Σε ανάκληση του πληρεξουσίου που είχε παραχωρήσει στον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης την Παρασκευή, την επομένη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία, ούσα υπό τον έλεγχο των εσωκομματικών αντιπάλων, έκρινε ότι κηρύχθηκε αυτομάτως «έκπτωτος από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος» έπειτα από την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος του από την Κεντρική Επιτροπή.
Λίγο αφότου έγινε γνωστή η παραπάνω διαρροή, την Κυριακή, συνεργάτες του κ. Κασσελάκη ζητούσαν να μάθουν: «Αφού έγινε ανάκληση του πληρεξουσίου από τον κ. Κασσελακη στον κ. Μαυροκεφαλίδη με ποιου την υπογραφή λειτουργεί σήμερα το κόμμα;». «Με βάση το καταστατικό άρθρο 44 μόνο ο/η πρόεδρος μπορεί να δώσει εξουσιοδότηση» προσέθεταν οι ίδιες πηγές.
Το επίμαχο άρθρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει, πράγματι, πως «η συνομολόγηση και υπογραφή συμβάσεων (σύμβαση πιστώσεων μέσω ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού, δανειακή σύμβαση, σύμβαση ενεχυριάσεως απαιτήσεως) με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ή άλλης μορφής εξασφαλίσεων, η προσημείωση ή υποθήκευση ακίνητων, καθώς και η λήψη και χρήση του προϊόντος των χρηματοδοτήσεων» ανάγεται «στην αρμοδιότητα του προέδρου, ο οποίος δικαιούται να διορίζει και άλλους πληρεξούσιους, στους οποίους θα μεταβιβάζει τις ίδιες ή λιγότερες από τις παραπάνω εντολές».
Η εξουσιοδότηση στον κ. Μαυροκεφαλίδη είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο, ενώ η ανάκλησή της φέρεται να έγινε με τη δέουσα νομική διαδικασία (πράξη ανάκλησης πληρεξουσίου).
Δεν ήταν σαφές κατά πόσο αυτή η κίνηση θα αφαιρέσει, πράγματι, τη δυνατότητα της (νέας) πλειοψηφίας στην Κουμουνδούρου να κάνει κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ήρθε να υπογραμμίσει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αποδέχεται τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων περί έκπτωσής του από την προεδρία.
Η εξέλιξη αυτή φάνηκε επίσης να ενισχύει το σενάριο της προσφυγής Κασσελάκη στη δικαστική οδό για τη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο νομικός του σύμβουλος, Χαράλαμπος Πελέκης, δήλωσε την Παρασκευή ότι (έως τότε) δεν είχε ληφθεί σχετική απόφαση.
«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, προς το παρόν. Ομως εάν τα πράγματα ξεφύγουν, είμαι σίγουρος πως θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να διασφαλίσει την ακεραιότητα και τη λειτουργία του κόμματος» ανέφερε σχετικά στη συνέντευξή του στο Star.
«Ο κ. Κασσελάκης πρέπει να παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο. Οι συντάκτες του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν προβλέψει ότι σε περίπτωση που αρθεί η εμπιστοσύνη για τον πρόεδρο, ταυτόχρονα καθίσταται έκπτωτος ή αντικαθίσταται. Η πρόθεση των συντακτών του καταστατικού είναι ότι παραμένει ο πρόεδρος μέχρι το συνέδριο. Δεν υπάρχει κανένα άρθρο που να ορίζει αν ο πρόεδρος παύεται ή όχι. Δεν τίθεται καν θέμα ερμηνείας» πρόσθεσε.
Ο Παππάς παρέπεμψε στα κομματικά όργανα
Ερωτηθείς σχετικά με τα παραπάνω στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στη ΔΕΘ, ο Νίκος Παππάς απέφυγε να απαντήσει ευθέως, περιοριζόμενος να παραπέμψει στις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παππάς κλήθηκε να ανεβεί εκείνος στη Θεσσαλονίκη αμέσως μετά την «καθαίρεση» Κασσελάκη από τα μέλη της Κ.Ε.
Πολλοί σχολίαζαν ότι ο ίδιος «πρωταγωνίστησε», με υπόγειο τρόπο, στην ανατροπή Κασσελάκη, παρότι ο τελευταίος τον έχρισε νέο πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες εβδομάδες.
Ο κ. Παππάς δεν θέλησε να δώσει απάντηση ούτε σε αυτό το ερώτημα.