Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ βρίσκεται στη Γερμανία –έτυχε να είναι εκεί το πρώτο του ταξίδι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου από τότε που διαδέχτηκε τη μητέρα του, Ελισάβετ Β’, τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Ετυχε» καθώς η επίσκεψή του στη Γαλλία –αυτό θα ήταν το πρώτο του άνοιγμα στον κόσμο από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου– ματαιώθηκε λόγω των γνωστών επεισοδίων. Σε αυτό, λοιπόν, το… κατά λάθος παρθενικό ταξίδι του στο εξωτερικό, ο Κάρολος Γ’ θα κάνει κάτι ιστορικό και σπάνιο: θα γίνει ο πρώτος βρετανός μονάρχης που θα καταθέσει στεφάνι προς τιμήν των αμέτρητων θυμάτων των συμμαχικών βομβαρδισμών στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η κίνηση αυτή είναι μια σημαντική διαφοροποίηση από τη διαχρονική αντιμετώπιση που είχε η μητέρα του στο ιστορικά ευαίσθητο θέμα, κατά τη διάρκεια των δικών της επισκέψεων στη Γερμανία, όπως παρατήρησε και ο Guardian.
Ολοκληρώνοντας τη δική του πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα, ο Κάρολος Γ’ είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στο Αμβούργο την Παρασκευή όπου θα επισκεφθεί το μνημείο του Αγίου Νικολάου, μια εκκλησία του 12ου αιώνα η οποία υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Γόμορρα τον Ιούλιο του 1943 και διατηρήθηκε στην κατεστραμμένη της κατάσταση σε μνήμη των θυμάτων των βομβαρδισμών.
Η εκκλησία είχε σχεδιαστεί από τον άγγλο αρχιτέκτονα Τζορτζ Τζίλμπερτ Σκοτ και χρησιμοποιήθηκε ως σημάδι από τους πιλότους των βομβαρδιστικών κατά τη διάρκεια της οκταήμερης επιχείρησης στην οποία περίπου 40.000 κάτοικοι του Αμβούργου έχασαν τη ζωή τους.
Η τελετή θα σηματοδοτήσει την 80ή επέτειο των συμμαχικών βομβαρδισμών του Αμβούργου και θα περιλάβει μια ανάγνωση της λιτανείας της «συμφιλίωσης» του Κόβεντρι, η οποία γράφτηκε μετά την καταστροφή του βρετανικού μεσαιωνικού ναού από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς.
Η επίσκεψη του Καρόλου στο μνημείο είναι μια πολύ διαφορετική προσέγγιση από εκείνη της μητέρας του. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Δρέσδη το 1992, η άμαξα της Ελισάβετ Β’ είχε κάνει έναν κύκλο γύρω από τα ερείπια της εκκλησίας Φραουενκίρχε, στην αποκατάσταση της οποίας είχε συνεισφέρει το Παλάτι, αλλά η ίδια δεν κατέθεσε στεφάνι, όπως περίμεναν πολλοί ότι θα έκανε.
Οι κάτοικοι της Δρέσδης αντέδρασαν στην απροθυμία της να το κάνει, προσπαθώντας να της πετάξουν αυγά στην παλιά πλατεία της πόλης.
«Η βασίλισσα ήθελε να ανάψει ένα κερί για την ειρήνη και τη συμφιλίωση, αλλά οι κάτοικοι της Δρέσδης, εκεί όπου τον Φεβρουάριο του 1945 κάηκαν χιλιάδες μετά τους βομβαρδισμούς, απαίτησαν από την ίδια να ζητήσει συγγνώμη», έγραφε τότε ο Guardian.
Σε όλες τις τελετές μνήμης που συνδέονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η κατάθεση στεφάνου από την Ελισάβετ Β’ το 2015 στο Βερολίνο, μνημονεύτηκαν προσεκτικά «όλα τα θύματα» του πολέμου.
Σε αντίθεση με όλα αυτά, το μνημείο του Αγιο Νικόλαο στοχεύει πολύ συγκεκριμένα να τιμήσει τους Γερμανούς που υπήρξαν θύματα των βομβαρδισμών από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, αν και ένα μουσείο στο υπόγειο της εκκλησίας είναι αφιερωμένο στον ναζιστικό τρόμο που προκάλεσε τους βομβαρδισμούς και τον τρόπο με τον οποίο η καταστροφή χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει εκτοπίσεις και διώξεις.
Ενώ το παλάτι και η βρετανική πρεσβεία δεν έχουν τονίσει τη σημασία της επίσκεψης στον Αγιο Νικόλαο, η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε την Τετάρτη ότι «ο βασιλιάς Κάρολος θα γράψει Ιστορία». «Θα είναι μια σιωπηλή χειρονομία, μια σύντομη υπόκλιση, μια σιωπηλή προσευχή. Αλλά θα πει περισσότερα από οποιαδήποτε ομιλία», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Στο ταξίδι του, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μια ομιλία στο γερμανικό κοινοβούλιο στο Βερολίνο και κατάθεση στεφάνου σε ένα μνημείο Kindertransport (μεταφορά παιδιών στα ναζιστικά στρατόπεδα) στο Αμβούργο, ο Κάρολος αναμένεται να έχει μια γενικά θετική υποδοχή, με τα γερμανικά ΜΜΕ να ερμηνεύουν την επίσκεψη ως μέρος μιας προσπάθειας για τη διόρθωση των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Οσα έγιναν στο επίσημο δείπνο
«Είναι καλό που Γερμανοί και Βρετανοί είναι πλέον αντίπαλοι μόνο στα γήπεδα ποδοσφαίρου», είπε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προσφωνώντας τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης προς τιμήν του. Στην αντιφώνησή του ο Κάρολος Γ’ τόνισε τη σημασία της σχέσης Βρετανίας – Γερμανίας και διαβεβαίωσε ότι όσο βρίσκεται στον θρόνο, θα εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων.
«Η επίσκεψή σας αποτελεί ισχυρό μήνυμα κατά του πολέμου και της αντιπαλότητας», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ, απευθυνόμενος στον βασιλιά της Βρετανίας και, αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σημείωσε ότι «ζωντάνεψε μνήμες από τις χειρότερες εποχές της ηπείρου μας». Ο «βάρβαρος υπολογισμός του Πούτιν δεν λειτούργησε, εμείς, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ!», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «ειδικά μετά την τρομερή καταστροφή που έφεραν οι Γερμανοί στην ήπειρο σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να θεωρείται δεδομένο, οι αλλοτινοί εχθροί να είναι τώρα φίλοι».
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, μιλώντας και στα γερμανικά, εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι Γερμανοί στον ίδιο και στη σύζυγό του Καμίλα, αλλά και για τα θερμά και συγκινητικά λόγια συμπαράστασης και στοργής μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’. «Η καλοσύνη σας σημαίνει για μένα και την οικογένειά μου περισσότερα από όσα μπορώ να εκφράσω με λόγια», δήλωσε ο μονάρχης και επαίνεσε επίσης τη Γερμανία για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία. «Αποτελεί πειστική απόδειξη της γενναιοδωρίας των ανθρώπων στη Γερμανία», επεσήμανε.
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δώρισε τον προσκεκλημένο του μια φωτογραφία από την πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία το 1962. Ο Κάρολος εικονίζεται σε αυτή σε ηλικία 13 ετών, να φθάνει στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με τον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο. «Είναι προσωπική χαρά μου να σας τη δίνω σήμερα, ως ένδειξη της μακροχρόνιας σύνδεσης των δύο χωρών μας.