Ισως το γνώριζαν ελάχιστοι πέρα από τους ισραηλινούς, αμερικανούς και ευρωπαίους διώκτες του και, βέβαια, τους συμπατριώτες του Παλαιστινίους: ο Γιαχία Σινουάρ –ο νέος ηγέτης της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, τον περασμένο μήνα, και θεωρούμενος από το εβραϊκό κράτος εγκέφαλος της περυσινής επίθεσης στα κιμπούτς– είναι και συγγραφέας.
Τα έργα του, πολιτικά υπό την έννοια ότι προπαγανδίζουν το λεγόμενο πολιτικό Ισλάμ, γράφτηκαν στα κελιά όπου τον είχαν κλείσει οι Ισραηλινοί επί 22 χρόνια. Φυσικά, δεν είναι ο πρώτος πολιτικός κρατούμενος που έγραψε στη φυλακή, ούτε θα είναι και ο τελευταίος. Ωστόσο, λόγω των φιλολογικών σπουδών του στην αραβική γλώσσα και προφανώς λόγω αφηγηματικού ταλέντου, τα βιβλία του έχουν κάποια αξία. Η Repubblica, σε ρεπορτάζ της από την Ιερουσαλήμ, παρουσίασε τον Σινουάρ-συγγραφέα.
«Πέντε νεαροί Παλαιστίνιοι ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι. Είναι όλοι συγγενείς και υπάρχει μια γυναίκα που λειτουργεί ως μητέρα όλων. Δύο από αυτούς έχουν τρόπο ζωής εκκοσμικευμένο, ‘‘λαϊκό’’ όπως λέμε στη Δύση, πνεύμα ανοιχτό στον συμβιβασμό. Δύο άλλοι από την παρέα είναι θρησκευόμενοι και επαναστάτες. Ο πέμπτος, ο Αχμαντ, τους παρατηρεί. Είναι ο αφηγητής του βιβλίου. Διηγείται τις ιστορίες τους, ερμηνεύει τις πράξεις τους, παραθέτει τις συνέπειες.
»Η γυναίκα προσέχει τους πάντες, είναι προστατευτική, πανταχού παρούσα, με απόλυτη αγάπη για τον καθένα τους, αν και δοσμένη με διαφορετικό τρόπο. Αυτή είναι η πλοκή του μυθιστορήματος ‘‘Αγκάθια και Γαρύφαλλα’’, που κυκλοφόρησε λαθραία το 2004. Ο Σινουάρ, κρατούμενος υψίστης ασφαλείας στις ισραηλινές φυλακές, κατάφερε να βγάλει στον έξω κόσμο το κείμενό του σελίδα τη σελίδα, περίπου 300 σελίδες συνολικά, μέσω των δικηγόρων του και των συγγενών του».
Το ιταλικό ρεπορτάζ σημείωσε ότι μέσα στα διάφορα κελιά ο Σινουάρ έγραψε πέντε βιβλία. Τα δύο είναι μεταφράσεις εβραϊκών κειμένων που αφορούν την ιστορία της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Shin Bet. Αυτά εντοπίστηκαν από τους δεσμοφύλακές του και κατασχέθηκαν αμέσως. Τα υπόλοιπα τρία βγήκαν έξω από τα κάγκελα της φυλακής και αφορούν την ιστορία της γέννησης και της εξέλιξης του ενόπλου αγώνα στην Παλαιστίνη – οι αφηγηματικοί τρόποι είναι, βέβαια, διαφορετικοί στο καθένα από αυτά.
Η Repubblica συνομίλησε για το έργο του Σινουάρ με έναν δημοσιογράφο του ισραηλινού εντύπου «Μααρίβ», ο οποίος είπε ότι τα γραπτά του δείχνουν πως «προετοιμαζόταν για την ηγεσία της Χαμάς από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε στη στρατιωτική πτέρυγά της και ιδιαιτέρως στα χρόνια της φυλακής». Το προαναφερθέν μυθιστόρημα ο 62χρονος σήμερα Σινουάρ εμπνεύστηκε από ένα έργο του αιγύπτιου νομπελίστα συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ.
Ο ισραηλινός δημοσιογράφος δεν θεωρεί ότι το «Αγκάθια και Γαρύφαλλα» είναι σπουδαίο μυθιστόρημα, όμως επισήμανε ότι ο αφηγητής, η φωνή του συγγραφέα, περιγράφει επιθέσεις αυτοκτονίας, απαγωγές και δολοφονίες, ενώ συγχρόνως εξιστορεί τη δράση της Χαμάς και πλέκει το εγκώμιο των ιδρυτών της, όπως του Αχμεντ Γιασίν. «Είναι σημαντικό βιβλίο διότι από το κελί του ο συγγραφέας κατάφερε να τεκμηριώσει με ακρίβεια τον ένοπλο αγώνα γύρω του. Ο στόχος είναι να καταθέσει ένα ντοκουμέντο για τις μελλοντικές γενιές, ένα είδος καθοδηγητικού κειμένου, μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας».
Το ρεπορτάζ έκλεισε με ιταλικό σχόλιο: «Είναι δύσκολο να πούμε αν τα βιβλία προσφέρουν κάποια προοπτική για τον συγγραφέα τους σήμερα. Ο Σινουάρ σταμάτησε να γράφει νωρίς, με σκοπό να αφοσιωθεί στην ανέλιξή του μέσα στη Χαμάς. Αμέσως μετά υποβλήθηκε σε εγχείρηση για καρκίνο στον εγκέφαλο. Οσοι τον γνώριζαν τότε, σήμερα λένε ότι εκείνη η επέμβαση του έσωσε τη ζωη μεν, αλλά του άλλαξε την προσωπικότητα. Ο Σινουάρ του παρόντος παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστηριώδης».