Εστιατόριο στη Βρετανία δημιούργησε προστατευτικές κατασκευές για το κάθε τραπέζι, ώστε να είναι απολύτως ασφαλείς οι πελάτες του | PA via Reuters
Επικαιρότητα

Νέα διαμάχη: Κολλάει ή όχι με τον αέρα ο κορονοϊός;

239 επιστήμονες από 32 χώρες υποστηρίζουν την αερογενή μετάδοση της Covid-19, όμως για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία οι αποδείξεις δεν είναι επαρκείς, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times
Protagon Team

Τελικά ο κορονοϊός φέρεται να μην μεταδίδεται μόνο με άμεση επαφή με τα σταγονίδια της αναπνοής και της μύτης, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κυκλοφορεί και παραμένει στον αέρα, πολύ περισσότερο από όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί.

Μάλιστα, 239 επιστήμονες από 32 χώρες, έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με την οποία ενημερώνουν τους υπεύθυνους ότι υπάρχουν δεδομένα που συνηγορούν στο ότι ο νέος κορονοϊός όταν είναι παρόν σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια, παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα και μπορεί να μολύνει τους παρευρισκομένους σε ένα μεγάλο ή μικρό κλειστό χώρο.

Σύμφωνα με τους New York Times, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Από το να χρησιμοποιούμε μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, οι εργαζόμενοι στην Υγεία να φορούν αποκλειστικά μάσκες τύπου N95 που φιλτράρουν ακόμη και τα πιο μικρά σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα, τα συστήματα εξαερισμού σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλους χώρους να χρειαστούν ειδικό καθαρισμό και πιο ισχυρά φίλτρα και να δημιουργηθούν νέοι γενικοί κανόνες.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα από τον ΠΟΥ, θέλουν η ασθένεια να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από τη μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από την Covid-19 βήχει, φτερνίζεται ή απλώς μιλάει.

Τα σταγονίδια αυτά μπορούν να εκτοξευθούν σε μεγάλη απόσταση και από τη μία άκρη ενός  δωματίου στην άλλη, όμως δεν μπορούν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα και να μολύνουν για παράδειγμα κάποιον μετά από 20 λεπτά.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα δεδομένα που έχουν κατατεθεί από τους 239 ειδικούς για την αερογενή μετάδοση του κορονοϊού, δεν μπορούν να αποδείξουν επιστημονικά τον ισχυρισμό τους. Ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο…

«Ειδικά τους τελευταίους μήνες, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρούμε πώς η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν υποστηρίζεται από σαφή δεδομένα», δήλωσε στους New York Times η Μπενεντέτα Αλεγκράντσι, τεχνικός επικεφαλής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του ΠΟΥ.