Βορειοκορεάτικη προπαγανδιστική αφίσα: ο φοιτητής και η φοιτήτρια, είτε αγαπιούνται είτε όχι, επικοινωνούν με τα καθωσπρέπει ουσιαστικά «συντρόφισσα» και «σύντροφε» | KCNA via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Κιμ διέταξε να συλλαμβάνεται όποιος ή όποια λέει «σε αγαπώ»

Νέος νόμος του βορειοκορεατικού κράτους επιβάλλει ποινές σε όσους χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις που δείχνουν «επιρροή από την καπιταλιστική κουλτούρα». Ενοχλεί ακόμη και η νοτιοκορεατική προφορά
Protagon Team

Απαγορευμένο λεξιλόγιο ισχύει στη Βόρεια Κορέα σύμφωνα με το αγγλόφωνο Μέσο South China Morning Post του Χονγκ Κονγκ, ιδιοκτησίας του Ομίλου Alibaba.

Πρόκειται για μία ακόμη παραξενιά του καθεστώτος του Κιμ Γιόνγκ-ουν, αφού οι απαγορευμένες λέξεις και εκφράσεις είναι κοινότατες στην καθημερινή ομιλία μεν, ωστόσο θεωρούνται από το κράτος «απόδειξη επίδρασης της καπιταλιστικής κουλτούρας».

Η Corriere Della Sera που αναδημοσίευσε την είδηση σχολίασε ότι «δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί το ολοκληρωτικό όνειρο σήμερα, σε καιρούς που οι τεχνολογίες έχουν άρει τους συνοριακούς περιορισμούς», ωστόσο «η απόλυτη μοναρχία Κιμ, που αυτοαποκαλείται κομμουνιστική, κάνει ό,τι μπορεί».

Τον περασμένο Μάιο το σχετικό πλαίσιο ονομάστηκε πομπωδώς «πρόγραμμα προστασίας της γλώσσας», και τώρα ήρθε η ώρα της υλοποίησής του.

«Οι διατάξεις του νέου ‘‘νόμου’’ προκαλούν ρίγη φρίκης για τη βία τους. Οσοι χρησιμοποιούν τους όρους του εχθρού, της Νότιας Κορέας, κινδυνεύουν με θανατική ποινή. Στη Βόρεια Κορέα οι γυναίκες απευθύνονται στους συζύγους τους με την κλητική ‘‘σύντροφε’’. Απαγορεύεται, επίσης, και η μίμηση της νότιας προφοράς».

Η Corriere μετέφερε όσα έγραψε με τη μορφή λεζαντών σε βίντεο η South China Morning Post και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και οι λέξεις «αγαπώ» και «αγάπη» είναι απαγορευμένες:

«Εξυπακούεται ότι όποιος συλληφθεί να λέει ‘‘σε αγαπώ’’ θα διωχθεί. Το κακό πάντα φοβάται τα συναισθήματα. Δεν φοβάται όμως τη δική του γλώσσα. Οπως όταν ο Κιμ έγραψε στον Πούτιν και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τον ρωσικό λαό στον ‘‘ιερό σκοπό’’ της ‘‘υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ενάντια στους ιμπεριαλιστές’’».