Ο Ζόραν Ζάεφ το είπε στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη. Τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Κοτζιάς έχει επιδοθεί σε διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ «σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».
Εξερχόμενος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο (στιγμιότυπο από τις εργασίες του Συμβουλίου στη φωτογραφία κάτω), το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας γιατί επιμένει τόσο στο άμεσο άνοιγμα των κεφαλαίων στις ενταξιακές της γείτονος μέχρι το καλοκαίρι του 2019, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για τις επιφυλάξεις Δανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας που προς το παρόν οδηγούν σε αναβολή της έναρξής τους.
Οπως είπε ο κ. Κοτζιάς, στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο, υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η μία είχε την πλειοψηφία των 25 χωρών-μελών της ΕΕ και ήταν υπέρ της έναρξης των ενταξιακών της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας από σήμερα έως το καλοκαίρι του 2019. Η άλλη στηρίχθηκε από τη Δανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, που τάχθηκαν υπέρ της αναβολής τους.
Ο ίδιος, κατά δήλωσή του, εξήγησε στους ομολόγους του πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της και ότι η εσωτερική κατάσταση στις δύο βαλκανικές χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούργιων προβλημάτων.
Κάνοντας αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος επιτρέπει να ξεκινήσει το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το καλοκαίρι του 2019. «Είναι σημαντικό για εμάς, αυτό να γίνει με την παρούσα Επιτροπή, η οποία γνωρίζει καλά και την κατάσταση και τα προβλήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο λαϊκισμός, τον οποίο φοβούνται κάποιες χώρες, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί κάνοντας βήματα προς τα πίσω, παρατήρησε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, για να συμπληρώσει ότι αντιλαμβάνεται μεν την προτεραιότητα που δίνουν κάποιες χώρες στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, αλλά, όπως είπε, η εμβάθυνση μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διεύρυνση της ΕΕ.
Διπλωματικές πηγές, τέλος, που επικαλείται η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ- ΜΠΕ στο Λουξεμβούργο, ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο του λεγόμενου «decoupling», δηλαδή του διαχωρισμού της υποψηφιότητας της πΓΔΜ από αυτήν της Αλβανίας, θα δημιουργούσε ανταγωνισμούς και εντάσεις στην περιοχή και δεν θα συνέβαλλε στη σταθεροποίησή της. Για τον λόγο αυτό, επεσήμαναν πως είναι προτιμότερο Αλβανία και ΠΓΔΜ να πορευτούν μαζί όσον αφορά τις υποψηφιότητές τους στην ΕΕ.