Σε διαφορετικά και εντελώς ασύμβατα μήκη κύματος κινούνται η Δύση και η Βόρεια Κορέα, με την μία πλευρά να προχωρά στην επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Πιονγκγιάνκ και την άλλη να επιμένει στη ρητορική σε υψηλούς τόνους.
Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι θα της προκαλέσει «τη μεγαλύτερη από τις οδύνες και τους πόνους» που έχει ποτέ βιώσει, εάν επιμείνει να αξιώνει ο ΟΗΕ να σκληρύνει τη στάση του εναντίον της επιβάλλοντας αυστηρότερες κυρώσεις.
Αν και δεν μιλά ανοιχτά για το είδος της τιμωρίας, φαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα υπονοεί την χρήση πυρηνικών, κάτι που εξάλλου έχει πράξει –σε ρητορικό επίπεδο- και άλλες φορές στο παρελθόν
Σε δελτίο τύπου που αναπαρήγαγε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι εάν η Ουάσιγκτον «καταθέσει αυτό το παράνομο “ψήφισμα” που θα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να καταστεί απόλυτα βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα».
«Τα μέτρα που θα ληφθούν θα προκαλέσουν στις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη από τις οδύνες και τους πόνους (που έχουν βιώσει) σε ολόκληρη την ιστορία τους» τονίζει το ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας.
«Η υφήλιος θα γίνει μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο η Βόρεια Κορέα υποτάσσει τους Αμερικανούς γκάνγκστερ μέσω μιας σειράς ενεργειών που θα είναι οι σκληρότερες που έχουν ποτέ φανταστεί» σημειώνεται.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ διένειμαν την Κυριακή στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και τα 10 προσωρινά) ένα τροποποιημένο κείμενο του σχεδίου απόφασης για την επιβολή του όγδοου γύρου κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.
Το κείμενο αυτό, που θεωρείται πως είναι οριστικό, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα Δευτέρα, κατόπιν του αιτήματος των ΗΠΑ από την Παρασκευή.
Το σχέδιο προβλέπει να επιβληθεί ένα «προοδευτικό» εμπάργκο στο πετρέλαιο που προορίζεται για την Πιονγκγιάνγκ, την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών υφαντουργικών προϊόντων που παράγονται στη Βόρεια Κορέα, μέτρα για τον επαναπατρισμό Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεατικών πλοίων στη θάλασσα.
Ωστόσο οι διατυπώσεις είναι λιγότερο σκληρές από το αρχικό κείμενο από την περασμένη Τετάρτη και έχει αφαιρεθεί το πάγωμα τυχόν πόρων του Νορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Ρωσία και η Κίνα θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου αυτού, αν θα απόσχουν ή εάν θα ασκήσουν βέτο. Υπενθυμίζεται ότι για να εγκριθεί μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζονται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο εκ των πέντε κρατών-μόνιμων μελών του.