«Στον Φάουτσι που εμπιστευόμαστε» γράφει η πινακίδα στη Μασαχουσέτη, αναφερόμενη στον κορυφαίο αμερικανό επιδημιολόγο | REUTERS/Brian Snyder
Επικαιρότητα

Ο κορονοϊός επιμένει: Πάνω από 1.000 νεκροί σε μια ημέρα στις ΗΠΑ

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει λάβει η επιδημία σε πολλές πολιτείες –κυρίως στον Νότο και στη Δύση– ενώ στην αμερικανική πρωτεύουσα γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας,
Protagon Team

Ηταν κάποια στιγμή, εκεί περί τα τέλη της άνοιξης, που η επιδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ, τη χειρότερα πληττόμενη χώρα στον κόσμο, εμφάνιζε σημάδια κάμψης. Αυτή η στιγμή παρήλθε. Η υπερδύναμη καταγράφει πλέον καθημερινά πάνω από 1.000 νεκρούς από την Covid-19…

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ καταγράφηκαν την Τετάρτη, για ένατη συνεχόμενη ημέρα, πάνω από 60.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Επίσης καταγράφηκαν 1.059 νέοι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 στο τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 142.942 νεκρούς στη χώρα.

Οι 63.967 νέες μολύνσεις σε μια μέρα αύξησαν σε πάνω από 3,9 εκατομμύρια το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στην αμερικανική επικράτεια ο κορονοϊός, ο οποίος προσέβαλε για πρώτη φορά τον άνθρωπο στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο προτού εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Πάνω από 1,2 εκατ. Αμερικανοί πάντως έχουν αποθεραπευτεί.

Εδώ και εβδομάδες οι ΗΠΑ βλέπουν την καμπύλη της μετάδοσης της ασθένειας σε άνοδο, ειδικά στον Νότο και στη Δύση. Η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη πολιτεία, θεωρείται πλέον επίκεντρο της επιδημίας μαζί με τη Φλόριντα.

Στο μεταξύ, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον αυστηροποίησε την Τετάρτη τους κανόνες αναφορικά με τη χρήση μάσκας στην αμερικανική πρωτεύουσα, ζητώντας από τους κατοίκους να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βγαίνουν από το σπίτι τους, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

«Οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι τους εφόσον είναι πιθανό να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους», εξήγησε η Μιούριελ Μπόουζερ δήμαρχος της Ουάσινγκτον ανακοινώνοντας το μέτρο, με το σύνθημα «Είναι απλό, όταν βγαίνετε από το σπίτι πρέπει να φοράτε μάσκα. Πρέπει να φοράτε μάσκα διότι δεν γνωρίζετε αν μπορείτε να τηρήσετε το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης», πρόσθεσε η δημοκρατική δήμαρχος.

Ο κορονοϊός άλλωστε πλησιάζει και τον Λευκό Οίκο. Οπως ανέφεραν από το NBC News, εργαζόμενος σε καφετέρια κτιρίου όπου βρίσκονται τα γραφεία του προσωπικού της αμερικανικής προεδρίας διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Οι υπηρεσίες της προεδρίας άρχισαν τη διαδικαδία ιχνηλάτησης των επαφών του εργαζομένου αυτού στο κτίριο Αϊζενχάουερ, ακριβώς δίπλα στον Λευκό Οίκο, διευκρίνισε ο Τζος Λέντερμαν, ο δημοσιογράφος του NBC. Κατά τον ίδιο, η ιατρική υπηρεσία της αμερικανικής προεδρίας έκρινε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός.