«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των πολλών. Είναι η παράταξη που ενώνει τους Ελληνες και γεφυρώνει τα ρήγματα που η κρίση προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ομιλία του στο 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής με σύνθημα: «Ελλάδα, Μπορούμε».
Το στοίχημα είχε τεθεί από νωρίς. Σε αυτό το συνέδριο που ξεκίνησε σε πανηγυρικό τόνο στο Metropolitan Expo του «Ελ. Βενιζέλος», ο κ. Μητσοτάκης εκλήθη να παρουσιάσει την πρόταση της ΝΔ εν όψει των εκλογών, η οποία θα διαφοροποιείται θεμελιωδώς από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στόχος ήταν παρουσίαση ενός ρεαλιστικού προγράμματος κοινωνικής στήριξης των αδυνάτων ως απάντηση στην «πελατειακή πολιτική των παροχών και των εποχικών προσλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στήριξη των ασθενέστερων χωρίς εξόντωση της μεσαίας τάξης στο πλαίσιο μίας αναπτυξιακής πολιτικής».
Και ο κ. Μητσοτάκης τα κατάφερε.
Στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής εξήγγειλε δύο νέες και πολύ σημαντικές δεσμεύσεις του για την οικονομική ανάταξη της χώρας και κυρίως την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας.
Δεσμεύθηκε για βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα και για αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας προανήγγειλε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση της ΝΔ για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Ειδικότερα, δεσμεύθηκε ότι στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ΝΔ, θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Ποσό που διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων το πρώτο διάστημα της ζωής του και θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ θα επαναλάβει τη δέσμευση του ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ.
Επίσης για τις νέες μητέρες, η ΝΔ θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ για πρώτη φορά θα καθιερωθεί στη χώρα μας το πρόγραμμα «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα». Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες. Παράλληλα κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης «με αυτές και με πολλές σχετικές παρεμβάσεις μας, προσβλέπουμε πολύ σύντομα η δημιουργία οικογένειας να μην αντιμετωπίζεται πια από τους νέους μας με δισταγμό, αλλά ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα: η σημαντικότερη χαρά τη ζωής».
Με αυτό το πλέγμα μέτρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στο σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, αλλά επί της ουσίας εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη σχέση του κράτους με τις νέες Ελληνίδες και τους νέους Έλληνες. Επιπλέον, δε, οι προτάσεις αυτές απηχούν τις πλέον προοδευτικές πολιτικές που υιοθετούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα πιο ανεπτυγμένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.
«Γιατί ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να βαδίσουμε ενωμένοι στο μέλλον: στην ευημερία και την αλληλεγγύη, αντί για τη φτώχεια και τη μιζέρια που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Τη μετάβαση από την εποχή της ανασφάλειας, στην εποχή των προσδοκιών σφραγίζει και η δεύτερη πολύ σημαντική εξαγγελία που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ για τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε: «το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω». Τι σημαίνει με απλά λόγια αυτή η αύξηση; Σημαίνει ότι, αν, όπως προβλέπεται, η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 20%. Δηλαδή θα επανέλθει σταδιακά στα 703 ευρώ.
Τα δύο αυτά μέτρα, όμως, είναι, όπως αναφέρουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, μόνον ενδεικτικά όσων θα ακουστούν στο τριήμερο συνέδριο της ΝΔ στο οποίο θα αναδειχθεί η κοινωνική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης που αφορά όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες και αποβλέπει να κάνει πραγματικά -και όχι στα λόγια- καλύτερη τη ζωή τους. Μέτρα που αναφέρονται αναλυτικά σε ένα έντυπο που θα διανεμηθεί στους περισσότερους από 5000 συνέδρους.
Ενδεικτικά:
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% εντός διετίας.
- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα.
- Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους στο 15%, από 20%, εντός της τετραετίας.
- Καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, (από 13% και 24% σήμερα).
- Μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) στο χαμηλό συντελεστή.
- Ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Νέο αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε να σταματήσει η ομηρία 130.000 οικογενειών.
- Μείωση των λογαριασμών του ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά με τον περιορισμό των χρεώσεων που επιβάλλει το κράτος
- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Αξιοπρεπείς συντάξεις με βιώσιμο ασφαλιστικό / συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων
- Αύξηση της δαπάνης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο €1 δισ. ετησίως, για την κάλυψη 800.000 συμπολιτών μας.
- Αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά €200 εκατ. και διπλασιασιασμός του αριθμού των δικαιούχων.
Το βασικά στοιχεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι «η ΝΔ έρχεται να ενώσει τους Ελληνες και όχι να του διχάσει, όπως επιχειρεί χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ». Και με αυτό το πνεύμα ανέδειξε τα ρήγματα που προκάλεσε η κρίση και η ΝΔ έρχεται να κλείσει.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ρήγματα:
- ανάμεσα στους κερδισμένους και τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης.
- ανάμεσα σε αυτούς που κατοικούν σε δυναμικά αστικά κέντρα και σε αυτούς που βρίσκονται στην παραμελημένη περιφέρεια.
- ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και σε αυτούς που βουλιάζουν στα χρέη.
- ανάμεσα στους νέους και τους ηλικιωμένους, εις βάρος των νέων δυστυχώς.
- ανάμεσα σε αυτούς που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και σε αυτούς που την βλέπουν ως απειλή.
- ανάμεσα σε αυτούς που έχουν σταθερή εργασία και σε αυτούς που ζουν τον εφιάλτη της μερικής και συχνά ανασφάλιστης απασχόλησης.
Τόνισε χαρακτηριστικά: «Στόχος της πολιτικής μας δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της χώρας, αλλά να γεφυρώσουμε αυτά τα ρήγματα, να άρουμε τις διαιρέσεις, να μειώσουμε τις ανισότητες. Να δουλέψουμε δηλαδή για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας. Τη μεσαία τάξη που έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας, από το τέλος του τραγικού Εμφυλίου, περνώντας από τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση, την ταχύτατη πολιτική σταθεροποίηση και τον εκδημοκρατισμό της Μεταπολίτευσης και φτάνοντας στην Ελλάδα της Ευρώπης. Έστησαν” θα πει χαρακτηριστικά “μέσα σε πενήντα χρόνια, από τα ερείπια των πολέμων ένα κράτος που ακόμη και σήμερα συγκαταλέγεται στα τριάντα πλουσιότερα του κόσμου. Αυτό ήταν το κατόρθωμα της πολυάριθμης ελληνικής μεσαίας τάξης. Ένα κατόρθωμα που στηρίχτηκε σε μια τόσο παραδοσιακή και απλή αξία. Αυτή της ατομικής και συλλογικής προκοπής. Της σκληρής δουλειάς. Της επιθυμίας τα παιδιά μας να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που ζούμε εμείς. Αξίες που λοιδορούν κ. Τσίπρας και οι φίλοι του».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ με τη φράση «φύγετε για να πάει επιτέλους η Ελλάδα μπροστά» άσκησε εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το σύνολο των πεπραγμένων της, δίνοντας έμφαση στη διάλυση της μεσαίας τάξης, την εξαπάτηση των Ελλήνων ως εργαλείο της πολιτικής της και φυσικά στο Σκοπιανό για το οποίο θα επαναλάβει αυτό που έχουν πια καταλάβει όλοι οι πολίτες. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι:
- δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει το μείζον εθνικό πρόβλημα,
- είπε «ναι» εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν «όχι», δηλαδή στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας
- αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση.