Αν η πορεία προς την ανθρωποσφαγή καθοδηγείται από τα λόγια, τότε ένας γενικευμένος όλεθρος στη Μέσα Ανατολή –πέρα δηλαδή απ’ όσα εφιαλτικά συμβαίνουν εδώ και μήνες στη Λωρίδα της Γάζας– ίσως να μην απέχει και πολύ. Χαρακτηριστικά τα λόγια που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο υπουργός Aμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο μέτωπο, αυτή τη φορά στον Βορρά, ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ, που επιχειρεί από τον Λίβανο.
Ο Γκάλαντ, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους, προειδοποίησε εκ νέου ότι, εάν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα πίσω «στη Λίθινη Εποχή».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο Γκάλαντ επέμεινε, βέβαια, ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου προτιμά την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.
Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης πως κατά τις επαφές που είχε με κορυφαίους αμερικανούς αξιωματούχους, συζητήθηκαν προτάσεις για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι μια «μακρά και περίπλοκη διαδικασία».
Οι κορυφαίοι βοηθοί του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπαν στον Γκάλαντ ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να μην εφοδιάζει το Ισραήλ με βόμβες μεγάλης ισχύος, όσο το θέμα είναι υπό εξέταση, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι σύμμαχοι εξακολουθούν να συζητούν για την αποστολή ισχυρών πυρομαχικών, η οποία σταμάτησε από τον Μπάιντεν τον Μάιο λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν αρκετές περιοχές σε όλη τη Γάζα την 26η Ιουνίου και οι κάτοικοι ανέφεραν σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ράφα. Είπαν ότι οι μάχες εντάθηκαν στη γειτονιά Τελ Αλ-Σουλτάν στη δυτική Ράφα, όπου τα τανκς προσπαθούσαν να προχωρήσουν προς τα βόρεια εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων. Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ είπαν ότι μαχητές επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις με αντιαρματικές ρουκέτες και βόμβες όλμων.
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι υποστηρίζουν τα σχέδια του Ισραήλ να επιτεθεί στον Λίβανο και να «εξαπλώσει τον πόλεμο» σε όλη την περιοχή. «Το Ισραήλ στρέφει τώρα το βλέμμα του στον Λίβανο και διαπιστώνουμε ότι οι δυτικές δυνάμεις στα παρασκήνια το υποστηρίζουν», είπε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματός του, AKP.
Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, απερχόμενος επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε ότι η εξάπλωση του πολέμου στον Λίβανο θα οδηγούσε «δυνητικά σε αποκαλυπτικό σκηνικό». Περιέγραψε τον Λίβανο ως «το σημείο ανάφλεξης πέρα από όλα τα σημεία ανάφλεξης». Ενας πόλεμος που περιλαμβάνει τον Λίβανο «θα εξαπλωθεί στη Συρία και θα τραβήξει κι άλλους», είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, καταλήγοντας: «Είναι πολύ ανησυχητικό».