Φαίνεται ότι η περίπτωση του Μπρους Γουίλις –του διάσημου ηθοποιού που έχει διαγνωσθεί με αφασία, μια μορφή μετωποκροταφικής άνοιας, η οποία τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την καριέρα του στα 67 του– δεν είναι μοναδική στο λαμπερό σύμπαν Χόλιγουντ: ένας πολύ νεαρότερος συνάδελφός του αποφάσισε να βάλει την καριέρα του σε δεύτερη μοίρα, μετά από διάγνωση που τον κατατάσσει στις κατηγορίες υψηλού ανοιακού κινδύνου.
Ο αυστραλός γόης Κρις Χέμσγουορθ, ιδιαίτερα δημοφιλής και μέσα από τους ρόλους του ως Θορ στις κινηματογραφικές μεταφορές των κόμικ της Marvel, αποφάσισε να απορρίψει προτάσεις για νέους ρόλους, αφού έμαθε ότι διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τους περισσότερους ανθρώπους να αναπτύξει την εκφυλιστική νόσο Αλτσχάιμερ.
Ο 39χρονος ηθοποιός, ο οποίος υποδύεται τον νορβηγό θεό της αστραπής στις ταινίες της Marvel, λέγεται ότι δεν θα αναλάβει ρόλους πέρα από αυτούς που είναι ήδη συμβατικά υποχρεωμένος να ολοκληρώσει. Μια ανώνυμη πηγή είπε στην ταμπλόιντ εφημερίδα New York Post ότι ο Χέμσγουορθ δεν σκοπεύει ακριβώς να αποσυρθεί, όπως αναγκάστηκε να κάνει ο Μπρους Γουίλις, αλλά «δεν σχεδιάζει να αναλάβει πολλούς ρόλους λόγω της Αλτσχάιμερ».
Ο Χεμσγουορθ έχει τέσσερις ταινίες στα σκαριά –συμπεριλαμβανομένου του Thor σε ένα σίκουελ των «Avengers»– καθώς και μια βιογραφία του θρύλου της επαγγελματικής πάλης Χαλκ Χόγκαν. Εγινε γνωστός για πρώτη φορά, από την αυστραλιανή σαπουνόπερα «Home and Away», προτού πάει στο Χόλιγουντ.
Ο ηθοποιός ανακάλυψε την προδιάθεσή του για Αλτσχάιμερ ενώ γύριζε μια σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων για το National Geographic με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκι, που ονομάζεται «Limitless». Σε ένα επεισόδιο με θέμα τη θνησιμότητα, εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι ο Χέμσγουορθ είχε, κατά μέσο όρο, έως και δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει τη νόσο.
Πέρυσι, ο ηθοποιός είπε στο Vanity Fair ότι μόλις έμαθε για την αυξημένη πιθανότητα να νοσήσει από την ασθένεια, αποφάσισε να πάρει περισσότερο χρόνο μακριά από την υποκριτική, για να είναι με την οικογένειά του και να «απλοποιήσει» τη ζωή του, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.
Ο Χέμσγουορθ συγκαταλέγεται σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων με δύο αντίγραφα του γονιδίου APOE4, το οποίο ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να συνδέεται με τη νόσο. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη κλινική Mayo, η ασθένεια αναγκάζει τον εγκέφαλο να συρρικνωθεί και τα κύτταρα να πεθάνουν. Περίπου το 80% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ είναι άνω των 75 ετών.
«Πραγματικά προκάλεσε κάτι μέσα μου και με έκανε να θέλω να πάρω λίγο χρόνο», είπε στο περιοδικό τον Νοέμβριο. Και πρόσθεσε: «Μόλις τελειώσω τα γυρίσματα αυτή την εβδομάδα, θα πάω σπίτι και θα έχω ένα μεγάλο κομμάτι ελεύθερου χρόνου για να απλοποιήσω τη ζωή μου. Να είμαι με τα παιδιά και με τη γυναίκα μου». Ο Χέμσγουορθ έχει μια μικρή κόρη και δίδυμους γιους.
Τη Δευτέρα, το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση των ΗΠΑ (NIA) ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ενός εξαετούς έργου, κόστους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη δημιουργία μιας ερευνητικής βάσης δεδομένων για το Αλτσχάιμερ, που θα βοηθήσει στον εντοπισμό υγιών ατόμων με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο.
Το NIA, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα δεδομένων, ικανή να φιλοξενεί μακροπρόθεσμες πληροφορίες υγείας για έως και το 90% του πληθυσμού της χώρας. Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει δεδομένα από ιατρικά αρχεία, ασφαλιστικές αξιώσεις, φαρμακεία, κινητές συσκευές, αισθητήρες και διάφορες κρατικές υπηρεσίες.
«Τα δεδομένα της πραγματικότητας είναι αυτά που χρειαζόμαστε για να πάρουμε πολλές αποφάσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να εξετάσουμε έναν πολύ ευρύτερο πληθυσμό από αυτόν που μπορούν να καλύψουν οι περισσότερες κλινικές δοκιμές», δήλωσε η Νίνα Σίλβερμπερκ, διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος Αλτσχάιμερ της NIA.
Η παρακολούθηση των ασθενών πριν και μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο για την πρόοδο στην καταπολέμηση της νόσου, η οποία μπορεί να ξεκινήσει περίπου 20 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα μνήμης.