Τη διενέργεια συμπληρωματικής έρευνας για την τραγωδία της Αίγινας τον Αύγουστο του 2016, με τον εμβολισμό λάντζας που μετέφερε παραθεριστές στη νησίδα Μονή, από το ταχύπλοο «Νουέντε», ζήτησε επισήμως ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων του δυστυχήματος.
Σε ανακοίνωσή του, ο γνωστός ποινικολόγος εξηγεί τους λόγους και τα ζητήματα που ζητεί να διερευνηθούν, καθώς ο φάκελος έκλεισε από την αρμόδια ανακρίτρια, ενώ επιμένει στον ισχυρισμό ότι κυβερνήτης του μοιραίου ταχύπλοου δεν ήταν ο αποβιώσας Θρασύβουλος Λυκουρέζος.
Ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος παρέμεινε προφυλακισμένος για 12 μήνες, ως κατηγορούμενος για την πρόκληση του ναυαγίου που παρέσυρε στον θάνατο τον καπετάνιο της λάντζας και τρεις ακόμα επιβάτες (ανάμεσά τους ένα παιδί πέντε ετών). Μετά την αποφυλάκισή του νοσηλεύτηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Το πρωί της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου 2017 εξέπευσε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, σε ηλικία 78 ετών.
Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έγινε ποτέ και μετά το θάνατο του Θρασύβουλου Λυκουρέζου έπαυσε η ποινική δίωξη.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση, λόγω της εσπευσμένης παρουσίας του τότε υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα, στο τόπο του δυστυχήματος, με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να φέρνουν το θέμα στη Βουλή με ερώτησή τους.
Με γραπτή του ανακοίνωση την Τρίτη, ο Αλέξης Κούγιας γνωστοποίησε ότι κατέθεσε «αίτηση διενέργειας συμπληρωματικής κύριας ανακρίσεως κατ’ άρθρο 309 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιώς».
«Όπως είναι γνωστό, τα θύματα του ναυαγίου που εξελίχθηκε σε τραγωδία στην Αίγινα με τέσσερις θανάτους και πέντε τραυματισμούς και οι ναυαγοί που πέρασαν απίστευτη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία ουδέποτε πίστεψαν ότι χειριστής του ταχύπλοου σκάφους, που βύθισε τη λάντζα που μετέφερε στην Μονή τα θύματα, ήταν ο υπερήλικας Θρασύβουλος Λυκουρέζος, ο οποίος όπως είναι γνωστό απεβίωσε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του που συνεχίζει:
«Τα θύματα για το λόγο αυτό είχαν υποβάλλει στην Ανακριτή Πειραιώς που χειρίστηκε την υπόθεση, αίτημα να γίνει η άρση του απορρήτου της συνδέσεως κινητής τηλεφωνίας, την οποία κατείχε και χρησιμοποιούσε ο αποβιώσας Θρασύβουλος Λυκουρέζος την ημέρα του ναυαγίου, καθώς και εφτά ακόμα ατόμων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση αμέσως μετά το συμβάν.
Από την άρση του απορρήτου προέκυψαν, ω του θαύματος, άνω των εκατό τηλεφωνικές επικοινωνίες του Λυκουρέζου και των υπολοίπων επτά προσώπων, για τα οποία επίσης ήρθη το απόρρητο, αμέσως μετά το ναυάγιο».
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κούγιας, «τις τηλεφωνικές επικοινωνίες αυτές η κυρία ανακριτής δεν τις διερεύνησε για ανεξήγητο λόγο», ενώ παραθέτει και τους τηλεφωνικούς αριθμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τηλεφωνικές κλήσεις με 99 πρόσωπα, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων έγιναν γνωστά μετά την άρση του απορρήτου.
«Η υπεράσπισή μας ζητούσε επιμόνως από την κυρία ανακριτή, γιατί οι αριθμοί αυτοί και οι κλήσεις που αντάλλαξαν με τον αποβιώσαντα Θρασύβουλο Λουκουρέζο και τα επτά πρόσωπα, για τα οποία διατάχθηκε κι έγινε η άρση του απορρήτου δε διερευνώνται. Δηλαδή να διερευνηθεί, πρώτον σε ποιον ανήκουν όσοι αριθμοί φέρονται να ανήκουν σε άγνωστους συνδρομητές και δεύτερον να κληθούν και να δώσουν εξηγήσεις ο Λυκουρέζος και οι επτά για τους οποίους διατάχθηκε η άρση του απορρήτου, όσο και αυτοί που συνομίλησαν μαζί τους για το τι είπαν. Αντί η κυρία ανακριτής να πραγματοποιήσει αυτήν την αναγκαία διαδικαστική πράξη, έκλεισε το φάκελο», επισημαίνει στη δήλωσή του ο γνωστός ποινικολόγος και καταλήγει:
«Τα θύματα που επιβίωσαν του ναυαγίου και οι συγγενείς των θανόντων περιμένουν με αγωνία την απάντηση σε αυτό το αίτημά τους, αφού ουδέποτε, όπως αναφέρουμε ανωτέρω, έχουν πιστέψει ότι ο εμφανισθείς με καθυστέρηση τριών ωρών στο λιμεναρχείο Αίγινας, Θρασύβουλος Λυκουρέζος, ήταν ο χειριστής του ταχυπλόου και αντίθετα είναι βέβαιοι ότι ο χειριστής ήταν ένας νεαρός 30 ετών, ο οποίος επέβαινε στο ταχύπλοο με μια νεαρή φίλη του, αφού οι ναυαγοί αυτούς είδαν».