Oύτε το ακροατήριο ούτε το περιεχόμενο της ομιλίας Ερντογάν ήταν τυχαία | akparti.org.tr
Επικαιρότητα

Ο λύκος και αν εγέρασε… Ερντογάν: Κακώς που σταμάτησε ο Ετζεβίτ, σήμερα η Κύπρος θα ήταν όλη δική μας

Πώς σχολιάζει η Αθήνα τις εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, σε μία ακόμη προκλητική περιφρόνηση των αποφάσεων και της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, και σε μία χρονικά στοχευμένη επιλογή να δυναμιτίσει το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων εν γένει
Protagon Team

Τον όχι και τόσο παλιό, γνωστό, προκλητικό εαυτό του θυμήθηκε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του σε δείπνο ιφτάρ σε στρατιώτες στο 4ο Σώμα του τουρκικού στρατού, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε «μετανιωμένος» που ο πρωθυπουργός του «Αττίλα», Μπουλέντ Ετζεβίτ  σταμάτησε την «ειρηνευτική επιχείρηση» (όπως αποκάλεσε τη στρατιωτική εισβολή που κατέληξε στο status quo της κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας), αφού, όπως είπε, αν είχε συνεχίσει, σήμερα η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου τουρκική.

Η τουρκική εισβολή πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις: στην πρώτη (20-23 Ιουλίου 1974) καταλήφθηκε η επαρχία Κερύνειας και στη δεύτερη (14-16 Αυγούστου) καταλήφθηκαν η Μόρφου και το μεγαλύτερο τμήμα της επαρχίας Αμμοχώστου. Από τότε ο τουρκικός στρατός κατέχει παράνομα περίπου το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην “ειρηνευτική επιχείρηση” του 1974, 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, μαρτύρησαν. Παρ’ όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχε δοθεί περισσότερο βάρος προς τον Νότο, δεν θα υπήρχαν πια Νότος και Βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», ανέφερε συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος, που προφανώς άφησε λίγο στην άκρη τη Διακήρυξη των Αθηνών και το θετικό κλίμα με την Ελλάδα, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω τη σκληρή του γραμμή για το Κυπριακό, με τις γνωστές αξιώσεις του περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Ο ισλαμιστής Ερντογάν ενστερνίστηκε ακόμη και την «εθνική ιαχή» του πάλαι ποτέ κεμαλισμού ότι «κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης», λέγοντας:

«Ως μέλη ενός έθνους που είναι γνωστό ως έθνος στρατιωτών και έχει διακριθεί στον κόσμο με αυτή την ιδιότητα, δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε την εξάλειψη της συνείδησης του μάρτυρα (που πέφτει σε ιερό πόλεμο), μια από τις βασικές αξίες που μας κάνουν αυτό που είμαστε.

»Αν θέλουμε να ζήσουμε στην πατρίδα μας, ποτισμένοι με το αίμα των μαρτύρων, ελεύθεροι και με το κεφάλι ψηλά, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να διαταράσσουμε τα παιχνίδια και να αφήσουμε τις προδοτικές φιλοδοξίες στο κενό. Από αυτή την άποψη, η ύπαρξη ισχυρού στρατού είναι για μας υποχρέωση και όχι επιλογή. Είμαστε μια χώρα, ένα έθνος και ένας στρατός που πρέπει πάντα να διατηρεί την αποτρεπτική του ικανότητα στο υψηλότερο επίπεδο. Ως τουρκικό έθνος, μόνο η δική μας προσπάθεια, η δική μας δύναμη, τα δικά μας μέσα και οι δικές μας δυνατότητες που έχουμε αναπτύξει μπορούν να μας προστατεύσουν από τους εχθρούς μας».

«Τώρα έχουμε κατασκευάσει το αεροπλανοφόρο μας. Τι λέμε; Δεν είναι αρκετό. Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο. Ο στρατηγός μας είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, ο διοικητής του πολεμικού μας ναυτικού συνεργάζεται με την ομάδα του και αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε την αναζήτησή μας. Εργαζόμαστε πάνω σε πολλά πράγματα. Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε μη επανδρωμένα υποβρύχια, Θεού θέλοντος, θα το πετύχουμε κι αυτό», πρόσθεσε αναφερόμενος στα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής (και ναυπηγικής) βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι συμμαχίες (βλ. ΝΑΤΟ) δεν είναι πανάκεια και ότι η «μεγάλη» Τουρκία πρέπει να είναι αμυντικά ανεξάρτητη

«Γνωρίζουμε από τις πρόσφατες πικρές εμπειρίες ότι, όταν φτάνουμε στο σημείο αυτό, ούτε οι συμμαχίες στις οποίες είμαστε μέλη ούτε οι διεθνείς οργανισμοί, των οποίων καθήκον είναι η προστασία της παγκόσμιας ειρήνης, είναι χρήσιμες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποζητάμε συνεχώς μια εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία και εργαζόμαστε για μια πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία σε κάθε τομέα», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος που σε μία κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης (έστω και στα βασικά και τα λεγόμενο «εύκολα»), δείχνει να επιλέγει να δυναμιτίσει το κλίμα.

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας  στις δηλώσεις Ερντογάν ήρθε μέσω διπλωματικών πηγών που σχολίασαν:

Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τι απαντά η κυβέρνηση 

«Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, που προσβάλλει και τη μνήμη των θυμάτων», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτά ειπώθηκαν σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

«Αυτή είναι η θέση μας: η επίλυση με βάση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο Ερντογάν δεν αλλάζει»

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης την ενέταξε την προκλητική δήλωση σε μια σειρά πολλών παρόμοιων δηλώσεων τόσο από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας όσο και από άλλους τούρκους αξιωματούχους.

«Η Τουρκία δεν έχει αποστεί από την επιθετική ρητορική. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μετατράπηκε σε κάτι άλλο» ανέφερε ο κ. Βορίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης.

Υπογραμμίζοντας, από την άλλη, τη χρησιμότητα των ανοικτών διαύλων μεταξύ των δύο χωρών και τις συνομιλίες σε ζητήματα soft politics, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Περάσαμε και θερμά καλοκαίρια, περάσαμε και διάφορες ιστορίες με τη Λιβύη, περάσαμε και την απόπειρα να δημιουργήσει μεταναστευτικό ρεύμα, απλώς με τον Μητσοτάκη δεν του βγήκαν», και, τούτου δοθέντος, «άλλαξε τακτική».

Κατά την «ανάγνωση» του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, η δήλωση Ερντογάν για την Κύπρο «εντάσσεται στο προεκλογικό κλίμα της Τουρκίας, η οποία έχει δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου. Και έχουμε τον μεγάλο αντίπαλο του Ερντογάν που είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, διότι εκεί είναι σαν να κατεβαίνει ο ίδιος ο Ερντογάν με τον Ιμάμογλου».

«Εάν καταφέρει ο Ιμάμογλου να επικρατήσει, πολλοί θεωρούν ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας το 2028. Θέλει να του κόψει τον δρόμο. Η συμμαχία του Ιμάμογλου έχει διασπαστεί και εκεί έρχεται τώρα ο Ερντογάν, όπως έχει κάνει κατ’ επανάληψη, την τελευταία δεκαετία, να προσεταιριστεί τις ψήφους των πιο ακραίων εθνικιστών, αυτός ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 2002, απέναντι στον παραδοσιακό κεμαλικό εθνικισμό», εξήγησε ο κ. Καιρίδης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.