Ο Στέφανος Κασσελάκης στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ στη Λευκωσία. Πίσω του διακρίνεται ο πιστός του Ευάγγελος Αποστολάκης | Δελτίο τύπου / POOL
Επικαιρότητα

Ο Κασσελάκης στη Λευκωσία: Δεν μίλησε για «κρατίδιο», είπε ότι θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ για το Κυπριακό

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το θεσμικό προφίλ του και να αποκαταστήσει τη ζημιά που έγινε με τη δήλωσή του περί «κρατιδίου» των Τούρκων στα Κατεχόμενα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στη Λευκωσία «διαβασμένος», άλλωστε τον συνόδευε ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο οποίος ήταν διπλωματικός σύμβουλος και του Αλέξη Τσίπρα
Protagon Team

Δεκατρείς ημέρες. Τόσες πέρασαν από το βράδυ που ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για «κρατίδιο» των Τούρκων στην κατεχόμενη Κύπρο. Τότε ήταν ακόμα υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και είχε δικαιολογηθεί ότι δεν ξέρει και πολύ καλά ελληνικά. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά και αφού επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές, ο κ. Κασσελάκης φρόντισε να επισκεφτεί την Κύπρο, ώστε από τη μία να ενισχύσει το θεσμικό προφίλ του και από την άλλη να αποκαταστήσει το πρόβλημα που δημιούργησαν τα… όχι και τόσο καλά ελληνικά του.

Ο κ. Κασσελάκης πήγε στη Λευκωσία «διαβασμένος», άλλωστε τον συνόδευε ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο οποίος ήταν διπλωματικός σύμβουλος και του Αλέξη Τσίπρα. Ετσι, όχι μόνο δεν ξαναείπε τη λέξη «κρατίδιο» για το ψευδοκράτος των Τούρκων αλλά μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, έκανε λόγο για «εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση», κατά την οποία συζήτησαν «πάρα πολλά θέματα ενδελεχώς».

Ο κ. Κασσελάκης επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεώρησε καθήκον του η πρώτη επίσκεψή του εκτός Ελλάδας, «να είναι εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία». Βέβαια, τυπικά, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι, είναι ο Σωκράτης Φάμελλος ως επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας το προσπεράσουμε· είπαμε οι γνώσεις του κ. Κασσελάκη δεν είναι και οι καλύτερες.

Ο ίδιος πάντως τόνισε, από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, «τη σημασία που αποδίδουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί όπου διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Συνομιλίες για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα».

Επίσης τόνισε «τη στήριξη που προσφέρουμε στον πρόεδρο (τον κ. Χριστοδουλίδη) και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και για διορισμό απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και για τον ενεργό ρόλο της ΕΕ προς δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

«Όσον αφορά στην ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Πρέπει να αξιοποιηθούν και ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά βεβαίως και ως προς την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι με τον κ. Χριστοδουλίδη συζήτησαν επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις «και τόνισα, από πλευράς μας, τη σημασία που αποδίδουμε στο συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας». Σημείωσε ότι «αυτό εξάλλου το έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα 3+1 αλλά και με τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που έχουν φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε. Είναι προσπάθειες οι οποίες καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Επίσης, στο θέμα του συντονισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η ελληνική ομογένεια. Είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και θεσμικά, θα προσπαθήσω να προωθήσω σε επικείμενη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ», είπε ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος φαίνεται ότι συνεχίζει να συστήνεται ως άνθρωπος για όλα τα προβλήματα –είτε πρόκειται για τον κλιματισμό σε ένα σχολείο που επισκέπτεται είτε για την κινητοποίηση των Ελληνοαμερικανών για το Κυπριακό.

Οσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία, ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας και πρώην υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, ο κ. Κασσελάκης κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας – Αεροσκάφος Norartlas – Mνημείο Μάνας του Αγνοουμένου και στη συνέχεια στα Φυλακισμένα Μνήματα.