H έπαυλη Αμπερκονγουεϊ βρίσκεται στο νούμερο 38 της Σάουθ Στριτ, στο Μέιφεαρ του Λονδίνου | Shutterstock
Επικαιρότητα

Ο ινδός «πρίγκιπας των εμβολίων» έδωσε 138 εκατ. λίρες για το ακριβότερο σπίτι του Λονδίνου

Ο Αντάρ Πουναουάλα νοίκιαζε την έπαυλη Αμπερκονγουεϊ, στο πολυτελές Μέιφεαρ της βρετανικής πρωτεύουσας, έναντι 20.000 λιρών την εβδομάδα από την πολωνέζα ιδιοκτήτριά του μέχρι που την έπεισε να του την πουλήσει
Protagon Team

Ενας ινδός δισεκατομμυριούχος, που αποκαλείται «πρίγκιπας των εμβολίων», αγόρασε μια έπαυλη στο Μέιφεαρ του Λονδίνου έναντι 138 εκατομμυρίων λιρών.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή πώλησης κατοικίας στην βρετανική πρωτεύουσα το 2023 και την δεύτερη υψηλότερη στα χρονικά, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο Αντάρ Πουναουάλα, ο οποίος διευθύνει το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, αγόρασε την Οικία Αμπερκονγουεϊ από μία πολωνέζα δισεκατομμυριούχο.

Η έπαυλη, έκτασης 2.300 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Χάιντ Παρκ, διαθέτει έναν παρακείμενο ξενώνα και έχει πρόσβαση σε έναν από τους «κρυφούς» κήπους του Μέιφεαρ, της πολυτελέστερης γειτονιάς του Λονδίνου, που συνορεύει με το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η έπαυλη πουλήθηκε από την Ντομίνικα Κούλτσικ, κόρη του επιχειρηματία Γιαν Κούλτσικ, ο ο οποίος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Πολωνίας.

Η Κούλτσικ αγόρασε το ακίνητο για 57 εκατ. λίρες το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι η αξία του έχει υπερδιπλασιαστεί σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Ο 42χρονος Πουναουάλα νοίκιαζε την Οικία Αμπερκονγουεϊ για 50.000 λίρες την εβδομάδα από το 2020 και την αγόρασε μέσω θυγατρικής του εταιρείας, της Serum Life Sciences.

Το Ινστιτούτο Serum και η Οξφόρδη

Το Ινστιτούτο Serum έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή εμβολίων για την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής του εμβολίου της Οξφόρδης.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε από τον Κύρο Πουναουάλα, τον πατέρα του Αντάρ, ο οποίος είναι γνωστός ως ο «βασιλιάς των εμβολίων».

Ο Κύρος, ο οποίος παραμένει πρόεδρος του Ινστιτούτου Serum, ίδρυσε την επιχείρηση το 1966 αφού συγκέντρωσε 12.000 δολάρια πουλώντας άλογα.

Ο Αντάρ Πουναουάλα και η σύζυγός του Νατάσα, στο Λονδίνο, το 2022 – EPA/VICKIE FLORES

Η οικογένεια Πουναουάλα είναι η έκτη πλουσιότερη στην Ινδία, με εκτιμώμενη αξία 16,8 δισ. δολάρια. Η οικογένεια κατέχει επίσης ένα αρχοντικό 113 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βομβάη, το οποίο ήταν η πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ινδία. Ηταν το πιο ακριβό ινδικό σπίτι που πωλήθηκε όταν το αγόρασαν το 2015.

Η λονδρέζικη έπαυλη θα χρησιμεύει ως βάση της οικογένειας όταν βρίσκεται στη Βρετανία, δήλωσε πηγή στους Financial Times.

Η σύζυγος του Αντάρ, Νατάσα, και οι δύο γιοι τους ζουν ήδη στο Λονδίνο, όπου τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο.

Η εταιρεία τους έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών σε εγκαταστάσεις παραγωγής κοντά στην Οξφόρδη και δεσμεύτηκε να δώσει 50 εκατ. λίρες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2021 για ένα νέο κτίριο αφιερωμένο στην έρευνα για τα εμβόλια, που θα φέρει το όνομα της οικογένειας.

Ο Αντάρ Πουναουάλα, ο οποίος διευθύνει το Ινστιτούτο Serum από το 2011, εκπαιδεύτηκε στο σχολείο St Edmund’s του Καντέρμπουρι και στο Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ. Λάτρης της τέχνης, κατέχει πίνακες του Πικάσο, του Νταλί και του Ρέμπραντ. Διαθέτει επίσης μια συλλογή πολυτελών αυτοκινήτων, όπως Ferrari, Bentley και μια Phantom Rolls-Royce.

«Μας αρέσει να απολαμβάνουμε την ζωή μας, επειδή δεν φοβόμαστε την τιμωρία ή οποιονδήποτε θα μπορούσε να μας αμφισβητήσει, καθώς έχουμε αποκτήσει τον πλούτο μας νόμιμα, σωστά και ηθικά», δήλωσε ο ίδιος στους Times το 2021.

«Πολλοί άνθρωποι στην Ινδία πάντα φοβόντουσαν να απολαύσουν τον πλούτο τους, επειδή ίσως κάποιοι από αυτούς δεν το έκαναν πραγματικά με τον σωστό τρόπο», πρόσθεσε.

Πόλος έλξης για τους δισεκατομμυριούχους το Λονδίνο

Οπως ανέφερε η Telegraph, οι κτηματομεσίτες λένε ότι οι πωλήσεις πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο δεν έχουν επηρεαστεί από τα υψηλά επιτόκια, τα οποία έχουν πλήξει τις πωλήσεις οικονομικότερων ακινήτων.

Ο Τζέρεμι Γκι, διευθύνων σύμβουλος της μεσιτικής εταιρείας ακριβών ακινήτων Beauchamp Estates, δήλωσε: «Δύο μεγάλοι πόλεμοι και οι κακές επιδόσεις των εναλλακτικών επενδυτικών αγορών ενθάρρυναν τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους να επιστρέψουν στην επένδυση σε κατοικίες στο Λονδίνο, που αποτελούν αποδεδειγμένα ασφαλές καταφύγιο και σταθερή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Το Μέιφεαρ και το Χάιντ Παρκ είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους αγοραστές από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή που αναζητούν κατοικίες στην πρωτεύουσα».