Ο ηθοποιός Αλαν Κάμινγκ: αναθεώρησε | EPA/ETIENNE LAURENT
Επικαιρότητα

Ο ηθοποιός Αλαν Κάμινγκ επιστρέφει στο Στέμμα τον τίτλο τιμής του

Ο σκωτσέζος ηθοποιός και ακτιβιστής αρνήθηκε την τιμητική διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που του είχε απονεμηθεί το 2009, διαμαρτυρόμενος για τη διαχρονική «τοξικότητα της Αυτοκρατορίας»
Protagon Team

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν κάποιο δώρο την ημέρα των γενεθλίων τους. Αντιθέτως, την ημέρα των 58ων γενεθλίων του, ο βραβευμένος με Τόνι σκωτσέζος ηθοποιός Αλαν Κάμινγκ επέστρεψε ένα «δώρο» που είχε λάβει: την τιμητική διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE), που του είχε απονεμηθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 2009.

Με μια ανάρτησή του στο Instagram, ο ηθοποιός και ακτιβιστής, που σήμερα ζει και εργάζεται μόνιμα στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι πρόσφατα «άνοιξε τα μάτια του όσον αφορά στην τοξικότητα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας». Συμπλήρωσε ότι η αναθεώρησή του για τον διαχρονικό ρόλο του Στέμματος στον κόσμο ξεκίνησε μετά από συζητήσεις που ακολούθησαν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Την εποχή που παρέλαβε τον τίτλο, ο Κάμινγκ είχε δηλώσει υπερήφανος για την αναγνώριση, επισημαίνοντας ότι αυτή αφορούσε «τόσο τις ερμηνευτικές μου ικανότητες, όσο και τον κοινωνικό ακτιβισμό μου για τα δικαιώματα του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ στις Ηνωμένες Πολιτείες». Εχοντας μόλις πολιτογραφηθεί αμερικανός πολίτης, είχε αναφερθεί στις πολιτικές στις οποίες είχε αντιταχθεί: τον «νόμο υπεράσπισης του γάμου», που εμπόδιζε την ομοσπονδιακή αναγνώριση των γκέι γάμων και την πολιτική του «μη ρωτάς, μην λες», που απέτρεπε σε ανοιχτά γκέι πολίτες να υπηρετήσουν στον αμερικανικό στρατό.

Πρόσφατες συζητήσεις, όμως, σχετικά με τον θεσμό της μοναρχίας, άλλαξαν τη γνώμη του Κάμινγκ για τον ρόλο της στον σύγχρονο κόσμο, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο «η Βρετανική Αυτοκρατορία επωφελήθηκε σε βάρος (και με τον θάνατο) των αυτόχθονων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο». Ο ηθοποιός τώρα πιστεύει ότι «το εξαιρετικό καλό που επέφερε η τιμή που μου απονεμήθηκε το 2009 για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ είναι σήμερα λιγότερο σημαντικό σε σχέση με τα προβλήματα που έχω συνδέσει με την αυτοκρατορική τοξικότητα».

Ο Αλαν Κάμινγκ έχει τεράστια θεατρική καριέρα στη Βρετανία, αλλά έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «Goldeneye» και από τους μπριόζικους ρόλους του στις τηλεοπτικές σειρές «The Good Wife» και «The Good Fight». Εχει βραβευθεί με δύο Εμμυ και δύο Χρυσές Σφαίρες.

Ο Kάμινγκ δεν είναι ο πρώτος «επώνυμος» που επιστρέφει την τιμητική διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μετά την αρχική αποδοχή της. Το 1969, ο Τζον Λένον είχε επιστρέψει τη δική του, διαμαρτυρόμενος για «την εμπλοκή της Βρετανίας στη Νιγηρία και στην Μπιάφρα, την υποστήριξη της χώρας στον πόλεμο του Βιετνάμ και το γεγονός ότι το τραγούδι μου “Cold Turkey” έπεσε από τους καταλόγους επιτυχιών» (γνωστό το ξερό χιούμορ του συνθέτη των Beatles).

Πιο πρόσφατα, ο ουαλός ηθοποιός Μάικλ Σιν είχε επιστρέψει τον δικό του τίτλο, που του είχε απονεμηθεί το 2009, αφού μελέτησε την ουαλική Ιστορία και τις σχέσεις της χώρας του με το βρετανικό κράτος.