Απάντηση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά και σε ορισμένους πολιτικούς (πχ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης), που τον επέκριναν επειδή στο Facebook ανήρτησε ένα σατιρικό meme με την Παναγία να φορά μάσκα και τον Ιωσήφ να μη φορα, έδωσε το βράδυ του Σαββάτου, ο διακεκριμένος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της χώρας σε διεθνή φόρουμ για τον κορονοϊό, Ηλίας Μόσιαλος.
Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ιεράς Συνόδου, που σε οργίλη ανακοίνωσή της την χαρακτήρισε ως “προσβλητική» σημειώνοντας ότι ο καθηγητής «χλευάζει την θρησκευτική πίστη εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών της χώρας που εκπροσωπεί». Μάλιστα οι ιεράρχες έφτασαν στο σημείο να περιγράψουν την ανάρτηση του κ. Μόσιαλου ως αποδεικτικό στοιχείο του ότι «οι προσβολές και επιθέσεις κατά του Χριστιανισμού θα συνεχίσουν και θα αυξάνονται κατά τον 21ο αιώνα»!
O δε κ. Κυρανάκης, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, έσπευσε να πλειοδοτήσει σε αντίδραση, αναμειγνύοντας σε ανάρτησή του στα social media τη θρησκεία με τις πρόσφατες εκλογές του Κινήματος Αλλαγής επειδή προ δεκαετίας ο κ. Μόσιαλος είχε διατελέσει μέλος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου: «Το πρόβλημα με τον κ. Μόσιαλο δεν είναι η απόφασή του να προσβάλει την πίστη μας στη γέννηση του Χριστού, παραμονή του εορτασμού της. Αυτό δείχνει απλά τον χαρακτήρα του. Το πρόβλημα είναι ότι παρότι επιστήμονας, δεν αντιλαμβάνεται ότι όσοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει covid λόγω θρησκείας είναι λιγότεροι κι από αυτούς που ψήφισαν Παπανδρέου για πρόεδρο ΚΙΝΑΛ. Ως πρώην υπουργός του και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας οφείλει να αντιληφθεί και τα δυο», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.
Ο κ. Μόσιαλος βγήκε το βράδυ των Χριστουγέννων στον ΣΚΑΪ και μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «θεμελιώδεις αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης» είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η αξία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα, ενόψει του πανδημικού κύματος που θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες.
«Τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και των εορτών έχουμε την ευκαιρία να αναστοχαστούμε και να θυμηθούμε τις βασικές μας αξίες. Την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την αξία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αυτές πιστεύω είναι και οι θεμελιώδεις αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Τα δύο τελευταία χρόνια και πολύ πριν πολλές κυβερνήσεις συνειδητοποιήσουν τον τεράστιο κίνδυνο της πανδημίας, στον πλανήτη μας, ξεκίνησε μία συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, κάνοντας συνεχείς εκκλήσεις για τη λήψη μέτρων, έτσι ώστε να ανακόψουμε το καταστροφικό κύμα της πανδημίας που στοίχισε στην Ιταλία, την Ισπανία και σε πολλές άλλες χώρες δεκάδες χιλιάδες ζωές, τους πρώτους μήνες του 2020», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος για να προσθέσει ότι «καταφέραμε να τα αποφύγουμε όλα αυτά».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «συνέχισα να κάνω τις καθημερινές μου παρεμβάσεις με συστηματικό τρόπο, όχι μόνο με γρήγορες τηλεοπτικές εμφανίσεις αλλά με αναλυτική επίμονη δουλειά καταγραφής και ανάλυσης των επιδημιολογικών, φαρμακολογικών στατιστικών δεδομένων και παρουσίασής τους με κατανοητό τρόπο στον ελληνικό λαό».
Όπως υπογράμμισε, «αυτός και μόνο αυτός ήταν ο στόχος των παρεμβάσεών μου, δηλαδή η ανάδειξη της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της σημαντικής αναγκαιότητας της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αποκλειστικός μου στόχος ήταν η συμβολή μου στην τεράστια προσπάθεια της χώρας για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί αλλά και ταυτόχρονα η συστηματική ενημέρωση των πολιτών για να τηρούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, προστασίας της ζωής τους. Αυτός και μόνο αυτός ήταν ο στόχος».
Προειδοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πανδημικό κύμα και έστειλε μήνυμα ότι «θα πρέπει όλοι και όλες να κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να μην έχουμε περισσότερες και μεγαλύτερες απώλειες στη χώρα μας. Να μην υπάρχουν άδικες απώλειες ανθρώπινων ζωών, το επόμενο διάστημα. Σε αυτόν τον στόχο, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, που όλοι γιορτάζουμε τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας… Η πολιτεία, οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικοί φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία και η επιστημονική κοινότητα».