Πολίτες της Βενεζουέλας περιμένουν στωικά στην ουρά για να πάρουν με δελτίο λίγα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης | Reuters
Επικαιρότητα

Ο Μαδούρο πήρε το όπλο του: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν πραξικόπημα

Οριακή είναι πλέον η κατάσταση στη Βενεζουέλα με τον πρόεδρό της να απευθύνει διάγγελμα στο λαό της χώρας και να εξαπολύει επίθεση στην Ουάσιγκτον – Τι απαντούν αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών
Protagon Team

Οι σχέσεις της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ δεν ακολούθησαν ποτέ μια ειρηνική οδό. Από καιρού εις καιρόν περνούσαν φάσεις ανελαστικής εχθρότητας για να φτάσουν ακόμη και στην ακραία τοξικότητα.

Το 2002, ο τότε πρόεδρος Ούγκο Τσάβες από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών είχε χαρακτηρίσει τον Τζορτζ Μπους «διαβολικό», ενώ προηγουμένως είχε εκδιωχθεί για ελάχιστες ημέρες από τους αντιπάλους του, οι οποίοι φέρονταν να ήταν φερέφωνα των Αμερικανών και να λαμβάνουν χρήματα από αυτούς.

Τώρα, ήταν η σειρά του Νικολάς Μαδούρο να ανασύρει από το βάθος του… συρταριού το χαρτί της συνωμοσιολογίας και να κατηγορήσει ανοιχτά την Ουάσιγκτον και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι ετοιμάζουν πραξικόπημα για να τον ρίξουν από την εξουσία.

Την ώρα που η κυβέρνηση Μαδούρο δέχεται εσωτερικές αλλά και εξωτερικές πιέσεις, εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις που βιώνει η Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της χώρας προχώρησε σε μια κίνηση κατά των «απειλών πραξικοπηματικής ανατροπής» του, όπως ανέφερε σε διάγγελμά του.

Ο Μαδούρο αποφάσισε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο επιπλέον μήνες, κάνοντας λόγο για «σχέδια των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΟΠΕΚ (σ.σ. Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών)» να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

Μεταξύ άλλων, ο Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τηρούν σιγήν ιχθύος για την υπόθεση Ρούσεφ, κάτι που υποδηλώνει «ενοχή», εκτιμώντας πως απώτερος στόχος είναι «να σταματήσουν τις χώρες της BRICS (σ.σ.: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική), οι οποίες απειλούν την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ».

Οπως είπε, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατείνεται «προκειμένου η Βενεζουέλα τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να μπορέσει να επαναφέρει τον παραγωγικό της ιστό». Δεν διευκρίνισε πάντως ποιο νομικό πλαίσιο περιστέλλεται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κρίση προ των πυλών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα χρόνια του Τσάβες, η χώρα ήταν σε θέση να επενδύει σε εκτενή κοινωνικά προγράμματα, χρησιμοποιώντας τους φόρους από το πετρέλαιο, καθώς υπήρξε (και είναι) ένας από τους πλέον σημαντικούς προμηθευτές των ΗΠΑ.

Στην Ουάσιγκτον, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι η κρίση στη χώρα είναι προ των πυλών.

«Μπορείτε να ακούσετε τον πάγο να σπάει. Πρόκειται για μια κρίση που έρχεται. Η πίεσή μας δεν πρόκειται να επιλύσει το ζήτημα », είπε ένας αξιωματούχος.

Ενας άλλος είπε: «Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα γεγονότα θα γίνουν πιο δραματικά, καθώς η Βενεζουέλα θα δίνει μεγαλύτερη σημασία στην αποπληρωμή του χρέους και όχι στις εισαγωγές».

Τα μέτρα

Ο Μαδούρο, όπως είπε στο διάγγελμά του, θα ληφθούν κάποια αναγκαία μέτρα με βάση το Σύνταγμα και θα μπορούσαν να ισχύσουν έως και το 2017. «Η Ουάσινγκτον προχωράει σε ενέργειες ύστερα από αίτημα της φασιστικής Δεξιάς στη Βενεζουέλα, που αισθάνεται ενισχυμένη μετά το πραξικόπημα στη Βραζιλία» πρόσθεσε ο Μαδούρο, αναφερόμενος στην αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ από την προεδρία της Βραζιλίας.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα έχει υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα ύστερα από την κάθετη πτώση των τιμών από τα μέσα του 2014.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας αγγίζει τα όρια της εκτροπής, καθώς γίνονται συνεχόμενες αναφορές για λεηλασίας στη χώρα, με τους πολίτες να επιδίδονται σε πλιάτσικο προκειμένου να εξασφαλίσουν αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως αλεύρι και ενδύματα. Οι αναφορές αυτές δεν είναι πάντα εύκολο να επιβεβαιωθούν, καθώς επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν.

Για αντισυνταγματική απόφαση κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Η απόφαση του Μαδούρο για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, με τον πολιτικό του αντίπαλο Χένρι Ράμος να κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η παράταση δίνει το δικαίωμα στην προεδρία να αναλάβει τον έλεγχο ιδιωτικών εταιρειών προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια αγαθών πρώτης ανάγκης για τον λαό.

Σύμφωνα με τον Ράμος, ο Μαδούρο δεν έχει το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω παράταση, εφόσον υπήρξε ήδη μία στο παρελθόν, διότι μια τέτοια απόφαση δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Η πτώση των τιμών έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση και φαινόμενα όπως διακοπές ρεύματος και ελλείψεις τροφίμων και άλλων αγαθών αποτελούν μια σκληρή καθημερινότητα για τον λαό. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η προεδρία Μαδούρο δέχεται πιέσεις για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα κρίνει το μέλλον της χώρας.