«Οι τούρτες μου είναι μια μορφή τέχνης», ισχυρίζεται ο Τζακ Φίλιπς. Αλλά αυτό του δίνει το δικαίωμα να κάνει διακρίσεις; | Youtube
Επικαιρότητα

Η τούρτα της οργής, ο καλλιτέχνης ζαχαροπλάστης και τα δικαιώματα των γκέι

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καλείται να αποφασίσει αν δικαίως ή παρανόμως ένας ζαχαροπλάστης αρνήθηκε να κατασκευάσει γαμήλια τούρτα για ένα γκέι ζευγάρι. Το ζήτημα διχάζει την Αμερική ενώ η απόφαση αναμένεται να είναι καθοριστική για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων
Protagon Team

Πώς ορίζονται οι διακρίσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους, πού φτάνει η ελευθερία της έκφρασης, πόσο σημαντικές είναι οι προσωπικές θρησκευτικές απόψεις και ποια η σχέση τους με τα συνταγματικά δικαιώματα; Σε τέτοια ερωτήματα καλείται να απαντήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για μία υπόθεση που ξεκίνησε πέντε χρόνια πριν από μία.. γαμήλια τούρτα.

Ηταν το 2012 όταν ένα νεαρό γκέι ζευγάρι, ο Ντέιβιντ Μούλινς και ο Τσάρλι Κρεγκ που είχαν αποφασίσει να παντρευτούν επισκέφθηκαν το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του Τζακ Φίλιπς, στο Κολοράντο των ΗΠΑ, για να παραγγείλουν τη γαμήλια τούρτα τους. Προς μεγάλη τους έκπληξη ο ιδιοκτήτης και δημιουργός των γλυκισμάτων αρνήθηκε να τους εξυπηρετήσει.

Το ζευγάρι που αισθάνθηκε προσβεβλημένο από την άρνηση του Φίλιπς κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και αρχικά δικαιώθηκε. Και από τότε ξεκίνησε ένας πενταετής δικαστικός αγώνας που τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καταλήξει στις αίθουσες του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Ο Τζακ Φίλιπς έχει εδώ και χρόνια αποκτήσει πολύ καλή φήμη και ο ίδιος θεωρεί την εργασία του περισσότερο τέχνη. Ισως και να είναι. Δικαιολόγησε την άρνησή του να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους δύο νέους, λέγοντας ότι διαφορετικά θα έπραττε κάτι αντίθετο προς τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ενώ παράλληλα θα ήταν μία πράξη που θα νόθευε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης. «Είναι κάτι παραπάνω από μία τούρτα. Είναι μια μορφή τέχνης», αναφέρει συχνά ο ίδιος σε αμερικανικά μέσα.

«Ζητήσαμε μία γαμήλια τούρτα, όχι ένα έργο τέχνης, ούτε κάποια δήλωση σχετικά με το αν συμφωνεί ή όχι με τους γάμους ομοφυλοφίλων. Μας έδιωξε για αυτό που είμαστε», ισχυρίζονται οι δύο νέοι.

Από την πλευρά του ο Φίλιπς, ζητά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην τον εξαναγκάσει να υιοθετήσει ένα μήνυμα που είναι ενάντια στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. «Εξαναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω τη δημιουργικότητά μου, το ταλέντο μου και την τέχνη μου για ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός – έναν γάμο – το οποίο είναι αντίθετο με τα πιστεύω μου» λέει.

Η υπόθεση έγινε γρήγορα θέμα σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Ο Φίλιπς υπερασπίστηκε τον εαυτό του προβάλλοντας το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης. Στο εργαστήριό του έχει μία Βίβλο, την οποία όπως λέει ο ίδιος διαβάζει και συμβουλεύεται. «Εδώ γράφει ότι σαρκική ένωση μπορεί να υπάρχει μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκα» είναι το επιχείρημά του.

Με μία πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι η δικαστική διαμάχη αφορά τη σύγκρουση μεταξύ ενός πολιτειακού νόμου σχετικά με τις διακρίσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους και την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία. Αλλά όταν συζητηθεί η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τα επιχειρήματα των διαδίκων θα αφορούν κυρίως μία άλλη πτυχή της πρώτης τροπολογίας, την ελευθερία της έκφρασης. Στην πρώτη φάση των δικαστικών αγώνων στα πολιτειακά δικαστήρια το επιχείρημα αυτό δεν έγινε δεκτό.

Το Εφετείο στο Κολοράντο στην ετυμηγορία του αναφέρει ότι δεν προκύπτει καμία παραβίαση του δικαιώματος στην έκφραση, δεδομένου μάλιστα ότι το ζευγάρι δεν είχε καν εκφράσει άποψη για την εικονογράφηση ή το θέμα της τούρτας. Επιπλέον κατά τους δικαστές η κατασκευή της τούρτας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι κάποιος μπορεί να υποθέσει από αυτήν τις απόψεις του Φίλιπς και το κυριότερο τίποτε και κανείς δεν εμποδίζει τον ζαχαροπλάστη να έχει και να εκφράζει δημοσίως τις προσωπικές του απόψεις για το ζήτημα.

Οι οργανώσεις ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ ανησυχούν, καθώς βλέπουν την υπόθεση ως ενδεχόμενη απειλή ως προς την πλήρη ισότητα που υποσχέθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2015, όταν αποφάνθηκε ότι το αμερικανικό Σύνταγμα διασφαλίζει το δικαίωμα στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Μία απόφαση υπέρ του Φίλιπς, λένε, θα ήταν μία αρνητική εξέλιξη καθώς θα αντιμετώπιζε τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια σαν ενώσεις δεύτερης κατηγορίας, οι οποίες δεν αξίζουν της προστασίας του νόμου.

Η υπόθεση δεν τελείωσε καθώς ο επίμονος ζαχαροπλάστης προσέφυγε στο ανώτατο όργανο της αμερικανικής Δικαιοσύνης. Τα χρόνια πέρασαν και στο μεσοδιάστημα μία σημαντική αλλαγή συνέβη στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος της χώρας. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα επίσημα χείλη από τον Λευκό Οίκο κάλεσαν τους δικαστές να κάνουν δεκτές τις απόψεις του Φίλιπς. Υπέρ του ζαχαροπλάστη έχει ταχθεί πλήθος θρησκευτικών και ακραίων συντηρητικών οργανώσεων, οι οποίες ζητούν από δικαστικούς και κυβέρνηση να μην παραβιάσουν τις πεποιθήσεις τους. Από την άλλη πλευρά οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γκέι επικαλούνται το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης από επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινό.

Διότι, λένε, αν η ελευθερία της έκφρασης δίνει το δικαίωμα στο ζαχαροπλάστη να εξυπηρετήσει όποιον αυτός θέλει και κατά συνέπεια να κάνει διακρίσεις, το ίδιο μπορεί να ισχύει για κάθε επαγγελματία που ισχυρίζεται ότι το επάγγελμά του αφορά την έκφραση, όπως φωτογράφους, ανθοπώλες, χορογράφους, κομμωτές, σεφ, δικηγόρους ή αρχιτέκτονες και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Μία απόφαση υπέρ του Φίλιπς, λένε, θα ήταν ένα θεσμικό κάλεσμα υπέρ των κοινωνικών διακρίσεων.

Αλλά και οι ανώτατοι δικαστές φαίνεται ότι είναι διχασμένοι στο ζήτημα. Ετσι καθοριστική αναμένεται να είναι η θέση που τελικά θα λάβει ο παλαιότερος εκ των δικαστών, ο Αντονι Κένεντι, γνωστός υπέρμαχος τόσο και των δικαιωμάτων των γκέι όσο και της ελευθερίας της έκφρασης. Και η συνέχεια προσεχώς στις δικαστικές αίθουσες των ΗΠΑ και βεβαίως στα τηλεοπτικά παράθυρα της χώρας.