Ο Αλί Κοτς (αριστερά) εκθρόνισε το ερντογανικό «καθεστώς» από τη Φενέρμπαχτσε. Επόμενο βήμα; | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Αλί Κοτς, ο άνθρωπος που «έκλεψε» τη Φενέρμπαχτσε από τον Ερντογάν

Με το σλόγκαν «Ο ήλιος θα ανατείλει», ο ευρωπαϊστής επιχειρηματίας, μέλος της πιο ισχυρής οικονομικής δυναστείας στην Τουρκία, γκρέμισε το εικοσαετές καθεστώς του Αζίζ Γιλντιρίμ -υποστηρικτή του Ερντογάν- στον λαοφιλή αθλητικό σύλλογο της Πόλης. Ηταν η μικρή «αλλαγή» πριν από τη μεγάλη;
Sportscaster

Οι ημέρες του 65χρονου Αζίζ Γιλντιρίμ στην προεδρία της Φενέρμπαχτσε ήταν μετρημένες. Το έβλεπαν ακόμη και οι πιο πιστοί συνεργάτες του: η δυναμική που είχε αναπτύξει ο ανθυποψήφιός του θα τον σάρωνε σαν άνεμος και θα τον γκρέμιζε από τον θρόνο του ιστορικού και λαοφιλούς τουρκικού συλλόγου, που μετρά 20 εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Οι δρόμοι γύρω από το γήπεδο της Φενέρ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, είχαν πλημμυρίσει από τις αφίσες του Αλί Κοτς, που τον έδειχναν να ποζάρει -α λα Τζον Φ. Κένεντι- δίπλα στο σλόγκαν της παράταξής του: «Ο ήλιος θα ανατείλει». Στιλάτος και λαμπερός σαν σταρ του σινεμά ο 51χρονος Κοτς, τέκνο τρίτης γενιάς της πιο ισχυρής επιχειρηματικής δυναστείας της Τουρκίας, είχε εξάψει τη φαντασία των φίλων της ομάδας. Στα social media, το hashtag #AliKocGeliyor (ο Αλί Κοτς έρχεται) είχε γίνει viral.

Οι κάλπες στήθηκαν την περασμένη Κυριακή (3 Ιουνίου). Δεν χρειαζόταν να ανοίξουν για να μάθουμε τον νικητή. Εννέα στους δέκα που πήγαιναν στο στάδιο να ψηφίσουν, κατευθύνονταν προς το μέρος του για να τον γνωρίσουν από κοντά και να φωτογραφηθούν μαζί του. Απέναντι από το εκλογικό περίπτερο του Γιλντιρίμ, που έστεκε έρημο, ο χαμογελαστός και προσιτός Κοτς μιλούσε σε όλους, φέρνοντας την προσωπική του φρουρά σε πολύ δύσκολη θέση.

Ενα κοριτσάκι του χάρισε ένα τραγούδι. «Ο Αλί Κοτς θα γίνει πρόεδρος και ο ήλιος θα ανατείλει», ήταν η κεντρική ιδέα.

– Ποιος στο έμαθε;

– Ο μπαμπάς μου…

– Οταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις καλύτερα το νόημά του, της ψιθύρισε ο τούρκος μεγιστάνας προτού βγάλουν μια σέλφι.

Ο Κοτς έγινε πρόεδρος -ο 33ος της Φενέρ- και μάλιστα με… περίπατο. Ελαβε 16.092 ψήφους, έναντι μόλις 4.644 του αντιπάλου του. Το εκλογικό σώμα ήταν τα περίπου 26.000 μέλη που αντέχουν να πληρώνουν ανελλιπώς τις ετήσιες συνδρομές τους και κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις συστάσεις τριών άλλων μελών. Μέλος της Φενέρμπαχτσε είναι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος, βεβαίως, δεν εμφανίστηκε για να στηρίξει τον φίλο του, Γιλντιρίμ. Αλλά, μάλλον κακό θα του έκανε με την παρουσία του.

Ο Αλί Κοτς πανηγυρίζει με το κασκόλ της Φενέρ και οπαδούς του συλλόγου. Οι αρχαιρεσίες του συλλόγου είχαν πολιτικό χαρακτήρα. (Fenerbahçe/Facebook)

Οι αρχαιρεσίες στον σύλλογο είχαν και πολιτικό χαρακτήρα, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις (πρόωρες) προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία, που είναι πιθανό να χαρίσουν στον Ερντογάν την απόλυτη εξουσία για άλλα πέντε χρόνια. Οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσε δεν έδωσαν στον Κοτς αυτή τη σαρωτική νίκη, μόνον επειδή ο (πρώην) πρόεδρος άφησε την ομάδα χωρίς τίτλο επί τέσσερα χρόνια, τα θαλάσσωσε στα οικονομικά (ο σύλλογος έχει τεθεί υπό στενή παρακολούθηση από την UEFA έως το 2020) και ξόδεψε στο μπάσκετ περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, μέσα σε τρία χρόνια, για να πάρει ένα τρόπαιο Ευρωλίγκας. «Μαύρισαν» τον Γιλντιρίμ επειδή είναι άνθρωπος του Ερντογάν, αλλά και γιατί έκανε το μοιραίο λάθος: να ανοίξει την πόρτα της Φενέρ στην πολιτική.

Ηταν πριν από δυο χρόνια όταν ο Κοτς, τότε αντιπρόεδρος στη διοίκηση Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του συλλόγου. Ο Γιλντιρίμ έχασε την ψυχραιμία του. Κατηγόρησε τον Κοτς ότι είναι συνεργάτης του Φετουλάχ Γκιουλέν, και πως είχε εμπλακεί και ‘κείνος στην «παγίδα» που του έστησαν το 2011 με την υπόθεση των προσυνεννοημένων αγώνων. Αυτό ήταν! Εκτοτε, οι οπαδοί διχάστηκαν και το γήπεδο της Φενέρ χωρίστηκε σε δυο «εξέδρες», με τη μια να εκτοξεύει υβριστικά συνθήματα εναντίον της άλλης.

Ο Τζον ΜακΜάνους, συγγραφέας του βιβλίου «Καλωσήρθατε στην Κόλαση – Αναζητώντας το αληθινό τουρκικό ποδόσφαιρο», υπογράμμισε ότι η μάχη για την προεδρία της Φενέρμπαχτσε εξελίχθηκε σε έντονη αντιπαλότητα δυο ισχυρών προσωπικοτήτων, όπως συνήθως συμβαίνει στις τουρκικές εκλογές. Και εξήγησε ότι ο Κοτς, ένας χαρισματικός Ευρωπαϊστής, συσπείρωσε γύρω του όσους αντιτίθενται στα σχέδια του Ερνογάν για ένα βαθιά ισλαμικό τουρκικό κράτος. Οπως ακριβώς θα συμβεί στις εκλογές με τον Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιο των Κεμαλιστών. «Πολλοί άνθρωποι αναζητούν την αλλαγή. Και τους εξιτάρει, όποιος ασκεί δημόσια κριτική σε μια απολυταρχική φιγούρα, την οποία απεχθάνονται».

Το πόσο πολιτικές ήταν οι αρχαιρεσίες για τη νέα διοίκηση της Φενέρμπαχτσε φάνηκε αμέσως μετά τον θρίαμβο του Κοτς. Οπαδοί του συλλόγου ξεχύθηκαν στους δρόμους και φώναζαν «η αλλαγή έρχεται», ενώ νωρίτερα, στην ομιλία του τούρκου Κροίσου, ζητωκραύγαζαν «είμαστε στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ», με τον νέο πρόεδρο να τους απαντά: «Ναι, ο Κεμάλ ήταν οπαδός του συλλόγου μας, όμως δεν έχει σημασία ποια ομάδα υποστήριζε. Σημασία έχει, να ακολουθούμε τις μεταρρυθμίσεις του, το δρόμο του».

Αμέτρητοι οπαδοί της Φενέρμπαχτσε έσπευσαν να επευφημήσουν τον θριαμβευτή, τον Αλί Κοτς (Fenerbahçe/Facebook)

«Τώρα είναι η ώρα της αλλαγής για την Τουρκία», έγραψε στο Twitter ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος απέναντι στον Ερντογάν, ο οποίος είναι ονομαστός στη χώρα του για τους πύρινους λόγους του εναντίον του «Σουλτάνου», που γίνονται viral στο Διαδίκτυο. Χιλιάδες Τούρκοι εξέφρασαν στα social media την ελπίδα πως η πτώση του εικοσαετούς καθεστώτος Γιλντιρίμ είναι οιωνός μιας ακόμη πιο μεγάλης αλλαγής: στην κυβέρνηση της χώρας.

Ο Αλί είναι ο μικρότερος αδελφός του «σουλτάνου των μπίζνες» Μουσταφά Κοτς, κυριότερου εκπροσώπου του φιλοδυτικού επιχειρηματικού κατεστημένου της Τουρκίας, ο οποίος πέθανε ξαφνικά το 2016 από καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία μόλις 55 ετών. Ο Μουσταφά δεν είχε γιο, και έτσι τον διαδέχτηκε εκείνος, μαζί με τον μεσαίο αδελφό τους, τον Ομέρ, στην ηγεσία του κολοσσιαίου ομίλου, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που αποτελείται από περισσότερες από 100 εταιρείες και απασχολεί 90.000 εργαζομένους. Η Koc Holding -ο μόνος τουρκικός όμιλος στον κατάλογο του Fortune 500- κατέχει, μεταξύ άλλων, τα διυλιστήρια της Τουρκίας (Tupras), την αμυντική βιομηχανία Otokar, την τράπεζα Yapi Kredi, την εταιρεία υγραερίου Aygaz, την εταιρεία διανομής καυσίμων Opet και δυο εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων Fiat και Ford. Αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των εξαγωγών της χώρας, παράγει το 9% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Τουρκίας και συνεισφέρει το 9% των φόρων! Ο πατέρας του Αλί και του Ομέρ, ο θρυλικός στην Τουρκία Ραχμί Κοτς, παραμένει επίτιμος πρόεδρος του ομίλου.

Η διαμάχη του Ερντογάν με την οικογένεια Κοτς χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2013. Τότε, στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης στο Πάρκο Γκεζί, διαδηλωτές κατέφυγαν στον χώρο υποδοχής του πολυτελούς ξενοδοχείου «Divan Istanbul Hotel» (που ανήκει στον όμιλο Κοτς), στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την αστυνομική βία και τη σύλληψη. Η διεύθυνση του ξενοδοχείου μετέτρεψε το λόμπι σε πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών. Με απόφαση του Αλί Κοτς, όπως μετέδωσαν -τότε- τα τουρκικά ΜΜΕ. Οργισμένος ο Ερντογάν κατηγόρησε τον επιχειρηματία, που εκείνη την εποχή ήταν απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, ότι προστατεύει «τρομοκράτες». Ακολούθησαν επιδρομές εφοριακών σε αρκετές εταιρείες του, όμως η οικογένεια Κοτς είναι πολύ ισχυρή για να φοβάται, ακόμη και τον «Σουλτάνο».

Εκείνος; Πρέπει να τη φοβάται; Ο ίδιος ο Κοτς «ορκίζεται» ότι δεν σκοπεύει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Οτι διεκδίκησε την προεδρία της Φενέρμπαχτσε μόνον επειδή αγαπά τον σύλλογο και επιθυμεί να τον βοηθήσει στις δύσκολες ώρες του. Αγαπά, όμως, και την Τουρκία. Που, επίσης, περνά δύσκολα. Οπότε, ποτέ δεν ξέρεις…