Με μαύρο παλτό και καπέλο φεντόρα έφτασε στο Βλαδιβοστόκ ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας | REUTERS/Shamil Zhumatov
Επικαιρότητα

Ο Κιμ ζητεί ενίσχυση, ο Πούτιν προσφέρει (απλώς) αλληλεγγύη στη Βόρεια Κορέα

Χείρα βοηθείας από τη Μόσχα για τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα επιθυμεί η Πιονγιάνγκ, ο δικτάτορας της οποίας μόλις έφτασε στο Βλαδιβοστόκ για τη σύνοδο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και δεν είναι σαφές αν θα λάβει όσα ζητεί
Protagon Team

Ενα σκηνικό που έχουμε δει και σε άλλα ταξίδια του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα στήθηκε στο Βλαδιβοστόκ για την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας έφτασε με το θωρακισμένο τρένο του στη ρωσική πόλη που δεν απέχει παρά 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών. Το (αεροπορικό) ταξίδι του Πούτιν ήταν αντίθετα πάνω από 6.000 χιλιόμετρα. Είναι η πρώτη φορά που ο Κιμ επισκέπτεται τη Ρωσία από το 2011, όταν διαδέχτηκε τον πατέρα του στην ηγεσία της χώρας.

Περισσότερο ανοιχτός από τους μυστικοπαθείς προγόνους του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πραγματοποιήσει ως τώρα τέσσερις συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνκγ, τρεις μέσα σε ένα χρόνο με τον πρόεδρο Μουν  Τζάε Ιν της Νότιας Κορέας και δύο με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το αργοκίνητο τρένο του Κιμ

Μπορούμε να το δούμε σαν μια συμβολική αποτύπωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες η Βόρεια Κορέα.

Το τεθωρακισμένο τρένο τριών βαγονιών του Κιμ, κληρονομιά από τον πατέρα και από τον παππού του, κινείται σε πολλές περιπτώσεις με ταχύτητα 30-40 χιλιόμετρα την ώρα, λόγω της κακής κατάστασης των γραμμών.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ταξίδι στο Ανόι, όπου συναντήθηκε προ μηνών με τον Ντόναλντ Τραμπ, κράτησε 2,5 ημέρες. Αυτή τη φορά, λόγω της μικρότερης απόστασης, το ταξίδι ήταν 10-15 ώρες.

Αύριο Πέμπτη οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο Πανεπιστήμιο της Απω Ανατολής, βάζοντας στο τραπέζι των συνομιλιών την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, δηλαδή και την (οριστική) εγκατάλειψη του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι δύο πλευρές έχουν ήδη κάνει κάποια βήματα καλής θέλησης με την διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, αλλά και την διακοπή των βαλλιστικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Η πρόθεση για την αποπυρηνικοποίηση έχει εκφραστεί τουλάχιστον από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν πέρυσι στη Σιγκαπούρη και στην μάλλον επιτυχημένη σύνοδο  φέτος στο Ανόι. Ως τώρα δεν υπάρχουν απτά βήματα από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.

Φυσικά στο τραπέζι είναι και η (μόνιμη) ανάγκη της Βόρειας Κορέας να ενισχύσει την οικονομία της εν μέσω κυρώσεων για τα πυραυλικά και τα πυρηνικά της σχέδια. Εδώ ο Κιμ μάλλον δεν έχει να περιμένει πολλά από τη Μόσχα, η οποία θα επικεντρωθεί στην επίδειξη αλληλεγγύης παρά σε απτές επενδύσεις και οικονομική βοήθεια.

Η Ρωσία δεσμεύεται εξάλλου από τις κυρώσεις που ψήφισε και η ίδια ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν και γενικά δεν αποφεύγει και δηλώσεις για χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας σε ένδειξη καλής θέλησης για την πρόοδο που έχει κάνει.