Ο Τζόρνταν το έχει ρίξει εδώ και καιρό στις μπίζνες... | Christopher Hanewinckel-USA TODAY Sports
Επικαιρότητα

Ο Μάικλ Τζόρνταν κερδίζει δισεκατομμύρια και από τις αποτυχίες του

Οι Σάρλοτ Χόρνετς είναι, ίσως, το μόνο πρότζεκτ με το οποίο καταπιάστηκε, και δεν «περπάτησε». Αλλά, ακόμη και από αυτό, ο 60χρονος θρύλος του ΝΒΑ, Μάικλ Τζόρνταν, έβγαλε πολλά χρήματα. Το 2010 εξαγόρασε την ομάδα της πολιτείας στην οποία μεγάλωσε, έναντι 275 εκατ. δολαρίων. Από την πώλησή της θα εισπράξει, τώρα, κοντά στα 3 δισεκατομμύρια
Sportscaster

Με ψήφους 29-1 (μόνον ο ιδιοκτήτης των Νικς, Τζέιμς Ντόλαν, ήταν αντίθετος) το διοικητικό συμβούλιο του NBA ενέκρινε την πώληση των Σάρλοτ Χόρνετς από τον Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος ήταν το «αφεντικό» της ομάδας τα 13 τελευταία χρόνια. Επικεφαλής των επενδυτών που θα αγοράσουν τις μετοχές του είναι οι επιχειρηματίες Γκέιμπ Πλότκιν και Ρικ Σναλ, γνώριμοι στον χώρο του αμερικανικού μπάσκετ. Ο Πλότκιν κατείχε, ήδη, ένα μερίδιο στους Χόρνετς, ενώ ο Σναλ ήταν μικρομέτοχος στους ΑτλΧοκς. Ο MJ θα διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό της ομάδας, που ιδρύθηκε το 2004 και μέχρι το 2014 ονομαζόταν «Σάρλοτ Μπόμπκατς».

Είναι η δεύτερη φορά που ο θρυλικός πρώην μπασκετμπολίστας των Σικάγο Μπουλς αποσύρεται από ένα επιχειρηματικό πρότζεκτ στο ΝΒΑ. Το είχε κάνει και το 2001, όταν παραχώρησε το 10% των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, το οποίο κατείχε. Ηταν η εποχή που είχε αποφασίσει να επιστρέψει στη δράση, και έπρεπε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, οι οποίοι απαγόρευαν στους παίκτες να έχουν και την ιδιότητα του μετόχου μιας ομάδας. Το 2006 στράφηκε στις μπίζνες πάλι, αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό των Χόρνετς. Και μερικά χρόνια αργότερα, το 2010, εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (65%) από τον -τότε- ιδιοκτήτη, Μπομπ Τζόνσον.

Του είχε κοστίσει (περίπου) 275 εκατομμύρια δολάρια, και τώρα το πουλάει σε υπερδεκαπλάσια τιμή – κοντά στα 3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το ESPN. Ο ελληνοκαναδός δισεκατομμυριούχος, Στιβ Αποστολόπουλος, με ρίζες από την Καλαμάτα, διαπραγματευόταν μαζί του πριν από μερικούς μήνες, πρόθυμος να ικανοποιήσει τις οικονομικές του απαιτήσεις, όπως ανέφερε το ABC, όμως ο Τζόρνταν προτίμησε τον συνεταίρο του στους Χόρνετς και την «παρέα» του.

Στα 13 χρόνια που ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της Λίγκας, με 6 τίτλους πρωταθλήματος και 5 βραβεία MVP, ήταν ιδιοκτήτης τους, οι Χόρνετς ποτέ δεν κατάφεραν να κερδίσουν μια σειρά αγώνων στα πλέι-οφ, δεν τερμάτισαν στην κατάταξη της Ανατολικής Περιφέρειας πάνω από την 6η θέση, και έχουν να επιδείξουν το πέμπτο χειρότερο ποσοστό νικών σε ολόκληρο το ΝΒΑ. Κι όμως, ο Τζόρνταν θα κερδίσει από αυτή του την επένδυση πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερα από τα χρήματα που έχει εισπράξει από τη Nike σε 40 χρόνια.

«Είμαι ενθουσιασμένος, που θα έχω την ευκαιρία να δημιουργήσω στην πολιτεία στην οποία μεγάλωσα, τη Βόρεια Καρολίνα, μια ομάδα που θα κερδίζει», είχε τονίσει στην πρώτη του ομιλία ως ιδιοκτήτης των Χόρνετς, το 2010. Με την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και το κύρος του, ο Τζόρνταν κατόρθωσε να εξασφαλίσει χορηγίες και άλλες πηγές εσόδων για την ομάδα του, την οποία ανέλαβε σε κακή οικονομική κατάσταση, όμως στο αγωνιστικό σκέλος δεν πέτυχε πολλά. Μόνο δυο φορές κατάφερε να προκριθεί στα πλέι-οφ (η τελευταία ήταν πριν από μια επταετία), όπου αποκλείστηκε από τον πρώτο, κιόλας, γύρο. Την περασμένη σεζόν το ρεκόρ της ήταν 27 νίκες – 55 ήττες, το δεύτερο χειρότερο στην Ανατολική Περιφέρεια, ενώ είναι μια από τις ελάχιστες ομάδες του ΝΒΑ που απέτυχαν να διαθέσουν το 100% των εισιτηρίων στους εντός έδρας αγώνες τους.

Οι Χόρνετς του Τζόρνταν δεν είχαν την τύχη να βρουν κάποιον σαν τον Αντετοκούνμπο, για να τους βγάλει από τη μετριότητα (όπως συνέβη με τους Μιλγουόκι Μπακς και τον Γιάννη). Ο Κέμπα Γουόκερ ήταν ο καλύτερος παίκτης που πέρασε από την πόλη όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ούτε η δική του παρουσία στην ομάδα (2011-2019) αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε.

Ο Τζόρνταν βρισκόταν σε συζητήσεις για την πώληση των μετοχών του από τις αρχές του έτους. Κάποια στιγμή έκανε δεύτερες σκέψεις, όμως πριν από ένα μήνα πήρε την οριστική του απόφαση να αποχωρήσει. Απογοητεύτηκε εντελώς, όταν οι Σάρλοτ Χόρνετς δεν κέρδισαν το δικαίωμα να επιλέξουν πρώτοι στο Draft του Ιουνίου, ώστε να επενδύσουν στον υπερταλαντούχο νεαρό, Βικτόρ Γουεμπανιαμά.

Οι Χόρνετς είναι, ίσως, το μόνο πρότζεκτ με το οποίο ο MJ καταπιάστηκε, και δεν «περπάτησε». Ακόμη και από αυτό, όμως, κέρδισε πολλά χρήματα. Τώρα θα αφοσιωθεί στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του, που δεν είναι λίγες, στη φιλανθρωπική του δράση και στην οικογένειά του. Θα έχει περισσότερο χρόνο και για να απολαύσει το ιδιωτικό του γήπεδο γκολφ, αλλά και τον στόλο των πολυτελών αυτοκινήτων του – μια πανάκριβη συλλογή, για την οποία δηλώνει περήφανος.