Τα βιομετρικά στοιχεία περιλαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία προσώπου | international.gc.ca
Επικαιρότητα

Ο Καναδάς επεκτείνει το βιομετρικό πρόγραμμά του

Τι θα ισχύει για τα ταξίδια σε αυτή τη χώρα για όλους τους ξένους υπηκόους που αιτούνται θεώρηση εισόδου επισκέπτη, άδεια σπουδών ή εργασίας, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια των πολιτών. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μέτρηση των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών
Protagon Team

Ο Καναδάς διαθέτει ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο ποσοστά μετανάστευσης ανά κάτοικο και αποτελεί ελκυστικό προορισμό για μετανάστες και επισκέπτες.

Η ακριβής εξακρίβωση της ταυτότητας συνιστά σημαντικό τμήμα των αποφάσεων σχετικά με τη μετανάστευση και συνεισφέρει στο να παραμένουν οι Καναδοί ασφαλείς. Για περισσότερα από 20 έτη, τα βιομετρικά στοιχεία (δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία) έχουν παίξει υποστηρικτικό ρόλο στον έλεγχο της μετανάστευσης και στη λήψη των σχετικών αποφάσεων στον Καναδά.

Το 2018, ο Καναδάς θα επεκτείνει το βιομετρικό πρόγραμμά του σε όλους τους ξένους υπηκόους που αιτούνται θεώρηση εισόδου (visa) επισκέπτη, άδεια σπουδών ή εργασίας (με εξαίρεση τους υπηκόους των ΗΠΑ) και σε όλους όσοι αιτούνται μόνιμη παραμονή.

Η κυβέρνηση του Καναδά παροτρύνει όλους τους Καναδούς να αναλογιστούν τη σημασία της επέκτασης του ελέγχου βιομετρικών στοιχείων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της εισόδου ταξιδιωτών που φέρουν νόμιμες ταυτότητες, της αποτροπής πλαστοπροσωπιών και της περιφρούρησης της ασφάλειας του Καναδά.

Σήμερα, ο Καναδάς συλλέγει βιομετρικά στοιχεία από αιτούμενους άσυλο εντός της καναδικής επικράτειας και από πρόσφυγες στο εξωτερικό που αιτούνται επανεγκατάσταση, καθώς και από άτομα 30 διαφορετικών ξένων εθνικοτήτων που υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση (visa) προσωρινής παραμονής, άδεια εργασίας ή άδεια σπουδών.

Από τις 31 Ιουλίου 2018 θα ζητείται από τους υπηκόους προερχόμενους από χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να παρέχουν βιομετρικά στοιχεία εφόσον αιτούνται θεώρηση εισόδου (visa) επισκέπτη, άδεια εργασίας ή σπουδών, καθώς και άδεια προσωρινής παραμονής ή μόνιμης παραμονής.

Από το τέλος 2018, θα ζητείται από τους υπηκόους προερχόμενους από χώρες της Ασίας, της Ασίας-Ειρηνικού και της αμερικανικής ηπείρου να παρέχουν βιομετρικά στοιχεία εφόσον αιτούνται θεώρηση εισόδου (visa) επισκέπτη, άδεια εργασίας ή σπουδών, άδεια προσωρινής παραμονής (με εξαίρεση τους υπηκόους των Η.Π.Α.) ή μόνιμης παραμονής.

Η επέκταση των βιομετρικών προγραμμάτων θα ενισχύσει τα μεταναστευτικά προγράμματα του Καναδά μέσω του αποτελεσματικού ελέγχου (συλλογή βιομετρικών στοιχείων, εξακρίβωση και ανταλλαγή πληροφοριών με χώρες εταίρους). Επίσης, θα δώσει στον Καναδά τη δυνατότητα να απλοποιήσει τη διαδικασία διεκπεραίωσης αιτήσεων και τα ταξίδια – συντηρώντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη του κοινού στο μεταναστευτικό μας πρόγραμμα.

Η επέκταση του βιομετρικού προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή νέων προϋποθέσεων για αιτούμενους που επιθυμούν να μεταναστεύσουν, ένα διευρυμένο δίκτυο υπηρεσιών συλλογής βιομετρικών στοιχείων και την αυτοματοποιημένη εξακρίβωση δακτυλικών αποτυπωμάτων στα σημεία εισόδου, θα αναπτυχθεί πλήρως εντός δύο ετών (2018 –2019).

Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

«Κάθε έτος, ο Καναδάς καλωσορίζει εκατομμύρια επισκέπτες και δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες σπουδαστές, εργαζομένους και μόνιμους κατοίκους Οι Καναδοί αντιλαμβάνονται τη σημασία της μετανάστευσης για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας μας. Με την επέκταση του βιομετρικού προγράμματός μας, διευκολύνουμε την είσοδο στον Καναδά και προστατεύουμε την ακεραιότητα του μεταναστευτικού μας προγράμματος εξακριβώνοντας γρήγορα και με ακρίβεια την ταυτότητα κάθε ταξιδιώτη. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της επέκτασης του βιομετρικού προγράμματος είναι ότι οι προσωρινοί κάτοικοι θα πρέπει να παρέχουν τα βιομετρικά τους στοιχεία μία μόνο φορά κάθε 10 έτη». Αυτά δήλωσε ο Αχμεντ Χούσεν, υπουργός Μετανάστευσης, Προσφύγων και Ιθαγένειας.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Ραλφ Γκουντάλ, σημείωσε: «Οι βιομετρικοί έλεγχοι βοηθούν ώστε οι Καναδοί να παραμένουν ασφαλείς. Η συλλογή και εξακρίβωση βιομετρικών στοιχείων, από κοινού με ποινικούς και μεταναστευτικούς ελέγχους και η ανταλλαγή πληροφοριών βάσει βιομετρικών στοιχείων, θα συνεισφέρουν στην αποτροπή πλαστοπροσωπιών, στον εντοπισμό όσων αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια, ενώ θα εμποδίσει γνωστούς εγκληματίες από το να εισέρχονται στον Καναδά».

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, επιγραμματικά

Βιομετρικά στοιχεία
Είναι η μέτρηση μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών και, για τα μεταναστευτικά προγράμματα του Καναδά, τα βιομετρικά στοιχεία περιλαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία προσώπου.

Το πεδίο του έργου επέκτασης θα περιλαμβάνει 3 γενικά στοιχεία:

-Συλλογή βιομετρικών πληροφοριών από όλους τους ξένους υπηκόους (με εξαίρεση τους υπηκόους των Η.Π.Α.) που αιτούνται θεώρηση (visa) προσωρινής παραμονής, άδεια εργασίας, άδεια σπουδών ή άδεια προσωρινής παραμονής, καθώς και από όλους τους αιτούμενους μόνιμη παραμονή.

-Εξακρίβωση: Συστηματική εξακρίβωση δακτυλικών αποτυπωμάτων σε μεγάλα αεροδρόμια και εκτεταμένη εξακρίβωση δακτυλικών αποτυπωμάτων σε επιπρόσθετα σημεία εισόδου (αεροδρόμια και χερσαία σύνορα) για ταξιδιώτες που έχουν παράσχει τα βιομετρικά στοιχεία τους.

-Ανταλλαγή πληροφοριών: Αύξηση του όγκου ανταλλαγής πληροφοριών βάσει βιομετρικών στοιχείων ανάμεσα στον Καναδά και τις Η.Π.Α. και θέσπιση αυτοματοποιημένων ανταλλαγών πληροφοριών βάσει βιομετρικών στοιχείων με τους άλλους εταίρους της ομάδας των 5 για τη Μετανάστευση (πρώην γνωστής ως Συνδιάσκεψης των Πέντε Χωρών (FCC)): Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νέα Ζηλανδία.

Σήμερα, η κυβέρνηση του Καναδά συλλέγει βιομετρικά στοιχεία από: αιτούμενους άσυλο εντός της καναδικής επικράτειας και πρόσφυγες στο εξωτερικό που αιτούνται επανεγκατάσταση, άτομα των οποίων διατάσσεται η απέλαση από τον Καναδά. Από το 2013, ο Καναδάς έχει συλλέξει βιομετρικά στοιχεία υπηκόων από 30 εθνικότητες που αιτούνται θεώρηση (visa) προσωρινής παραμονής, άδεια εργασίας ή άδεια σπουδών.

Οι εξαιρέσεις στην επέκταση του βιομετρικού προγράμματος αφορούν
-καναδούς πολίτες, αιτούμενους ιθαγένεια (περιλαμβανομένων των αιτούμενων έκδοση διαβατηρίου), ή όσους είναι ήδη μόνιμοι κάτοικοι
-παιδιά κάτω των 14 ετών
-αιτούμενους άνω των 79 ετών (δεν υπάρχει εξαίρεση ανωτέρου ορίου ηλικίας για όσους αιτούνται άσυλο)
-υπηκόους που εξαιρούνται της έκδοσης θεώρησης εισόδου (visa) και οι οποίοι έρχονται στον Καναδά ως τουρίστες, κάτοχοι έγκυρης ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (eTA)
-επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων
-υπουργούς και διαπιστευμένους διπλωμάτες άλλων χωρών και των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στον Καναδά
-κατόχους θεώρησης εισόδου (visa) των Η.Π.Α. που διέρχονται μέσω Καναδά
-πρόσφυγες αιτούμενους άσυλο ή προστατευόμενα πρόσωπα που έχουν ήδη παράσχει βιομετρικά στοιχεία και αιτούνται άδεια σπουδών ή εργασίας
-αιτούμενους προσωρινή παραμονή οι οποίοι έχουν ήδη παράσχει βιομετρικά στοιχεία ως συνοδευτικό τμήμα αίτησης μόνιμης παραμονής που ακόμη εκκρεμεί.