Την προσεχή Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, ανοίγουν τα σχολεία όλης της χώρας, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται σε λίγη ώρα από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, Θάνο Πλεύρη και Νίκη Κεραμέως. Θα προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και νωρίτερα η συνεδρίαση της υποεπιτροπής Επιδημιολόγων.
Προκρίνεται η επαναλειτουργία σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλά με επικαιροποιημένα πρωτόκολλα –αυξημένα τεστ, μείωση του αριθμού κρουσμάτων με βάση τον οποίο θα κλείνει ένα σχολικό τμήμα κ.ά.
Η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες υπαγορεύεται από λόγους παιδαγωγικούς (συνέχιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας), ψυχολογικούς (τα παιδιά δεν πρέπει να αποκόπτονται από το σχολικό περιβάλλουν) και –το κυριότερο– επιδημιολογικούς (για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο-επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης).
Οπως άλλωστε σημείωσε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, το άνοιγμα των σχολείων σημαίνει και καλύτερη επιτήρηση.
Οπως εξήγησε ο καθηγητής, κατά τη διάρκεια της περιόδου «πριν από τα Χριστούγεννα, ένα στα τέσσερα κρούσματα ήταν σε παιδιά σχολείων τα οποία εντοπίζονταν με self test. Από τις 26 Δεκεμβρίου και μετά, στην ηλικιακή ομάδα έως 17 ετών, έχουμε μόνο το 13% των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι δεν γίνονται τεστ». Και αυτό, τόνισε, σημαίνει ότι «θα χάσουμε την ευκαιρία να υπάρχει και μια επιτήρηση».
Την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Action 24 (εδώ) και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε μέρα χαμένη από τη γνώση και τη μάθηση, είναι μια μέρα χαμένη στη ζωή των παιδιών».
Ο κ. Γεραπετρίτης αποδόμησε και το επιχείρημα διαφόρων ότι τα σχολεία μπορεί να μείνουν κλειστά για λίγο μέχρι να περάσει το κύμα της Ομικρον – «όποιος σήμερα μπορεί να προβλέψει ότι η πανδημία θα κλείσει τον κύκλο της τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, αισθάνομαι ότι δεν έχει πλήρη γνώση των δεδομένων» είπε χαρακτηριστικά. Ξεκινώντας από τη βασική θέση, «βρισκόμαστε πάντοτε σε εγρήγορση, είναι μια συνθήκη (σ.σ. η πανδημία) που δεν έχει προηγούμενο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», ο υπουργός Επικρατείας επέκρινε εκείνους που λένε ότι γνωρίζουν πώς θα έρθουν τα πράγματα τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, κατηγορώντας τους ότι εθελοτυφλούν.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση, με βάση τα επίκαιρα δεδομένα, παίρνει αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα αυτά, ανέφερε ο ίδιος, και επανέλαβε ότι «ποτέ δεν έχει κλείσει η δυνατότητα για στοχευμένα μέτρα, αλλά δεν θα υπάρξει καθολική απαγόρευση».
Εμφατικά στο ζήτημα των σχολείων, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως «η Πολιτεία έχει μεριμνήσει, έτσι ώστε να υπάρχουν τα εργαλεία, εάν για κάποιες ημέρες δεν μπορεί ένας δάσκαλος να βρεθεί στην τάξη με φυσική παρουσία, τότε να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση αυτόματα, για να μη μείνουν τα παιδιά πίσω». Υπογράμμισε, δε, συγχρόνως, «πόσο σημαντικό είναι, για πολλούς λόγους, να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά. Πρέπει να ανοίξουν για λόγους παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς (να διατηρήσουν τα παιδιά την κοινωνικότητά τους που στερήθηκαν δύο χρόνια) και υγειονομικούς, διότι κατά την άποψή μας τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως το σχολείο, παρά σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα συναναστρέφονται με φίλους τους».
Οσον αφορά τα πανεπιστήμια, ο κ. Γεραπετρίτης –και με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, όπως σημείωσε– εκτίμησε ότι «μπορεί η τηλεκπαίδευση να λειτούργησε αποτελεσματικά, αλλά η φυσική αλληλεπίδραση καθηγητή και φοιτητή στο πανεπιστήμιο είναι απολύτως αναγκαία».
Στη συνέντευξή του ο υπουργός απένειμε τα εύσημα στα νέα παιδιά, γιατί «έδειξαν πολύ μεγάλη σύνεση σε ό,τι αφορά την τήρηση της ατομικής προστασίας».
«Εμείς», είπε, «ακούμε τη γνώμη των ειδικών, άρα εκεί θα στηριχτούμε και πάλι». «Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα πρωτόκολλα και στο testing», συμπλήρωσε ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «είχαμε έναν από τους χαμηλότερους μέσους όρους κρουσμάτων σε σχολικές μονάδες στην Ευρώπη, κινηθήκαμε στον ένα μαθητή ανά τμήμα ανά την επικράτεια». «Τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας, και το σχολικό περιβάλλον είναι εν τέλει ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον», τονισε ο υπουργός Επικρατείας.