Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος έσπευσε να αποχαιρετήσει τον Κώστα Βουτσά (εδώ), συμμετέχοντας στην πανελλήνια θλίψη που σκόρπισε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου μας ηθοποιού. Σε μηνύματά τους στα social media ο Πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι υπουργοί, τα κόμματα εξέφρασαν την οδύνη τους για τον χαμό του εμβληματικού έλληνα κωμικού.
Πολιτικά, ωστόσο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε το «αντίο» του ΚΚΕ προς τον αξέχαστο Κώστα Βουτσά. Τούτο διότι, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει ο Περισσός, ο Βουτσάς, όχι μόνο στήριξε το ΚΚΕ με την ψήφο του, αλλά και με δημόσιες δηλώσεις του.
Στην ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρέτησε «τον μεγάλο ηθοποιό Κώστα Βουτσά, ο οποίος για 70 χρόνια, με το πηγαίο ταλέντο του χάριζε απλόχερα τη χαρά και το γέλιο, κερδίζοντας επάξια την αγάπη όλου του κόσμου. Η πλατιά αναγνώριση και η δόξα δεν τον άλλαξαν, δεν τον απομάκρυναν ούτε στιγμή από τους λαϊκούς ανθρώπους. Παρέμεινε απλός, ζεστός, εγκάρδιος, αξιολάτρευτος, μια μεγάλη καρδιά, γεμάτη από το κέφι και τη χαρά εκείνου που γνωρίζει την αξία της ζωής».
Το κείμενο του Περισσού υπογράμμισε στη συνέχεια το γεγονός ότι ο εκλιπών μοίραζε «προκηρύξεις του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, που τύπωνε ο κομμουνιστής πατέρας του» και ακολούθως έκανε μια αναδρομή στα δύσκολα παιδικά του χρόνια, αλλά και βεβαίως στην καλλιτεχνική σταδιοδρομία του, με ιδιαίτερη μάλιστα μνεία να γίνεται στο φιλμ «Ερωτας του Οδυσσέα» του Βασίλη Βαφέα, όπου ο Βουτσάς αναγνωρίστηκε επιτέλους ως ποιοτικός ηθοποιός.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι «το μεγάλο, όμως, “όπλο” της υποκριτικής του ήταν η μη επανάπαυση στους “κώδικές” του. Ηταν η εγρήγορση, η επιστράτευση όλου του “είναι” του, η συμμετοχή όλων των κυττάρων του σε κάθε ερμηνεία. Μια διαρκής, καθημερινή αναδημιουργία των ρόλων και των χαρακτήρων, έξω από τις ευκολίες και τη ρουτίνα της τυπικής επανάληψης, που τον έκανε να ξεχωρίζει όχι μόνο με την τέχνη του, αλλά και με την εντιμότητά του απέναντι στο κοινό, που ζούσε μαζί του την παράσταση (…) Ο Κώστας Βουτσάς ποτέ του δεν βολεύτηκε στην τυποποίηση. Αν και καταξιωμένος ως καρατερίστας κωμικός συμμετείχε σε κοινωνικά δράματα, όπως ο “Κατήφορος” και ο “Νόμος 4000”. Ολο όμως το εύρος των δυνατοτήτων του και το βάθος της τέχνης του φάνηκε στις ταινίες του Βασίλη Βαφέα “Ο έρωτας του Οδυσσέα” και “Ο μώλος”. Ειδικά στον “Ερωτα του Οδυσσέα”, όπου απέσπασε και βραβείο για τον ρόλο αυτό, δημιούργησε ένα χαρακτήρα με τον οποίο αναμετρήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του».
Εξάλλου η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως «ο Κώστας Βουτσάς στήριξε το ΚΚΕ όχι μόνο με την ψήφο του, αλλά και με δηλώσεις και παροτρύνσεις να συστρατευθούν όλοι οι καταπιεσμένοι μαζί του. Οπως ο ίδιος έγραψε στον Ριζοσπάστη: “Εγώ ψηφίζω ΚΚΕ και για λόγους συνείδησης, γιατί αισθάνομαι το χρέος απέναντι στον πατέρα μου, που αγωνίστηκε για όλα αυτά, που συνεχίζει να αγωνίζεται το Κόμμα, αλλά και γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο που συνεχίζει να αντιστέκεται στην κατηφόρα που έχει πάρει η ελληνική κοινωνία και αισθάνομαι χρέος να συμμετέχω σ’ αυτή την αντίσταση”.
»Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εξέφρασε τέλος τα πιο θερμά της συλλυπητήρια σε όλους τους δικούς του ανθρώπους, που άφησε πίσω του, στις τρεις κόρες και τους δυο γιους του, στη σύζυγό του Αλίκη Κατσαβού. Θα λείψει κι από μας και απ’ όλο τον κόσμο. Μα την ίδια στιγμή θα είναι εδώ, παρών με το έργο του, τους ρόλους του, και προπάντων με την ανεπανάληπτη κι αξέχαστη προσωπικότητά του. Θα είναι εδώ στους αγώνες τού σήμερα και τού αύριο για ένα καλύτερο κόσμο».