Αυτό θα πει ηθοποιός που σέβεται το κοινό του: όταν το πολυάριθμο κοινό πληροφορήθηκε ότι ο σερ Ιαν ΜακΚέλεν δεν θα μπορούσε να παίξει το συγκεκριμένο βράδυ τον σαιξπηρικό Βασιλιά Ληρ εξαιτίας ενός τραυματισμού, σίγουρα όλοι απογοητεύτηκαν, καθώς είχαν πληρώσει μέχρι και 170 στερλίνες για να τον απολαύσουν, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.
Αντί όμως να στείλει τους θεατές της απογευματινής παράστασης στο σπίτι τους, ο 79χρονος βρετανός ηθοποιός τους προσκάλεσε να περάσουν το απόγευμα μαζί του. Καθισμένος σε μία καρέκλα, φορώντας τα κανονικά του ρούχα κι όχι εκείνα της παράστασης και κρατώντας το μπαστούνι του, το βράδυ του Σαββάτου 4 Αυγούστου τους κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για περισσότερο από μία ώρα, καθώς μοιράστηκε μαζί τους προσωπικές αλλά και αστείες ιστορίες από την καριέρα του στην υποκριτική. Τους έδωσε μάλιστα την ευκαιρία να του κάνουν ό,τι ερώτηση ήθελαν. Σίγουρα αυτό το έργο δεν το είχαν ξαναδεί!
Ο ηθοποιός έπαθε θλάση στο πόδι τρέχοντας να προλάβει το τρένο, έτσι παρέμεινε καθιστός, στο κέντρο της σκηνής του Duke of York’s Theater στο West End του Λονδίνου και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Η Κέιτι Σίμπσον, δημοσιογράφος από τον Καναδά που βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό, περιέγραψε στο CBC την εμπειρία που βίωσε ως προνόμιο και κάτι πραγματικά καταπληκτικό. Είπε πως ο ΜακΚέλεν τόνισε πόσο διαφωνεί με τη χρήση μικροφώνων στο θέατρο, καθώς δεν επιτρέπουν να χτιστεί μία σύνδεση ανάμεσα στο κοινό και στους ηθοποιούς.
Είπε επίσης αστειευόμενος ότι έγινε ηθοποιός επειδή του άρεσε να κάνει επίδειξη. Οταν μάλιστα κάποιος τον ρώτησε τι συμβουλή θα έδινε σε κάποιους που θέλουν να γίνουν ηθοποιοί, είπε «να μην γίνουν ηθοποιοί!» Και το κοινό ξέσπασε σε δυνατά γέλια.
Και κάπως έτσι, ο χαρισματικός αυτός καλλιτέχνης κατάφερε να μετατρέψει τη σκηνική τραγωδία του Σαίξπηρ σε μία απολαυστική κωμωδία. Κάτι σαν stand up comedy, μόνο που λόγω τραυματισμού, ο ίδιος καθόταν αντί να στέκεται.
Στη συνέχεια απήγγειλε πολλά σαιξπηρικά κομμάτια που έχουν γραφτεί ανεξίτηλα στη μνήμη του, αλλά μίλησε και ως μάγος «Γκάνταλφ» – ένας από τους δημοφιλέστερους ρόλους που έχει υποδυθεί, στον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών».
Οσοι είχαν την τύχη να βρισκονται εκεί, περιέγραψαν αργότερα όσα βίωσαν ως «εμπειρία ζωής». Οι θεατές στο τέλος τον χειροκρότησαν όρθιοι και συγκινημένοι.