Ο Οπενχάιμερ, ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν και ο κινηματογραφικός Οπενχάιμερ, Κίλιαν Μέρφι | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ο Κρίστοφερ Νόλαν φωτίζει τον δικό του «Οπενχάιμερ»

Με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας για τον «πατέρα της ατομικής βόμβας», ο σκηνοθέτης της μίλησε για το συγκεκριμένο έργο του, για τις τεχνικές του και τα μηνύματά του
Protagon Team

Για το θρίλερ «Oppenheimer», φιλμ που εξιστορεί τη ζωή του «πατέρα της ατομικής βόμβας» Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, κορυφαίου φυσικού των ΗΠΑ, έγραψε η Repubblica. Με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας στις αίθουσες, οι Ιταλοί μίλησαν με τον χολιγουντιανό σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν, βασικό συντελεστή του φιλμ. Πρωταγωνιστές του Νόλαν στη συγκεκριμένη παραγωγή είναι οι ηθοποιοί Κίλιαν Μέρφι, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Εμιλι Μπλαντ και Ματ Ντέιμον.

Ο κανονικός Οπενχάιμερ, ο επιστήμων που ως επικεφαλής του πυρηνικού «Manhattan Project» των αγγλοσαξόνων συμμάχων (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς) είδε το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου να επισφραγίζεται με τον όλεθρο στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, συγκλονίστηκε από τα αποτελέσματα του έργου του και αφυπνίστηκε ως φιλειρηνιστής. Ωστόσο ήταν κάπως αργά για τον ιαπωνικό λαό, για τον ίδιο, αλλά και για τους πάντες: ο κόσμος είχε εισέλθει στην εποχή των πυρηνικών όπλων, με τη Σοβιετική Ενωση του Στάλιν και την Κίνα του Μάο να παίρνουν γρήγορα τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ.

Ετσι ο «εγκέφαλος» Οπενχάιμερ κατέστη τραγικό πρόσωπο στην Ιστορία, ό,τι πρέπει δηλαδή για χολιγουντιανό έργο.  Εμείς, πάντως, λαός δίχως Χόλιγουντ, χειριστήκαμε την περίπτωσή του με τον παραδοσιακό τρόπο μας, ποιητικά: «Πώς σας διέφυγε, φίλε Οπενχάιμερ, –ένα σύνολο από μικρά και μεγάλα θαύματα– ο άνθρωπος;» (Νικηφόρος Βρεττάκος, «Γράμμα στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ»).

Η πρώτη ερώτηση της Repubblica στον Νόλαν ήταν για τον λόγο που γυρίστηκε τώρα ένα φιλμ για τον Οπενχάιμερ. Ο βρετανός σκηνοθέτης, μάλλον κοινότοπα, επικέντρωσε στον εαυτό του και δήλωσε «μέρος της γενιάς που τη δεκαετία του ’80 μεγάλωσε με τον φόβο της βόμβας» (σε αντίθεση με τους συμπατριώτες του «πανκ», που τότε δήλωναν ατρόμητοι απέναντι στον πυρηνικό τρόμο). Χαρακτήρισε τον Οπενχάιμερ «αμερικανό Προμηθέα» και είπε ότι όταν διάβασε την ιστορία της ζωής του τη βρήκε συγκλονιστική: «Ο Οπενχάιμερ είναι ο άνθρωπος που άλλαξε περισσότερο από κάθε άλλον τον κόσμο, κάνοντάς τον αυτόν στον οποίο ζούμε σήμερα και θα ζούμε αύριο».

Για τη σημερινή «τεχνολογική επανάσταση», την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και για τους φόβους που τη συνοδεύουν, ο Νόλαν είπε ότι «πολλοί ερευνητές της Τ.Ν. ομολογούν πως μελέτησαν τον Οπενχάιμερ ώστε να καταλάβουν ποια είναι η ευθύνη τους». Οι προγραμματιστές του 21ου αιώνα, κατά τον σκηνοθέτη, από την εμπειρία της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι πήραν μαθήματα, έτσι θέλουν να υπάρξει διεθνής έλεγχος της Τ.Ν. «Η ιστορία του Οπενχάιμερ είναι σημαντική για τους ερευνητές σήμερα, όμως δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις. Αποτελεί προειδοποίηση».

Ο Νόλαν έκανε την εύστοχη παρατήρηση ότι «ο αμερικανός Προμηθέας υποτίμησε το γεγονός πως το κατεστημένο και οι θεσμοί απορροφούν και μεταμορφώνουν κάθε επιστημονική εξέλιξη, ώστε αυτές να εξυπηρετούν τους δικούς τους σκοπούς». Ετσι ο Οπενχάιμερ πλήρωσε το τίμημα που του αναλογούσε, παρά την «εξαιρετική και μοναδική διάνοιά του».

Ο Νόλαν είπε επίσης ότι στο φιλμ του δεν υπάρχουν ειδικά ψηφιακά εφέ, ούτως ώστε ο θεατής να μην προσπεράσει τον τρόμο της πυρηνικής έκρηξης αδιάφορα, σαν να βλέπει κινούμενα σχέδια (όπου τα διάφορα ομιλούντα ζώα πεθαίνουν με βίαιο τρόπο και σχεδόν αμέσως ανασταίνονται και συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν εσαεί, χωρίς παρελθόν). Εκείνοι οι δυστυχείς Ιάπωνες που κονιορτοποιήθηκαν, δεν αναστήθηκαν.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν: