Μία διαφωνία μισού αιώνα επί των συνόρων τους επέλυσαν ο Καναδάς και η Δανία την Τρίτη με τις δύο χώρες να τονίζουν τη δέσμευσή τους στον ειρηνικό διάλογο στο πλαίσιο μίας ζεστής τελετής που συνδιοργάνωσαν και με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να μοιράσουν το νησί Χανς, μίας βραχονησίδας έκτασης 1,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ της καναδικής περιφέρειας του Νούναβουτ και της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί αυτόνομη περιοχή της Δανίας. Τα νέα σύνορα θα χωρίσουν το νησί στο μισό, περίπου, ακολουθώντας μια φυσική χαράδρα από βορρά προς νότο.
«Δημιουργούμε προηγούμενο. Δείχνουμε σε άλλες χώρες πώς μπορούν να επιλυθούν οι εδαφικές διαφορές», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στην Οτάβα. «Είναι δυνατό να διευθετηθεί μια διαφωνία και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι πάντα μέσω αρχών και κανόνων που αναγνωρίζουν και τα δύο μέρη».
Το αδιέξοδο είχε δημιουργηθεί το 1973, οπότε και τα δύο μέρη απέτυχαν να συμφωνήσουν για το συγκεκριμένο ακατοίκητο νησί, γνωστό ως Ταρτουπαλούκ στους Ινουίτ, κατά τη χάραξη των συνόρων τους.
Η διαμάχη ονομάστηκε «Πόλεμος του Ουίσκι», έκτοτε, λόγω των στρατιωτικών πλοίων που επισκέπτονταν το νησί κατά καιρούς, «φυτεύοντας» σημαίες και μπουκάλια καναδικού ουίσκι ή δανέζικα σναπ, προκειμένου η κάθε πλευρά να σηματοδοτήσει την επικράτειά της, σύμφωνα με το Politico.
«Νομίζω ότι ήταν ο πιο φιλικός από όλους τους πολέμους», είπε η Τζόλι, αστειευόμενη, έπειτα, ότι ότι ο Καναδάς θα μπορέσει τώρα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision λόγω των συνόρων του με την Ευρώπη. Η καναδέζα ΥΠΕΞ και ο δανός ομόλογός της Τζέπε Κόφοντ αντάλλαξαν μπουκάλια με ποτό στην τελετή σε ένα νεύμα προς την παράδοση αυτή.
«Οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο»
Ομως η συμφωνία αυτή υπεγράφη στη σκιά ενός άλλου, πραγματικού πολέμου, ζήτημα για το οποίο και τα δύο μέρη θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα.
«Στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, ότι οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο — όχι με το νόμο της ισχύος, αλλά με την ισχύ του νόμου», είπε ο Κόφοντ.
Η συμφωνία «αντιπροσωπεύει την ειρηνική επίλυση μιας εδαφικής διαφοράς, τη στιγμή που οι δυτικές χώρες τονίζουν την αναγκαιότητα ειρηνικής επίλυσης των εδαφικών διαφορών στην Ουκρανία, στην Ταϊβάν, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας Μάικλ Μπάιερς. «Αποτελεί… μια μικρή ευκαιρία να πεις και να κάνεις το σωστό».
Ο Μπάιερς πρόσθεσε πως στο παρελθόν, και οι δύο χώρες είχαν προβάλλει το νησί ως «γέφυρα» για την κυριαρχία της Αρκτικής προκειμένου να παρασύρουν το δημόσιο αίσθημα, συχνά στέλνοντας στρατιώτες ή και υπουργούς να το επισκεφθούν λίγο πριν από τις εκλογές.
Οπως είπε την Τρίτη η Τζόλι, ωστόσο, είναι κρίσιμο «η Αρκτική να παραμείνει περιοχή χαμηλής έντασης». «Δεν μπορούμε να πέσουμε στην παγίδα της στρατιωτικοποίησης της Αρκτικής», συμπλήρωσε.