Σιίτες μαχητές κατά σουνιτών σε συμπλοκή στο Ιράκ | REUTERS/Stringer/Files
Επικαιρότητα

Το Ισλάμ κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας

Κοινό μέτωπο με 34 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής συστήνει το σουνιτικό βασίλειο για την καταπολέμηση της «αρρώστιας» της τρομοκρατίας από ισλαμιστικές ομάδες
Protagon Team

Επικαλούμενη την «ασθένεια του ισλαμικού εξτρεμισμού», η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη σύσταση της ευρείας συμμαχίας 34 μουσουλμανικών χωρών για το συντονισμό της δράσης κατά τρομοκρατικών ομάδων.

Ανάμεσα στις χώρες που μετέχουν είναι η Τουρκία,, το Πακιστάν, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Νιγηρία, το Σουδάν, η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως και πολλές μικρότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Απούσα η Συρία, απόν και το Ιράν, ο βασικός πολιτικός (αλλά και θρησκευτικός) ανταγωνιστής της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.

Ο σαουδάραβας υπουργός Αμυνας, που ανακοίνωσε τη σύσταση της συμμαχίας, παρέθεσε στις δηλώσεις του έναν μακρύ κατάλογο χωρών και περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα από ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες: «Τρομοκρατία από το Daesh [το Ισλαμικό Κράτος] υπάρχει στη Συρία και το Ιράκ, τρομοκρατία στο Σινά, στη Λιβύη, στη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν».

Και όπως τόνισε, η καταπολέμηση της «αρρώστιας του εξτρεμισμού» απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες.

Η πρωτοβουλία έρχεται εν μέσω της ενίσχυσης των στρατιωτικών προσπαθειών κατά του ISIS που εξακολουθεί να δρα στη Συρία και το Ιράκ και συνεχίζει να απειλεί με παρακλάδια του πρακτικά όλη την ευρύτερη περιοχή, όπως βέβαια και την Ευρώπη, όπως φάνηκε με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Αρκετές χώρες της περιοχής συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών, αν και όχι στους βομβαρδισμούς, οι οποίοι γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από τις ΗΠΑ.

Η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα συντονίζεται από το έδαφός της, μοιάζει ένας τρόπος να αποσείσει η χώρα τις κατηγορίες ότι στηρίζει την ισλαμική τρομοκρατία με διάφορες έμμεσες μεθόδους.

Αυτή είναι μία από τις κύριες πηγές δυσαρέσκειας για αμερικανούς πολιτικούς – μέρος τους τουλάχιστον. Ακόμα και η Χίλαρι Κλίντον, όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών είχε παραδεχτεί – σε ανεπίσημα, απόρρητα σημειώματα– ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο «υπ’αριθμόν ένα χρηματοδότης» τέτοιων πρακτικών. Ωστόσο η χώρα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ και οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον παραμένουν πολύ καλές.

Όπως, ωστόσο, επισημαίνει στο CNN ο καθηγητής του LSE Φαουάζ Γκεργκές, οι χώρες της περιοχής έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι το σουνιτικό ISIS είναι απειλή όχι μόνο για σιτικές χώρες όπως το Ιράν (με δεδομένη την αντιπαλότητα αυτών των δύο ρευμάτων του Ισάλμ) αλλά και για σουνιτικές χώρες. Επιπλέον έχει πια επιρροή – αν όχι και κάποια παρουσία – πρακτικά σε όλες τις χώρες, οπότε η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας αποσκοπεί και στην ελαχιστοποίηση της απειλής από το Ισλαμικό Κράτους.