Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης και η Κεντροαριστερά

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι επισήμως πήραν θέση άμυνας μετά την εκλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ, αλλά στο εσωτερικό τους ήδη εκφράζονται διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη
Μιχάλης Μιχαήλ

«Αμηχανία» και «αναστάτωση»: Αυτές οι δύο λέξεις μπορούν να χαρακτηρίσουν τις πρώτες αντιδράσεις από τον χώρο των κομμάτων της Κεντροαριστεράς μετά την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και το Ποτάμι επηρεασμένα ίσως από το πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε με την κατά πολλούς απρόσμενη επικράτηση του κ. Μητσοτάκη και τις πρώτες αναλύσεις ότι ο νέος αρχηγός της  ΝΔ θα κινηθεί προς τον κεντρώο χώρο ένοιωσαν την ανάγκη να πάρουν θέση άμυνας. Ενδεχομένως να προσπάθησαν να ξορκίσουν μύχιους φόβους.

Η Φώφη Γεννηματά ανακάλεσε την αντιδεξιά ρητορική του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι «μας χωρίζει άβυσσος από τις νεοφιλελεύθερες απόψεις», μολονότι οι σύμμαχοι της στη Δημοκρατική Συμπαράταξη – η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία – διατύπωσαν πιο συγκαταβατικό λόγο αποφεύγοντας τα αιχμηρά σχόλια και φάνηκαν να τηρούν ψυχραιμότερη στάση αναμένοντας ένα κάποιο δείγμα γραφής από τον νέο αρχηγό της ΝΔ.

Η διαφοροποίηση αυτή δεν είναι τυχαία ούτε αβάσιμη. Αντανακλά κατ’ αρχάς τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τη στρατηγική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και και κατά δεύτερον τη σφραγίδα που θα έχει το οργανωτικό σχήμα της ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες δυνάμεις.

Στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε καθοριστικό  ζήτημα αναδεικνύεται το εάν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, τις οποίες εκτιμάται ότι εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή την πορεία φαίνεται να υποδεικνύει, με τις παραμβάσεις του, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και όσοι υποστηρίζουν τη γραμμή του λεγόμενου Προοδευτικού Κέντρου. Στη Χαριλάου Τρικούπη την απορρίπτουν, αλλά στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύτηκε και η θετική διάθεση για την εκλογή Μητσοτάκη που επέδειξε ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος κινείται στον κύκλο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Παράγοντες ερμήνευσαν την παρέμβαση του κ. Γρηγοράκου ως «σήμα προς την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μη κοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να στρίψει το τιμόνι προς τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς»

Σε αντίθετη κατεύθυνση από τη σκληρή γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στον νέο αρχηγό της ΝΔ, ο βουλευτής Λακωνίας χαρακτήρισε την Τρίτη, σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ, «πολύ καλό πολιτικό» τον κ. Μητσοτάκη και προσέθεσε με νόημα πως αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αλλάξει και δεν δώσει το στίγμα της, ο ίδιος μελετά το ενδεχόμενο να μην κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Για τις δηλώσεις τού ζήτησε εξηγήσεις ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατόπιν συνενόησης με την κυρία Γεννηματά.

Παράγοντες ερμήνευσαν την παρέμβαση του κ. Γρηγοράκου ως «σήμα προς την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μη κοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να στρίψει το τιμόνι προς τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς». Αλλωστε ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ επανήλθε και την Τετάρτη με νέες δηλώσεις του. Μιλώντας και πάλι στον ΣΚΑΪ και απαντώντας στο ερώτημα αν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις είπε: «Με πήρε τηλέφωνο ο Βασίλης ο Κεγκέρογλου, του έστειλα την απομαγνητοφώνηση και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν». Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι πήρε πίσω όσα είχε πει ο κ. Γρηγοράκος ήταν αποστομωτικός: «Εγώ να πάρω πίσω… Τίποτα δεν πήρα πίσω. Τι να πάρω πίσω. Για πείτε μου τι πήρα πίσω;».

Τον αντίθετο δρόμο προτείνουν ωστόσο άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία εκφράζει εσχάτως δημόσια ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης  ο οποίος πρόσκειται στον  ευρωβουλευτή και τεως γραμματέα, Νίκο Ανδρουλάκη. Θεωρούν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να τηρήσει τουλάχιστον στάση αναμονής, περιμένοντας να απελευθερωθούν δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της ανελαστικής εφαρμογής του Μνημονίου όπως συμβαίνει στο Ασφαλιστικό, και να τις υποδεχθούν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η κυρία Γεννηματά, πάντως, επιμένει στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας σύγχρονης προοδευτικής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης η οποία θα αναδειχθεί «τρίτος παίκτης» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Εχει δεσμευτεί ότι τις επόμενες μέρες θα λάβει πρωτοβουλίες «διεύρυνσης» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενη σε προσωπικότητες και κινήσεις και ασφαλώς στο Ποτάμι.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του στο Ποτάμι θεωρούν πρόωρα τα συμπεράσματα για την επίδραση της εκλογής του κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ καθώς, λένε, χρειάζεται χρόνος και δείγμα γραφής των προθέσεών του. Η επικράτησή του στη ΝΔ εκτιμούν πως ενισχύει την ανάγκη το Ποτάμι να διαμορφώσει γρήγορα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό λόγο με συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν σε δημόσιο διάλογο, καλώντας όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν.

«Θα πρέπει να είμαστε η πολύφερνος νύφη», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην ευρεία σύσκεψη την επομένη της εκλογής του αρχηγού της ΝΔ. Επιδίωξη του Ποταμιού είναι να αποτελέσει το «καινούργιο Κέντρο», όπου θα συναντηθούν οι δυνάμεις που θέλουν την ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας.

Στο εσωτερικό του, ωστόσο, καταγράφονται απόψεις σύμφωνα με τις οποίες, η μέχρι τώρα γραμμή «και με τις δυο όχθες» δεν μπορεί να συνεχιστεί από τη στιγμή κατά την οποία αναμένονται «επιθετικές» κινήσεις από τη νέα ηγεσία της ΝΔ. «Εφόσον επιδιώκεται η συγκρότηση εκσυγχρονιστικής Κεντροδεξιάς, προκύπτει εκ των πραγμάτων  η αναγκαιότητα αντίστοιχης  Κεντροαριστεράς, στη βάση πάντα μεταρρυθμιστικών τομών που θα βγάλουν τη χώρα από το τέλμα και θα δώσουν ευρωπαϊκή πνοή», επεσημαίνουν στελέχη και βουλευτές του Ποταμιού.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Θεοδωράκης, κληθείς να σχολιάσει το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, είπε την Τετάρτη: «Αναζητάμε συμμάχους για να ανατρέψουμε το παλιό πολιτικό σύστημα που έφερε την κρίση και συντηρεί την κρίση» είπε και συνέχισε: «Είναι έτοιμοι για ένα νέο εκλογικό νόμο από αυτή τη Βουλή; Είναι έτοιμοι να μιλήσουμε για το κομματικό κράτος; Να κόψουμε τις σπατάλες για να μπορέσουμε να κόψουμε τους φόρους; Να αρχίσει η συζήτηση για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων; Να δούμε τους τρόπους, τους συγκεκριμένους και τολμηρούς, που θα χτυπήσουμε τη διαφθορά σ’ αυτή τη χώρα – τη μικρή και τη μεγάλη; Εμείς σαν Ποτάμι είμαστε έτοιμοι και ελπίζω ότι θα μπορέσω να κάνω αυτή την κουβέντα και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως θα θέλαμε να είχε συμμετάσχει σ’ αυτή την κουβέντα και ο Αλέξης Τσίπρας»

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5 την Τετάρτη ξεκαθάρισε τη θέση του: «Εγώ προέρχομαι από την ευρωπαϊκή, ανανεωτική, μεταρρυθμιστική Αριστερά. Την Αριστερά του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη, δεν έχω καμία σχέση με τη Δεξιά, ούτε με την Κεντροδεξιά». Προσέθεσε όμως: «Θα ήθελα μία στροφή προς μία φιλελεύθερη, προοδευτική πολιτική και την διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και γι’ αυτό είπα ότι η εκλογή Μητσοτάκη ήταν ένα θετικό σημάδι – ήταν μία πρώτη μικρή ήττα του Κατσαπλιανιστάν των Νταραβεριτζήδων».

Τα θέματα αυτά προβλέπεται ότι θα κυριαρχήσουν στη πορεία προς το συνέδριο, στο τέλος Φεβρουαρίου, το οποίο θεωρείται κομβικής σημασίας για τη πορεία του Ποταμιού.