Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, σε αποκλειστική συνέντευξη του στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου, αναφέρει ότι, τη νέα του ταινία θα απασχολήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
«Η ελληνική κρίση με έπληξε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Φυσικά και έχουν ευθύνη οι κυβερνήσεις της Δεξιάς και της Αριστεράς που επέτρεπαν, επί τριάντα χρόνια, να αυξάνεται ασταμάτητα το χρέος. Ωστόσο, ευθύνη φέρουν και οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι γνώριζαν τα πάντα και δεν είπαν ποτέ “Στοπ!”. [..] Οταν το μπαλόνι παραφούσκωσε το είπαν, αλλά ήταν πλέον αργά. Μόλις, δε, εμφανίστηκε αυτό το νέο κόμμα και η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αλλάξει τα πράγματα, η Ευρώπη έπιασε από τον λαιμό τους ηγέτες μας και επέβαλε αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Ακόμη και σήμερα έχουν αυτό το ασφυκτικό περιλαίμιο και υποφέρει η πλειοψηφία των Ελλήνων» επισημαίνει ο Κώστας Γαβράς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην ερώτηση αν βρήκε ηθοποιούς για τους ρόλους της Ανγκελα Μέρκελ και των εκπροσώπων της τρόικας, ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης απάντησε γελώντας: «Ισως να τους καλέσω να υποδυθούν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Σε κάθε περίπτωση, θα βρω την κατάλληλη ηθοποιό για τον ρόλο της Μέρκελ».
Αναφερόμενος στην ΕΕ, τόνισε ότι οι σημερινοί ηγέτες της δεν εκπλήρωσαν τα οράματα των ιδρυτών της. «Εξαιτίας αυτών των πολιτικών έχουμε σήμερα όλο και περισσότερους φτωχούς ανθρώπους, ενώ ο πολιτισμός και η παιδεία αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής» υπογράμμισε ο Κώστας Γαβράς και ως ένδειξη αυτού του κλίματος, αναφέρθηκε στην μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος Erasmus για του φοιτητές.
Ο Κώστας Γαβράς, στην εφημερίδα Politika, αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στα κράτη, χαρακτηρίζοντας ως ιδιόμορφο «ολοκληρωτισμό» το καθεστώς που επικρατεί. «Σήμερα έχουμε έναν διαφορετικό ολοκληρωτισμό, τον οικονομικό. Μεγάλες εταιρείες διοικούν τα κράτη, διότι είναι ισχυρές και οι πολιτικοί δεν παρουσιάζουν αντιστάσεις»επισημαίνει.
Συμπληρώνει μάλιστα, ότι κάτι ανάλογο ισχύει και στον χώρο του κινηματογράφου, καθώς ο κολοσσός Netflix προσπαθεί να επιβάλει μονοπωλιακό καθεστώς και όταν θα το πετύχει θα επιβάλει και τους δικούς του όρους ως προς το περιεχόμενο των ταινιών.