Η αρχή έγινε το πρωί της Δευτέρας με τα εποχιακά καταστήματα - «κληρώνει» και για τα υπόλοιπα | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Ο κύβος ερρίφθη: Στις 13.30 οι ανακοινώσεις Πέτσα για το τι δεν ανοίγει

Σίγουρο ότι μένουν κλειστά σχολεία και επιχειρήσεις εστίασης. Ανοιξαν τα εποχιακά. Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα μαγαζιά
Protagon Team

Ανακοινώσεις κυρίως για το τι δεν πρόκειται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες, εν μέσω εορταστικής περιόδου, θα κάνει στις 13.30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Βέβαιο είναι ότι σχολεία και όλος ο κλάδος της εστίασης θα μείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Τη Δευτέρα άνοιξαν τα εποχιακά καταστήματα και μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου πιθανολογείται ότι θα ανοίξουν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα.

Κατά πληροφορίες, πάντως, ο εκπρόσωπος θα αποφύγει να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης αναμένεται να δώσει νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς μάλιστα θα έχει προηγηθεί και η τακτική σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μετάβαση στα εποχιακά καταστήματα, που κάνουν πρεμιέρα σήμερα, πρέπει να αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με την επιλογή 2 ή αντίστοιχο συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση/λειτουργία σε κατάστημα προμηθειών αγαθών.

Το ωράριο λειτουργίας των εποχιακών έχει οριστεί από τις 7.00 έως τις 20.30.

Η αναλογία των ατόμων εντός του καταστήματος ανά τ.μ. είναι τέσσερα άτομα στα 100 τ.μ. και σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για 15 κάθε τ.μ., με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης των δύο μέτρων.

Συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η χρήση ανελκυστήρα, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο ορίζεται στο 40%. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα, παρά μόνο σε ΑμεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για τη χρήση της τροφοδοσίας.

Επιπλέον, στα 110 εποχικά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν από σήμερα έως τις 8 Ιανουαρίου 2021, περιλαμβάνονται όσα ανήκουν στους τέσσερις ΚΑΔ:

1. λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ 47595616

2. λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ 47656702

3. λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών με ΚΑΔ 47656706

4. λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων κι άλλων ψυχαγωγικών ειδών με 47656707

Κατά του σταδιακού ανοίγματος των μαγαζιών τάχθηκε για μία ακόμη φορά, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Οπως εξήγησε, «δεν θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα». «Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί, ώστε να διοχετευθούν η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό».

Να μην ανοίξει τίποτα, ζήτησε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ ο συνάδελφός του στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ξεκαθάρισε ότι «εάν τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βελτιωθούν μετά τις 15 του μηνός, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα και θα πρέπει να περιμένουμε κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα».

«Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να ανοίξουμε καταστήματα και λιανεμπόριο γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τους νοσηλευόμενους στο Σύστημα Υγείας» και «αυτή τη στιγμή είναι γεμάτο το ποτήρι, εάν θα το πιέσουμε θα ξεχειλίσει, κι όταν ξεχειλίσει το ποτήρι αυτό θα θρηνήσουμε θύματα», προειδοποίησε.

Διάχυτος, πάντως, είναι ο φόβος στις τάξεις των λοιμωξιολόγων ότι θα δούμε «εικόνες Harrods» και στην Ελλάδα, όταν και αν ανοίξουν τα μαγαζιά, με κοσμοσυρροή για τα ψώνια των Χριστουγέννων και για ψυχολογικούς λόγους, έπειτα από έναν και πλέον μήνα καραντίνας.