Σύμφωνα με τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, ο 19χρονος Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί πέρασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, που ήταν και η πρώτη του επιλογή.
Η ενδιαφέρουσα ιστορία του έγινε γνωστή όταν δημοσιεύτηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα ότι ο νεαρός αρίστευσε στις Πανελλαδικές εξετάσεις, τρία μόλις χρόνια, αφότου είχε έρθει ως μετανάστης, μαζί με την οικογένειά του, από το Ιράν στη Μυτιλήνη.
Ο Κούρος ήταν ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο αριστούχος μαθητής έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Ε λογικό είναι», είπε γελώντας για την έκθεση, αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερε τη γλώσσα. Ο Μπαϊγκί είχε κάνει ξεκάθαρο από τότε ότι ήθελε να σπουδάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το όνειρό του, ως φαίνεται, γίνεται πραγματικότητα.
Η ιστορία του
Η οικογένειά του έφυγε από το Ιράν διότι ο πατέρας του ήταν ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς. Από μια ακτή της Τουρκίας, ένα βράδυ «στις 15 Αυγούστου του 2019», πέρασαν στη Λέσβο οι γονείς του και ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδελφός του, μαθητής φέτος της Γ΄ Γυμνασίου. Η οικογένεια μεταφέρθηκε στη «ζούγκλα» της Μόριας, πριν καεί και από εκεί στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Οταν αυτός ο καταυλισμός έκλεισε, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του κέντρου υποδοχής προσφύγων του Καρά Τεπέ. Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» λέει στο stonisi. Οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ. O ίδιος τόνισε ότι δεν θα τα κατάφερνε χωρίς τη βοήθεια των καθηγητών του. «Εμαθα ελληνικά σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Ολοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ένα πολύτιμο μήνυμα προς κάθε αποδέκτη. Μιλώντας στο τοπικό Μέσο, ο 19χρονος Ιρανός φορούσε μία μπλούζα με το πυθαγόρειο θεώρημα. «Την αγόρασα από την Αθήνα και είπα να τη βάλω σήμερα για τον καθηγητή μου στα Μαθηματικά, τον κ. Κουτσκουδή, που με βοήθησε τόσο πολύ», είπε.