Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο | EPA/PATRICK SEEGER
Επικαιρότητα

Ο Γιούνκερ κάνει τον απολογισμό του: Επιτυχία ότι κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ

Πέντε χρόνια θητείας στην Κομισιόν και πολλά περισσότερα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ολοκληρώθηκαν για τον απερχόμενο πρόεδρο της Επιτροπής
Protagon Team

Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, παρά τις φωνές που ήθελαν την εκδίωξή της, ήταν μία από τις σημαντικές στιγμές της θητείας του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο απερχόμενος επικεφαλής της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε ομιλία του την Τρίτη, ουσιαστικά την τελευταία του κατά την μακρά παρουσία του στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα (είχαν όμως προηγηθεί άλλες 150), ο Γιούνκερ έκανε τον απολογισμό της πενταετούς θητείας του.

Επισήμανε καταρχάς ότι το 2014 που ανέλαβε καθήκοντα η Ευρώπη ήταν «ευάλωτη», ταλανιζόταν από «ρήξεις» και «δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητή». «Προσπάθησα να στήσω μια πολιτική Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε, σημειώνοντας ότι όλοι οι επίτροποι που επέλεξε ήταν εκλεγμένοι είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο.

Ως μια από τις επιτυχίες της Επιτροπής του ανέφερε την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ήταν από τα θέματα που του είχαν προκαλέσει «ανησυχία».

Εκανε μια ανασκόπηση στις «μακρές νύχτες» που πέρασε με τις ελληνικές κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο «ελληνικό ζήτημα». «Πολλές ήταν οι κυβερνήσεις που δεν ήθελαν η Επιτροπή να εμπλακεί. Με έπαιρναν τηλέφωνο οι ηγέτες και μου έλεγαν να ασχοληθώ με τα θέματά μου και να αφήσω τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα

» Εγώ πίστευα αφελώς ότι θα πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την προστασία των γενικών συμφερόντων της ΕΕ», τόνισε και κατέληξε: «Και ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ να αποφευχθεί η διάλυση της ευρωζώνης».

Επανέλαβε ακόμη τη θέση του ότι ήταν «σοβαρό λάθος» να μην ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, όπως αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις αποτυχίες και της αδυναμίες της θητείας του είπε ότι ναι μεν η Ευρώπη κατάφερε να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό και να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές αλλά ο απολογισμός θα ήταν καλύτερος εάν δεν υπήρχαν οι διαφωνίες στο Συμβούλιο των κρατών-μελών. «Σε πολλά κράτη-μέλη επικράτησε η εσωτερική πολιτική έναντι της αρχής της αλληλεγγύης», σημείωσε.

Τέλος, κάνοντας λόγο για κάποιες «αποτυχίες», δηλαδή για κάποιες προσπάθειες που δεν απέδωσαν καρπούς, αναφέρθηκε στη μη επανένωση της Κύπρου, στη μη επίτευξη συμφωνίας με την Ελβετία και στη μη ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Το κλείσιμο της ομιλίας του ήταν εξόχως ευρωπαϊκό: «Πρόσεχε, Ευρώπη! Να καταπολεμήσεις τον ανόητο και στενόμυαλο εθνικισμό. Ζήτω η Ευρώπη!»