Ο Αντρέι Σεβτσένκο οδηγεί μία φιλόδοξη ομάδα στη δόξα | REUTERS/Andy Buchanan
Επικαιρότητα

Ο «Ιταλός» Σεβτσένκο θα κάνει τη Ρώμη… Κίεβο

Ο Αντρέι Σεβτσένκο επιστρέφει, το Σάββατο, στη χώρα όπου έγινε διάσημος, επιδιώκοντας να αποκλείσει από το Euro τη χώρα στην οποία ζει. Στον προημιτελικό Ουκρανίας - Αγγλίας το «Ολίμπικο» θα σταθεί στο πλευρό του ουκρανού προπονητή, που ως σούπερ-σταρ της εποχής του ξόδεψε στο Καμπιονάτο τα καλύτερά του χρόνια
Sportscaster

Μόλις οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας της Αγγλίας πατήσουν το χορτάρι του «Ολίμπικο», στις 10 το βράδυ του Σαββάτου, για να αναμετρηθούν με την Ουκρανία στον προημιτελικό του Euro, θα ανακαλύψουν ότι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι ιταλοί θεατές θα υποστηρίζουν τους αντιπάλους τους. Με δεδομένο οτι η ιταλική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την είσοδο άγγλων οπαδών στη χώρα, λόγω της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού (μόνον όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ιταλίας θα επιτρέπεται να εισέλθουν στο γήπεδο), τα «Τρία Λιοντάρια» θα συναντήσουν στη Ρώμη ένα εχθρικό περιβάλλον, για πρώτη φορά σε αυτό το τουρνουά.

Ας μην το πάρουν προσωπικά – δεν είναι ζήτημα αντιπάθειας, ούτε (μόνο) σκοπιμότητας. Αυτή η «συμμαχία» θα οφείλεται στον προπονητή της εθνικής Ουκρανίας, Αντρέι Σεβτσένκο, ο οποίος για τους Ιταλούς είναι ένας αγαπημένος ποδοσφαιρικός ήρωας. Ως παίκτης, από τους διασημότερους της εποχής του, ξόδεψε τα καλύτερά του χρόνια στο Καμπιονάτο, σκοράροντας ακατάπαυστα (127 γκολ σε 208 εμφανίσεις) με τη φανέλα της Μίλαν, ενώ το 2004 βραβεύτηκε με τη «Χρυσή Μπάλα», ως ο κορυφαίος στον Κόσμο εκείνη τη χρονιά. Στα επτά χρόνια που έζησε στο Μιλάνο (1999-2006) κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ του 2003, και αναδείχτηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Η Ουκρανία είναι η μεγάλη έκπληξη του τουρνουά

Η Ιταλία αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ζωής του, γενικότερα. Οχι μόνο της καριέρας του. Εκεί γεννήθηκε (2004) ο πρωτότοκος γιος του, Τζόρνταν, τον οποίο έχει βαπτίσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργός της χώρας και ιδιοκτήτης της Μίλαν. Επίσης, με αυτή τη χώρα τον συνδέουν κάποια περιουσιακά στοιχεία, αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Μαζί με τον παλιό του φίλο, Τζιόρτζιο Αρμάνι, τον διάσημο σχεδιαστή μόδας (του οποίου υπήρξε και μοντέλο, κάποτε), διατηρούν μπουτίκ υψηλής ραπτικής σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.

Οπως γράφουν οι Times, ο Σεβτσένκο μιλάει απταίστως τη γλώσσα. Συχνά, οι αναρτήσεις του στα social media είναι στα Ιταλικά. Τα οποία -λέγεται- πολλές φορές χρησιμοποιεί και στο σπίτι του, κουβεντιάζοντας με τη σύζυγό του, Κρίστεν Πάζικ, και τα τέσσερα αγόρια τους. Ακόμη και σήμερα, που ζει στο Λονδίνο.

Με την Κρίστεν, Αμερικανίδα πολωνικής καταγωγής με σπουδαία καριέρα στο μόντελινγκ, παντρεύτηκαν το 2004. Μετακόμισαν στην αγγλική πρωτεύουσα το 2006, όταν ο Αντρέι πήρε μεταγραφή στην Τσέλσι. Στους «Μπλε» δεν μακροημέρευσε (το 2008 επέστρεψε στη Μίλαν, ως δανεικός, προτού κλείσει την καριέρα του στην Ντινάμο Κιέβου), όμως το Λονδίνο του άρεσε πολύ. Αποφάσισε να εγκαταστήσει την οικογένειά του εκεί, για πάντα, κι ένας από τους λόγους ήταν ότι ήθελε, τα παιδιά του να πάνε σε αγγλικό σχολείο. Ενα από αυτά, ο 14χρονος Κρίστιαν που γεννήθηκε στην Αγγλία, μαθαίνει την μπάλα στις ακαδημίες της Τσέλσι.

Ο Σεβτσένκο έχει παραμείνει φίλος με πολλούς από τους παλιούς συμπαίκτες του στο Λονδίνο. Τον περασμένο Απρίλιο ανέβασε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία του με τον Τζον Τέρι, πρώην αρχηγό της Τσέλσι, και τον Τζιανφράνκο Ζόλα, πρώην επιθετικό της, μπροστά από μια λέσχη του γκολφ στο Γουέντγουορθ. Λατρεύει το γκολφ. Εχει εξομολογηθεί πως, αν δεν είχε γεννηθεί στη σοβιετική Ουκρανία του 1976 (σε ένα χωριό 200 χιλιόμετρα μακριά από το Τσέρνομπιλ, με πέντε δρόμους, όλους κι όλους), αλλά στον δυτικό κόσμο, μπορεί να γινόταν επαγγελματίας γκόλφερ, κι όχι ποδοσφαιριστής.

Ο πατέρας του, μέλος του σοβιετικού στρατού, απαιτούσε από τον γιο του να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Αλλά, όταν η οικογένεια μετακόμισε στο Κίεβο και οι σκάουτερ της Ντινάμο ανακάλυψαν το ταλέντο του 9χρονου -τότε- Αντρέι, κατάλαβε πως ο πιτσιρικάς θα κέρδιζε πολύ περισσότερα χρήματα ως ποδοσφαιριστής, παρά ως στρατιωτικός. Βεβαίως, ούτε που μπορούσε να φανταστεί πόσα.

Αποσύρθηκε από τη δράση, πάμπλουτος, το 2012. Αμέσως μετά δοκίμασε την τύχη του στην πολιτική. Στις εκλογές του Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς ήρθε δεύτερος σε ψήφους, όμως το κόμμα του, «Ουκρανία – Μπροστά», δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 2%, ώστε να μπει στη Βουλή, σημειώνουν οι Times.

Το 2016 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Ουκρανίας, και αυτή την εβδομάδα την οδήγησε στους «8» του Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το Σάββατο θα επιστρέψει στη χώρα που τον έκανε διάσημο, επιδιώκοντας να αποκλείσει τη χώρα στην οποία ζει.