Μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε ως ηθοποιός, αλλά και για την ποικιλόμορφη φιλμογραφία του ως σκηνοθέτης (από τα σαιξπηρικά «Χένρι, ο Πέμπτος», «Πολύ Κακό για το Τίποτα», «Όπως σας Αρέσει» μέχρι το μπλοκμάστερ του «Thor»), ο Κένεθ Μπράνα πλέον όμως εμφανίζεται συχνότερα στα credits των ταινιών ως σκηνοθέτης, παρά ως σεξπιρικός ηθοποιός του θεάτρου -όπως δηλαδή τον έμαθε η Βρετανία τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Μετά τη «Σταχτοπούτα» και το «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές», ο Μπράνα βυθίζεται στον κόσμο του παιδικού βιβλίου και σκηνοθετεί για λογαριασμό της Ντίσνεϊ κάτι που φιλοδοξεί να γίνει… χαλίφης στη θέση του χαλίφη, αποσπώντας το ενδιαφέρον της νεολαίας από τον Χάρι Πότερ της Τζέι Κέι Ρόουλινγκ.
Βασισμένο στην υπερεπιτυχημένη σειρά νεανικών βιβλίων φαντασίας του ιρλανδού συγγραφέα Οουεν Κόλφερ, το «Artemis Fowl» έχει ως πρωταγωνιστή τον Αρτέμη Φάουλ [ο πρωτοεμφανιζόμενος Φέρντια Σο στον πρωταγωνιστικό ρόλο], ένα 12χρονο αγόρι-διάνοια, απόγονο μιας οικογένειας κακοποιών, ο οποίος πρέπει να ταξιδέψει σε έναν υπόγειο φουτουριστικό κόσμο που κατοικείται από διάφορα φανταστικά πλάσματα, προκειμένου να ξεδιαλύνει το μυστήριο της εξαφάνισης του πατέρα του.
Κάπου εκεί, ξεκινάει ένας πόλεμος μεταξύ ανθρώπων και ξωτικών, με την Ντίσνεϊ να ευελπιστεί πως η ταινία, με ατού της αυτό το μείγμα μαγείας, επιστημονικής φαντασίας και ιρλανδικής μυθολογίας, θα… μοσχοπουλήσει σαν ζεστά ψωμάκια.
Και καθώς η λογοτεχνική σειρά του Κόλφερ αποτελείται από οκτώ βιβλία, τα στούντιο βλέπουν μπροστά τους ένα δυνητικό… χρυσωρυχείο, αν το πρώτο μέρος αποδειχθεί επιτυχία.
Πώς όμως ξεκίνησε όλο αυτό το φλερτ με το παιδικό βιβλίο (που εξελίχθηκε… σε γάμο με τα στούντιο της Ντίσνεϊ);
Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Repubblica, ο Μπράνα θυμάται την πρώτη του γνωριμία με το σύμπαν του Αρτέμη Φάουλ.
«Πριν πέντε χρόνια έκανα διακοπές με τα ανίψια μου. Αυτά μου έδωσαν να διαβάσω το βιβλίο. Μου είπαν “κοίτα θείε, πρέπει να το κάνεις ταινία αυτό”. Και όντως, το “καταβρόχθισα” όλο μονομιάς, προσπαθώντας να το δω μέσα από τα δικά τους μάτια. Μου άρεσε αυτό το ιρλανδικό τοπίο μέσα στο οποίο εκτυλισσόταν -ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από το γοτθικό σύμπαν του Χάρι Πότερ», σημειώνει.
Οπως τονίζει, η πραγματική πρόκληση ήταν να βάλει μέσα στην ταινία όλα αυτά τα πλάσματα που ζουν στο βιβλίο, τα ελφ, τα ξωτικά, τους νάνους, τους γίγαντες και τους κενταύρους, τα οποία κατοικούν στον πυρήνα της Γης και προσπαθούν να προστατεύσουν τον πλανήτη μας από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον του.
Η πραγματική παρέμβαση που, όπως λέει, έκανε ο ίδιος σε σχέση με το βιβλίο είναι πως έκανε τον Αρτέμη Φάουλ λιγότερο κακό σε σχέση με το ανάγνωσμα.
«Στο βιβλίο, από μικρός κιόλας, μοιάζει σαν ένας χαρακτήρας κακού από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ ή σαν τον Μάικλ Κορλεόνε που διαδέχεται τον Βίτο στον “Νονό”: επιστρέφοντας σπίτι του, ελπίζει να έχει μια ήρεμη ζωή, αλλά τελικά αναγκάζεται να συνεχίσει τις… οικογενειακές επιχειρήσεις», λέει ο Μπράνα γελώντας.
Με αρχική ημερομηνία εξόδου το καλοκαίρι του 2019, το «Artemis Fowl» έμεινε στο ράφι για ένα σχεδόν χρόνο.
Με νέα ημερομηνία κυκλοφορίας στις 12 Ιουνίου, ο «Αρτέμης» θα βγει στις αίθουσες παρέα με την Τζούντι Ντεντς ως Commander Root και τον Τζος Γκαντ στο ρόλο του κλεπτομανή νάνου Mulch Diggums, ενώ συμμετέχει και ο Κόλιν Φάρελ στο ρόλο του πατέρα του.
Ο Μπράνα θα έχει κοντά του ξανά αρκετά μέλη της δημιουργικής του ομάδας που περιλαμβάνει τον Χάρη Ζαμπαρλούκο στη διεύθυνση φωτογραφίας και τον συνθέτη Πάτρικ Ντόιλ στη μουσική.
Δείτε το τρέιλερ: