Ο Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξη Τύπου των G7, το Σάββατο | REUTERS/Benjamin Westhoff
Επικαιρότητα

Ο Λίντνερ προειδοποιεί τις χώρες του Νότου: Μην ξοδεύετε αλόγιστα

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να μειωθεί το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών και ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα για την εφαρμογή του
Protagon Team

Καμία χώρα της ΕΕ δεν πρέπει να συνεχίσει την πολιτική της σπατάλης, προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, κρούοντας το καμπανάκι για τις χώρες του Νότου, ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Ο Λίντνερ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και σημείωσε πως «το γεγονός ότι οι χώρες-μέλη μπορούν να παρεκλίνουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το κάνουν».

Η ΕΕ θα έθετε ξανά σε ισχύ το σύμφωνο αυτό στις αρχές του 2023, εν μέσω της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία. Ομως, ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν ανάγκασε την Κομισιόν να καθυστερήσει την επανέναρξη της ισχύος του για έναν ακόμα χρόνο.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Λίντνερ είπε ότι οι υπόλοιπες χώρες-μέλη θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας: «Δεν θα εκμεταλλευτούμε το πράσινο φως της ΕΕ αλλά θα επιστρέψουμε στο δικό μας φρένο στο δημόσιο χρέος, το οποίο εμπεριέχεται στο Σύνταγμά μας».

««Πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί όχι πιο μαλακοί»

Κάποιες χώρες της ΕΕ ζητούν αναθεώρηση του συμφώνου, επισημαίνοντας ότι κάποιες κρατικές επενδύσεις, όπως για την άμυνα ή την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να εξαιρούνται.

Ο Λίντνερ όμως, δήλωσε πως είναι αντίθετος στις εξαιρέσεις και προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανονισμών της ΕΕ. «Πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί όχι πιο μαλακοί. Χρειαζόμαστε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να μειωθεί το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών και πρέπει να δράσουμε άμεσα», είπε.

Ο Λίντνερ, γνωστός για τις σκληροπυρηνικές απόψεις του όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, που συμμετέχουν στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού και υπέρμαχος της ενωμένης Ευρώπης.

Εχει και στο παρελθόν προειδοποιήσει ότι κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν συγκεντρώσει υπερβολικά μεγάλο χρέος στη διάρκεια της πανδημίας και πρέπει να ξεκινήσουν προσπάθειες βελτίωσης των οικονομικών τους, ιδίως λόγω της ανόδου του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. «Πρέπει να σταματήσουμε να παρεμβαίνουμε στην οικονομία της αγοράς με αυτά τα μεγάλα κρατικά προγράμματα και να μειώσουμε τα ελλείμματα των προϋπολογισμών μας», τόνισε.

Οχι στο ευρωομόλογο

Ο γερμανός υπουργός διαφωνεί με τον Μάριο Ντράγκι, που πρόσφατα τόνισε ότι η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτεί έκτακτα μέτρα, ανάλογης φιλοσοφίας με εκείνα που έλαβε η Ενωση απέναντι στην κρίση της Covid-19. «Εκείνη ήταν απόφαση για μία φορά μόνο. Η Γερμανία δεν στηρίζει την πρόταση της εκ νέου κοινής έκδοσης χρέους», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι η χρήση πόρων που έχει κατασχέσει η ΕΕ από ρώσους ολιγάρχες για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενέχει νομικούς κινδύνους και ότι το καλύτερο είναι να συνεισφέρουν «εθελοντικά». «Θα πρέπει να κάνουμε μία πολιτική συζήτηση για αυτό και θα ήθελα να είμαι μέρος της», είπε.