχαν κοιτώντας το μνημείο από το πρώτο διαμέρισμά τους στο Παρίσι, στη λεωφόρο Φος.

Ο Κριστό πέθανε το 2020 και το έργο, που στοίχισε 14 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιήθηκε τελικά από τον ανιψιό του.