Εκκληση να προστατευθούν οι αυτόχθονες πληθυσμοί του Αμαζονίου απευθύνει ο διάσημος βραζιλιάνος φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, λάτρης και «πορτρετίστας» τους: «Κάποιος πρέπει να σταματήσει τη σφαγή προτού να είναι πολύ αργά» λέει στην ιταλική La Repubblica, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «έναν κόσμο που κόβει την ανάσα, που είναι η κοιτίδα μας, και αν εξαφανιστεί από εκεί ο άνθρωπος, τότε θα χάσουμε τον παράδεισο για πάντα».
O Σαλγκάδο υποστηρίζει ότι στην περιοχή του Αμαζονίου η πανδημία θα μπορούσε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους ντόπιους Ινδιάνους, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες απειλούνται από ανθρακωρύχους, αγρότες, υλοτόμους και κτηνοτρόφους, όπως λέει.
Οσον αφορά την ίωση αυτή καθαυτή, «αυτές οι φυλές δεν έχουν την παραμικρή ανοσολογική άμυνα, μιλάμε για τριακόσιες χιλιάδες ανυπεράσπιστους ανθρώπους που διατρέχουν τον κίνδυνο αφανισμού».
Ο Σαλγκάδο απευθύνει το «μανιφέστο» του υπέρ της σωτηρίας των ιθαγενών προς όλους, και προς τη διοίκηση Ζαΐρ Μπολσονάρο, του μάλλον γραφικού ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας. Ο φωτογράφος προσπάθησε να ασκήσει πίεση στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας του, όμως η «απάντηση» από την Μπραζίλια ήταν κυνική: «Δημοπρατούμε έργα του Σαλγκάδο υπέρ των ιθαγενών. Αγοράστε!»
Το «νόστιμο» στην ιστορία είναι ότι η παραπάνω απάντηση προήλθε από τον αρμόδιο για την προστασία των αυτοχθόνων φορέα του βραζιλιάνικου κράτους και αφορά δεκαπέντε έργα που ο ίδιος ο φωτογράφος είχε δωρίσει στον εν λόγω φορέα.
Οσον αφορά τη διεθνή επιρροή του Σαλγκάδο, ας σημειωθεί ότι το «μανιφέστο» του υπέγραψαν πολιτικοί, καλλιτέχνες και επιστήμονες από πολλές μεριές της Γης. Ο ίδιος δήλωσε απογοητευμένος και θλιμμένος από την επίσημη και μάλλον περιπαιχτική απάντηση του βραζιλιάνικου κράτους: «Είναι απόδειξη ότι διαλύθηκαν οι μεγάλοι θεσμοί μας» είπε.
«Υιοθέτησαν ένα μέτρο που κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την οποία έχουν οι ίδιοι καθήκον αν κινηθούν ως θεσμός, για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ιθαγενών».