O Πρωθυπουργός στον Εβρο και δεξιά και δίπλα του περιχαρής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος | ΙΝΤΙΜΕ NEWS
Επικαιρότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην άσκηση «Παρμενίων»

Ο Πρωθυπουργός μετέβη με C130 στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να παρακολουθήσει την πρώτη φάση της διακλαδικής στρατιωτικής άσκησης
Protagon Team

Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη πρόκειται να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης η πρώτη φάση της μεγάλης διακλαδικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων» στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης με στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C- 130 από την 112 ΠΜ στην Ελευσίνα, συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από τον Διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας αντιναύαρχο ε.α Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Την άσκηση, πέρα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του στρατεύματος, έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ξένοι επίσημοι, Ακόλουθοι Άμυνας που υπηρετούν σε πρεσβείες στην Αθήνα κ.α.

Είναι η πρώτη φορά από το 2013 που η τελική φάση του «Παρμενίων» χωρίζεται σε δυο μέρη, με το πρώτο να λαμβάνει χώρα το βράδυ της Πέμπτης στο ύψωμα «Αετός», λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη και το δεύτερο το πρωί της Παρασκευής στη Σαμοθράκη.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τις δυνατότητες των ΕΔ σε νυχτερινές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια του να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση αναφορικά με την ικανότητα του στρατεύματος να επιχειρεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το σημερινό σενάριο της άσκησης προβλέπει τη συμμετοχή δυο ζευγών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία θα εκτελέσουν βολές με πραγματικά πυρά, εμπλοκή επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι» με χρήση πραγματικών πυρών, βολές πυροβολικού και βολές αρμάτων εναντίον κινουμένων και σταθερών στόχων, καθώς επίσης και βολές τροχιοδεικτικών βλημάτων που θα φωτίζουν τους στόχους.

Σε ότι αφορά στη δεύτερη και τελική φάση της άσκησης που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής στο νησί της Σαμοθράκης, το σενάριο προβλέπει μεταξύ άλλων, αποβατική ενέργεια ειδικών δυνάμεων σε ακτή του νησιού και πυρά πυροβολικού από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Εθνική Διακλαδική Άσκηση «Παρμενίων» διεξάγεται μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις Ε.Δ σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών.