Για να συγκρατήσει τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ευρώπη έχει μόνο έναν δρόμο: να αυξήσει και να αναβαθμίσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της. Αυτήν την δήλωση έκανε ο άλλοτε «αντιπυρηνικός διαδηλωτής» ηγέτης των Πρασίνων της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος είχε διατελέσει αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών –και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Για την ακρίβεια: παίζοντας τότε το νατοϊκό χαρτί, ο Φίσερ κατάφερε να ενσωματώσει 100% τους Πρασίνους στο σύστημα και να τους εδραιώσει ως κόμμα εξουσίας μέσω κυβερνήσεων συνεργασίας.
Η παραδοξότητα των δηλώσεών του δεν αφορά τον ίδιο τον Φίσερ και την όποια ιδεολογία του ή τις θέσεις του κόμματός του, αλλά τις αντικειμενικές συνθήκες, τις οποίες μάλλον δεν έλαβε υπ’ όψιν του στην παραπάνω δήλωση. Βλέπετε, κανονικός «ευρωπαϊκός στρατός» δεν υπάρχει, αφού οι αμυντικές πολιτικές των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένουν υπόθεση εθνικών προϋπολογισμών. Μάλλον ο Φίσερ αναφέρθηκε στο λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Σώμα Στρατού» (European Corps), υβριδική μονάδα με δύναμη μόλις χιλίων ανδρών, εδρεύουσα στο Στρασβούργο.
Αν, πάλι, ο Φίσερ εννοούσε το άθροισμα των πυρηνικών οπλοστασίων των διαφόρων ευρωπαϊκων στρατών, λάθεψε ξανά: μετά το Brexit, το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ που διαθέτει πυρηνικά όπλα είναι η Γαλλία, συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα αναβάθμισης του ευρωπαϊκού πυρηνικού οπλοστασίου αλλά δημιουργίας του ύστερα από την ίδρυση κανονικού «ευρωπαϊκού στρατού»… Συνεπώς μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ο Φίσερ ανέλαβε τον ρόλο του πλασιέ της ιδέας ενός ήδη δρομολογημένου από τις Βρυξέλλες πρότζεκτ για το οποίο προς το παρόν δεν κυκλοφορούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Παρά ταύτα, η Corriere della Sera έγραψε για τον Φίσερ τα καλύτερα λόγια, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στη Γιουγκοσλαβία του 1999. Επικέντρωσε, όμως, στο οικολογικό παρελθόν «της πιο έγκυρης και ιστορικής φωνής των Πρασίνων στην Ευρώπη», θυμίζοντας ότι ο πρώην αντικαγκελάριος είχε πρωτοστατήσει στο γερμανικό κίνημα ειρήνης και αντίστασης στα πυρηνικά κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Τις δηλώσεις περί «κινδύνου Πούτιν, που με τον πόλεμό του στην Ουκρανία άλλαξε τη ζωή στην Ευρώπη» ο Φίσερ τις έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Zeit.
Εκεί είπε ο πρώην υπουργός: «Η ιδεολογία του Πούτιν είναι η εξής: η εξουσία αποφασίζει, όχι ο νόμος. Αν επικρατήσει αυτή η νοοτροπία, τότε μπορούμε να ξεχάσουμε την Ευρώπη». Σύμφωνα με τον Φίσερ, το πρώτο μέλημα της Ευρώπης πρέπει πλέον να είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων – υποθέτουμε, των χωρών-μελών της. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αποτρεπτική ικανότητά μας. Οχι, δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η σκέψη, υπάρχουν χίλια άλλα πράγματα που θα προτιμούσα να χρηματοδοτήσω. Αλλά όσο έχουμε τη Ρωσία γείτονα, τη Ρωσία που ακολουθεί την αυτοκρατορική ιδεολογία του Πούτιν, δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε την υπόθεση της αποθάρρυνσής της».