Στοργικός Βούτσης τα λέει με τον Π. Καμμένο στη Βουλή, σε άλλες ηρεμότερες εποχές |
Επικαιρότητα

Ο Καμμένος χτυπά τον Βούτση-τα ακούει ο Τσίπρας;

Ο υπουργός Αμυνας επιτέθηκε με ειρωνείες κατά του Προέδρου της Βουλής, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά στο κάδρο βρίσκεται πλέον ο Πρωθυπουργός που θα πρέπει να εξηγήσει τι είδους συμφωνία είχε κάνει με τον εταίρο του
Protagon Team

To ότι οι εκρήξεις του Πάνου Καμμένου για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος μιας παράστασης είναι κοινός τόπος της πολιτικής ανάλυσης. Τριάμισι χρόνια τώρα, μια χαρά συγκυβερνά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε τόσο και τόσο τον έχει στηρίξει (αρκεί να θυμηθούμε την υπόθεση με τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία αλλά και τον σάλο με τις «μπιλιές» του υπουργού Αμυνας στο Λονδίνο). Μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας δε, ο Νίκος Κοτζιάς μιλούσε για «συζυγικά καβγαδάκια», υποβαθμίζοντας δραματικά τη σημασία των όποιων εντάσεων. Είναι όμως «συζυγικό καβγαδάκι» η επίθεση στην «Εφ. Συν.» και οι ειρωνείες προς τον Νίκο Βούτση;

Και καλά η «Εφ. Συν.» είναι εφημερίδα, μπορεί να δεχτεί την κριτική του Π. Καμμένου, άλλωστε εκδοτικά μάλλον τη βολεύει, μολονότι οι ισχυρισμοί του υπουργού Αμυνας για επιχειρηματικά συμφέροντα σε μια εφημερίδα με σύνθημα «μοναδικοί εργοδότες οι αναγνώστες μας», δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Ομως η επίθεση στον κ. Βούτση είναι άλλης τάξης μεγέθους πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου. Ο κ. Βούτσης δεν είναι Νίκος Φίλης τον οποίο έφαγε εύκολα και εν μια νυκτί ο Π. Καμμένος το 2016. Ο κ. Βούτσης, 67 ετών σήμερα, είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και ένας εκ των ιδεολογικών ταγών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τους πιο «κομματικούς» και από τους πιο αριστερούς της κυβέρνησης (είναι 45 χρόνια «Ρηγάς» και ένας από εκείνους που όντως έκαναν αντιδικτατορικό αγώνα). Δεν είναι «η παρέα του Μαξίμου», είναι η Κουμουνδούρου, αν κάποιος έχει τα πρώτα κλειδιά του μαγαζιού είναι αυτός. Και σε αυτόν επιτέθηκε ο Π. Καμμένος με ειρωνείες.

Ολα ξεκίνησαν όταν την Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας παρουσίασε στον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις το εναλλακτικό σχέδιό του για συμφωνία με την ΠΓΔΜ, με υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Αθήνας, Τιράνων, Σκοπίων, Βουλγαρίας και σε δεύτερο χρόνο Βελιγραδίου με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Λίγο αργότερα ο κ. Βούτσης είχε σχολιάσει πως δεν καταλαβαίνει την άποψη του κ. Καμμένου περί διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια.

«Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας», είχε σχολιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η απάντηση του υπουργού Αμυνας ήρθε την Παρασκευή, μέσω Τwitter, ως συνήθως.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανήρτησε ένα άρθρο με τίτλο: «Η Γαλλία και η Αμερική προστίθενται στις τριμερείς με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο». Και το σχολίασε ειρωνικά: «Θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση γιατί τον ενοχλούν οι άξονες».

 

Ακόμα και όταν μιλάμε για τον κ. Καμμένο και το Τwitter πρέπει να είμαστε προσεκτικοί (αν θυμηθούμε την ανάρτηση με τη γραβάτα με τα πέη), η επίθεση στον κ. Βούτση είναι σαφής και συνιστά ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα όμως, σε άλλο tweet του, ο υπουργός Αμυνας ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει παραβιάσει κάποιο μέρος από τη συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα. Τι σημαίνει αυτό;

Σε μια πρώτη ανάγνωση είναι ότι ο γάμος του με τον κ. Τσίπρα συνεχίζεται ανέφελος αφού δεν άλλαξε τίποτε από όσα έχουν συμφωνήσει. Θα πάνε μαζί τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο ή όποτε έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση όμως ο κ. Καμμένος βάζει και τον Πρωθυπουργό στο κάδρο. Τι σημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνηθέντα. Ακόμα και αν αποδεχτούμε ότι ο γάμος Αλέξη – Πάνου ήταν αναγκαστική συγκατοίκηση και όχι από πολιτικό έρωτα (κάτι που θέλουν τελευταία να περνάει προς τα έξω και οι δύο, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έρωτα με την πρώτη ματιά, από το 2013), πώς είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να έχει συμφωνήσει με το να κάνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κινήσεις που μπορεί να τινάξουν στον αέρα την εθνική γραμμή και βεβαίως τη συγκυβέρνηση;

Ο ίδιος λέει ότι κατέθεσε πρόταση που δεσμεύει μόνο τον ίδιο. Αλλη παγκόσμια πρωτοτυπία και αυτή: υπουργός Αμυνας μιας χώρας, ως καλεσμένος σε μια άλλη χώρα, να καταθέτει πρόταση για μείζον εθνικό ζήτημα και να λέει ότι αυτή η πρόταση δεσμεύει μόνο τον ίδιο…

Ο κ. Τσίπρας οφείλει πλέον να απαντήσει. Οχι μόνο στους κομματικούς του συντρόφους, αυτούς που έχτιζαν την Ανανεωτική Αριστερά και τον Συνασπισμό όταν εκείνος ήταν ακόμα νήπιο, αλλά και προς το τι είδους κυβέρνηση είναι αυτή στην οποία (λέει ότι) προΐσταται.