Το ημερολόγιο έγραφε 30 Οκτωβρίου 2013, όταν ένας ψηλόλιγνος νεαρός με φουντωτό κατσαρό μαλλί και ασυνήθιστα μακριά χέρια, που είχε μόλις ενηλικιωθεί, έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα στον θαυμαστό κόσμο του ΝΒΑ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με το επώνυμο-γλωσσοδέτη, ο οποίος είχε εμφανιστεί… από το πουθενά, αγωνίστηκε στην πρεμιέρα των Μιλγουόκι Μπακς εκείνης της σεζόν (2013-2014), στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν, για 4 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα. Σκόραρε μόνον έναν πόντο, με ελεύθερη βολή, και έφυγε από τη Νέα Υόρκη ηττημένος, μαζί με τα υπόλοιπα «ελάφια».
Από εκείνη την ημέρα, που αλλιώς την είχε ονειρευτεί, πέρασαν κιόλας εννέα χρόνια και άλλαξαν πολλά. Για τον ίδιο, αλλά και για την ομάδα που τον επέλεξε στο draft του 2013.
Στις 2:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Γιάννης μπαίνει στη 10η σεζόν του στο ΝΒΑ ως «ο καλύτερος μπασκετμπολίστας του Κόσμου», σύμφωνα με τα εγκυρότερα αμερικανικά media, και οι Μπακς ως ένα από τα πιο ισχυρά φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου – του δεύτερου σε μια τριετία.
«Οι 100 καλύτεροι παίκτες του ΝΒΑ για τη σεζόν 2022-2023», είναι ο τίτλος αφιερώματος της Washington Post, με αφορμή την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2022-2023, και στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Παρουσιάζει τους top 100, βαθμολογώντας κάθε έναν με μια σειρά κριτηρίων. Μεταξύ άλλων, τις περυσινές του επιδόσεις βάσει των στατιστικών δεδομένων των αγώνων, την κατάσταση της υγείας του και το ιστορικό των τραυματισμών του, την ηλικία του, τη σταθερότητα της απόδοσής του, τη συμβολή του στις νίκες, την ικανότητά του να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους, τα πεπραγμένα του στην postseason και το πόσο αποτελεσματικός είναι σε επίθεση και άμυνα.
Ο «λογαριασμός» φέρνει τον έλληνα σούπερ-σταρ στο Νο 1. Ο 27χρονος Γιάννης ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν με 29,9 πόντους, 11 ριμπάουντ και 5,8 ασίστ σε κάθε αγώνα του, κατά μέσον όρο. Η στατιστική του μαρτυρά μια σπάνια ισορροπία: το πόσο ολοκληρωμένος παίκτης είναι ως σκόρερ, αμυντικός, αλλά και δημιουργός. Βρίσκεται στην πιο αποδοτική ηλικία –έχει μπροστά του (τουλάχιστον) μια δεκαετία καλού μπάσκετ–, είναι γερός σαν ταύρος, κάνει (σχεδόν) πάντοτε αυτό που η ομάδα του περιμένει από εκείνον, παρακινεί τους συμπαίκτες του.
Οσο για τη συμβολή του στις νίκες, είναι παροιμιώδης. Ολοι αναγνωρίζουν πως χάρη σε αυτόν το Μιλγουόκι μπήκε ξανά στον «χάρτη» του αμερικανικού μπάσκετ. Οδήγησε ένα απαξιωμένο franchise στην κορυφή του ΝΒΑ. Κάποιοι παρομοιάζουν αυτό το «θαύμα» με εκείνο της κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ από τη Λέστερ.
Στο Νο 2 του top-100 της Washington Post θα συναντήσουμε τον Στεφ Κάρι. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν ο Νίκολα Γιόκιτς, ο Κέβιν Ντουράντ, ο Λούκα Ντόντσιτς και ο Καουάι Λέοναρντ. Και ο «βασιλιάς»; Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς βρίσκεται στην 7η θέση, παρά τους εντυπωσιακούς αριθμούς του (30,3 πόντοι, 8,2 ριμπάουντ, 6,2 ασίστ). Οχι μόνον επειδή είναι 37 ετών, αλλά κυρίως γιατί πέρυσι δεν κατάφερε να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του. Απουσίασε από 26 αγώνες της.
Στην αντίστοιχη κατάταξη του ESPN, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο «Greek Freak» φιγουράριζε και πάλι στην κορυφή (πέρυσι ήταν στο Νο 2), μπροστά από τους Γιόκιτς και Ντόντσιτς – οι Ευρωπαίοι έχουν κυριαρχήσει στο ΝΒΑ.
Στην ανάλυσή του, το αμερικανικό δίκτυο τόνιζε για τον Γιάννη: «Παρ’ όλο που το Μιλγουόκι έπαιζε χωρίς τον δεύτερο καλύτερο παίκτη του, τον Κρις Μίντλετον, στα πλέι-οφ εναντίον της Βοστώνης οι Μπακς οδήγησαν τη σειρά στο έβδομο παιχνίδι χάρη στον Αντετοκούνμπο, ο οποίος στην postseason είχε κατά μέσο όρο 31,7 πόντους, 14,2 ριμπάουντ και 6,8 ασίστ σε κάθε ματς. Καθώς βαδίζει προς τα 28 του χρόνια, τα επιτεύγματά του τον έχουν ήδη αναδείξει σε έναν εκ των κορυφαίων στην Ιστορία. Οι Μπακς είναι από τα φαβορί για τον τίτλο. Μπορεί, άραγε, ο Γιάννης να γίνει ξανά ο MVP των τελικών; Οι προσδοκίες είναι υψηλές, όμως εκείνος συνήθως βρίσκει τον τρόπο να ανταποκριθεί… Κάθε σεζόν εμφανίζει και ένα καινούργιο όπλο. Με τα χρόνια, βελτίωσε την πάσα του, το σουτ του, και έχει γίνει ασταμάτητος κοντά στο καλάθι. Είναι δυνατόν να γίνει ακόμα καλύτερος;».
Το 2016-2017 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε All-Star Game και ψηφίστηκε ως ο πιο βελτιωμένος παίκτης της σεζόν. Το 2017-2018 είχε εξελιχθεί σε αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή των Μπακς. Το 2018-2019 κατέκτησε το βραβείο του MVP της λίγκας. Την επόμενη χρονιά έγινε ο μόλις τρίτος παίκτης στα χρονικά του πρωταθλήματος που αναδείχθηκε MVP και κορυφαίος αμυντικός, ταυτοχρόνως.
Στα πλέι-οφ του 2020-2021 ξεπέρασε τον εαυτό του, πετυχαίνοντας αυτό που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτο: να ανεβάσει τους Μπακς στην κορυφή του ΝΒΑ. Ηταν ο MVP των τελικών.
Τη σκληρή δουλειά του, που τον οδήγησε στον θρόνο του παγκόσμιου μπάσκετ, μαρτυρούν δύο φωτογραφίες, αν τις βάλουμε δίπλα – δίπλα: του λιπόσαρκου Γιάννη του 2013 και του σημερινού «θηρίου» που σκορπά τον τρόμο. Αραγε, ποια είναι η «οροφή» του;