Αμετανόητος νάρκισσος ο Ντόναλντ Τραμπ ποζάρει για μια «προεδρική» φωτογραφία. Τι θα συμβεί αν εκλεγεί; | REUTERS/Lucas Jackson
Επικαιρότητα

Οταν θα γίνω πλανητάρχης…

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πλέον ανοιχτός στο ενδεχόμενο να μιλήσει απευθείας με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν αλλά και αισιόδοξος ότι θα έχει καλή σχέση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Protagon Team

Τώρα που το προεδρικό χρίσμα μοιάζει βέβαιο και οι ρεπουμπλικανοί αντίπαλοι ο ένας μετά τον άλλο παραδέχονται και αποδέχονται ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να σταματήσουν την υποψηφιότητά του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να χτίσει το προφίλ του «πλανητάρχη εν αναμονή».

Ο μεγιστάνας υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έδωσε συνέντευξη στο Reuters και ξεδίπλωσε μέρος του «σχεδίου» του για την εξωτερική πολιτική. Το προσδιόρισε, στην ουσία του, σαν «μια σειρά από φιλίες». Ακόμα και συνομιλίες θα έχει -όχι με τον διάβολο- αλλά τουλάχιστον με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

«Θα του μιλούσα, δεν θα είχα πρόβλημα να του μιλήσω», είπε και πρόσθεσε ότι παράλληλα θα ασκήσει πίεση στη Λαϊκή Κίνα για να βρεθεί λύση – «το Πεκίνο μπορεί να δώσει λύση με μια συνάντηση ή ένα τηλεφώνημα» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. Ως εργαλείο πίεσης προς τους Κινέζους ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας είπε ότι οι Αμερικανοί «έχουμε τρομερή οικονομική δύναμη στην Κίνα». Το ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες της οφείλουν πάνω από ένα τρις δολάρια φαίνεται πως δεν πολυαπασχολεί τον Τραμπ.

Αν συμβούν ποτέ αυτές οι απευθείας συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ, εφόσον βέβαια εκλεγεί ο Τραμπ τον Νοέμβριο, θα συνιστούν μια ριζική μεταστροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ελάχιστες επαφές με την σταλινική Βόρεια Κορέα και αυτές μόνο μέσω αξιωματούχων, όχι σε επίπεδο ηγετών.

Αλλαγή στάσης έδειξε ο Τραμπ και προς τη Βρετανία, την πλέον φιλική χώρα με τις ΗΠΑ. Ενώ προ ημερών εκτιμούσε ότι δεν θα έχει μια πολύ καλή σχέση με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στο Reuters υποστήριξε ότι τελικά «θα τα πάνε καλά». Το πώς θα συμβεί αυτό, να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους, είναι βέβαια ένα ζήτημα, καθώς ο Τραμπ φρόντισε προ ημερών να ταχθεί δημοσίως υπέρ του Brexit, λέγοντας πως «η Βρετανία θα τα πάει καλύτερα χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση» – μια θέση που είναι ακριβώς αντίθετη με αυτήν του Κάμερον εν όψει του δημοψηφίσματος του Ιουνίου.

Το BBC ανέφερε πάντως ότι ο Τραμπ θα επισκεφτεί τη Βρετανία πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και αφού θα είναι και επίσημα υποψήφιος έχοντας τα λάβει το χρίσμα (αυτό για να τηρηθούν τα διπλωματικά προσχήματα).

Σε απάντηση αυτών των αναφορών εκ μέρους του Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον μίλησε για μια «περίεργη εμμονή με διεθνείς νταήδες».

Από την άλλη ο Τραμπ αποδοκίμασε τις ενέργειες του ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία. Για τον πρόεδρο Πούτιν ο Τραμπ είχε εκφραστεί στο παρελθόν θετικά λέγοντας ότι είναι «ένα πρόσωπο που σέβεται». Τα αισθήματα ήταν αμοιβαία -και ο Πούτιν είχε μιλήσει με καλά λόγια για τον υποψήφιο- αλλά ο Τραμπ λέει ότι αυτό δεν θα βοηθήσει τον ρώσο πρόεδρο σε μια διαπραγμάτευση.

Σε άλλα ζητήματα πολιτικής, ο Τραμπ υποσχέθηκε επαναδιαπραγμάτευση των όρων της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου, η οποία υπογράφτηκε πέρυσι ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις. «Δεν είμαι και πολύ φίλος της συνθήκης» που είναι ευνοϊκή για την Κίνα και όχι τόσο για τις ΗΠΑ, εξήγησε.

Ακόμη, είπε ότι θα άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς που εισήγαγε στον χρηματοπιστωτικό τομέα η νομοθεσία Ντοντ-Φρανκ σαν απάντηση στην κρίση του 2008.

Ο Τραμπ επέστρεψε και σε ένα παλιό σημείο «εγκλήματος», το Fox News, και τη παλιά νέμεση, την δημοσιογράφο Μέγκιν Κέλι, η οποία προ μηνών είχε υποστεί σεξιστική επίθεση από τον υποψήφιο -όταν και εκείνος ήταν σαφώς περισσότερο ωμός στις εκφράσεις του.

Σε συνέντευξη μαζί της, η Κέλι του υπενθύμισε ότι την είχε αποκαλέσει «bimbo». Ο Τραμπ είπε «συγγνώμη», αλλά δεν απολογήθηκε άμεσα για όσα είχε πει πριν μερικούς μήνες ούτε στην ίδια ούτε σε άλλους. Πάντως την παρακολουθεί συχνά στην τηλεόραση. («Το ήξερα!» είπε η μάλλον έκπληκτη Κέλι).