Ο δούκας του Κέιμπριτζ Γουίλιαμ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στο Ισραήλ. Το αεροσκάφος Royal Air Force προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 και κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του θα κατευθυνθεί και στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να επισκεφθεί την τελευταία κατοικία της αντισυμβατικής προγιαγιάς του, Αλίκης του Μπάτενμπεργκ (1885-1969), συζύγου του Ανδρέα της Ελλάδας, με τον οποίο απέκτησαν (και) τον πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, πατέρα του Καρόλου και παππού του Χάρι και του Γουίλιαμ.
Ο Γουίλιαμ λοιπόν, χωρίς να παραπονιέται ότι έχει τζετ λαγκ από όλα αυτά τα βασιλικά παρακλάδια του γενεαλογικού του δέντρου που έχει ρίζες και στην Ελλάδα, θέλησε να επισκεφθεί το Ισραήλ ξεκαθαρίζοντας ότι το ταξίδι του αυτό δεν έχει πολιτικό, αλλά ανθρώπινο ενδιαφέρον. Ενδιαφέρεται δηλαδή, να έρθει σε επαφή με τις φιλοδοξίες και τις ανησυχίες των νέων, αλλά και να κάνει μια μεγάλη βουτιά στο παρελθόν του, πηγαίνοντας να επισκεφθεί τον τόπο όπου επέμεινε και τελικά ταξίδεψε μετά θανάτον, η φοβερή και τρομερή προγιαγιά του, Αλίκη.
Πολλά ήταν τα ξένα δημοσιεύματα που ξέθαψαν λεπτομέρειες για τη θυελλώδη ζωή αυτής της γυναίκας. Ηταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας και γεννήθηκε στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Μεγάλωσε στη Γερμανία και στην Αγγλία, καθώς ο πατέρας της ήταν ναύαρχος του αγγλικού στόλου και η μητέρα της εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας. Σε ηλικία τεσσάρων ετών απέκτησε προβλήματα στην ακοή και διαγνώσθηκε με συγγενή κώφωση. Ωστόσο, το έμφυτο πείσμα της τη βοήθησε να μην αντιμετωπίσει ποτέ προβλήματα επικοινωνίας: σε ηλικία οκτώ ετών ήξερε να μιλάει οκτώ γλώσσες και επικοινωνούσε περίφημα με τους συνομιλητές της, ακόμα και με τους πιο φλύαρους, διαβάζοντας τα χείλη τους!
Από νεαρή ηλικία, η Αλίκη ξεχώριζε για την ομορφιά της. Ολοι έβλεπαν μια καλλονή στο πρόσωπό της και στα ντελικάτα χαρακτηριστικά της. Το 1902, στη στέψη του νέου βασιλιά της Βρετανίας, στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, γνωρίστηκε με τον γιο του Βασιλιά Γεωργίου Α’ της Ελλάδας, τον πρίγκιπα Ανδρέα. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν και έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν.
Μετά τον γάμο τους ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα. Οταν ξέσπασαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η πριγκίπισσα Αλίκη υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού και ίδρυσε νοσοκομεία, ήταν πασίγνωστη για τη μεγάλη ευαισθησία της και την ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε σε δύσκολους καιρούς.
Η οικογένεια έμενε τότε στο Τατόι και μετά τον θάνατο του Γεωργίου Α’ μετακόμισε στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, όπου γέννησε το πέμπτο της παιδί, τον Φίλιππο, που αργότερα παντρεύτηκε τη βασίλισσα Ελισσάβετ της Βρετανίας.
Οταν η βασιλική οικογένεια εξορίστηκε από την Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Η Αλίκη ήρθε κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά παρουσίασε παράξενη συμπεριφορά, εμφανίζοντας διάφορες εμμονές που σχετίζονταν κυρίως με θρησκευτικά ζητήματα. Ισχυριζόταν ότι επικοινωνούσε με τον Θεό και ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Η σχέση της με τον Ανδρέα άρχισε να έχει προβλήματα, με αποτέλεσμα ο πρίγκιπας μαζί με τους συγγενείς της να ανησυχήσουν και να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικών.
Το 1930, σε ηλικία 45 ετών, εισήχθη σε σανατόριο στην Ελβετία, όπου διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Παρέμεινε εκεί 2,5 χρόνια, όμως η φύση αυτής της γυναίκας δεν ήταν φτιαγμένη για να ζει υπό περιοριστικούς όρους. Οταν η κατάστασή της έδειξε σημάδια βελτίωσης, μετακόμισε στη Γερμανία, όπου ζούσε κυρίως σε δωμάτια ξενοδοχείων.
Χώρισε με τον σύζυγό της, αν και δεν πήραν ποτέ διαζύγιο, και ο πρίγκιπας Ανδρέας ζούσε πλέον στη γαλλική Ριβιέρα. Το καλοκαίρι του 1938 η Αλίκη επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το 1943 δεν δίστασε να κρύψει στο σπίτι της την οικογένεια Κοέν, οικογένεια ελλήνων Εβραίων που δεν πρόλαβε να διαφύγει από τη χώρα.
Μετά την απελευθέρωση ζούσε στο κέντρο της Αθήνας και ντυνόταν ως μοναχή. Μετακόμισε για λίγους μήνες στην Τήνο, όπου προσπάθησε να ιδρύσει μοναστήρι και έκανε ταξίδια σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 , ο γιος της της Φίλιππος ζήτησε να μετακομίσει στο Μπάκιγχαμ. Η Αλίκη έφυγε από την Ελλάδα και πέθανε δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 84 ετών.
Η Αλίκη όμως, ως γυναίκα που δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στην τύχη, πριν από τον θάνατό της είχε ζητήσει να ταφεί στη μονή της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στην Ιερουσαλήμ, ώστε να βρίσκεται κοντά στην αγαπημένη θεία της «Ελλα», τη Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας Ελισάβετ Φεοντόροβνα, που δολοφονήθηκε κατά τη Ρωσική Επανάσταση.
Οταν ο γιος της Φίλιππος της είπε ότι η επιλογή της τελευταίας της κατοικίας βρισκόταν πολύ μακριά από τη Βρετανία, εκείνη απάντησε: «Ανοησίες! Μια χαρά λεωφορεία υπάρχουν!».
Η αρχική της ταφή έγινε πάντως στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ – εκεί όπου παντρεύτηκε ο άλλος δισέγγονός της, Χάρι, την εκλεκτή της καρδιάς του Μέγκαν Μαρκλ, στις 19 Μαΐου του 2018.
Η επιθυμία της Αλίκης για την τελευταία της κατοικία πραγματοποιήθηκε αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό της, το 1988. Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν μπορούσε να είναι παρών τότε, εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της κατοχής της Δυτικής Οχθης. Τώρα λοιπόν, ήρθε η σειρά του εγγονού του, Γουίλιαμ, να ταξιδέψει μέχρις εκεί και να τιμήσει τη μνήμη της εκκεντρικής και ασυμβίβαστης γιαγιάς του.